PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualu2018 m. Spalio 1 d. 14:00

Kristina Pišniukaitė: „Valgymas restorane turi būti mažytė šventė“

Vilnius

Meniu.lt Meniu.ltŠaltinis: Etaplius.lt


54503

Kur ieškote kulinarinio įkvėpimo? Vartote knygas? Peržiūrite youtube.com video? O gal permetate akimis patikusius blogerių įrašus? Galbūt ir „Ant medinės lentelės“ pasiskaitote? Maisto tinklaraščio sumanytoja Kristina Pišniukaitė dalijasi mintimis apie maistą, savus kulinarinius įpročius ir visa kita, ką deda ant medinės lentelės.


Foto galerija:

1marinuotos-lasisos-ir-ryziu-dubeneliai-1.jpg
29541042-2483495888543243-8614124782841069003-n.jpg
36575365-2564138933812271-7010523010994012160-n.jpg
37328852-2581505458742285-138323952958177280-n.jpg
40663980-2636064966619667-1494316300208439296-n.jpg
42058708-2645872132305617-504423610899759104-n.jpg
marinuotos-lasisos-ir-ryziu-dubeneliai2.jpg

Iš kur ir kaip atsirado ši medinė lentelė – iš autorės lūpų: „Tai yra mano maisto tinklaraštis, kurį, kaip užrašų knygutę pradėjau rašyti prieš keturis metus. Šiandien tai vienas populiariausių maisto tinklaraščių, skirtas šiuolaikiška, subalansuota mityba besidominčiam žmogui. Tai yra mano širdies veikla ir geriausias mano sprendimas, manau, kad tai jaučiasi ir matosi.“

Greičiausiai neįsivaizduojame virtuvės be vienokios ar kitokios lentelės pjaustymui. Tai gali būti ir tautodailininkų mugėje įsigyta, ir greitai prigriebta prekybos centre lentelė. Tik vėliau pamatome vienos ir kitos privalumus. O jau kas ant jos pjaustoma – mėsa ar daržovės – kiekvieno reikalas. O kas dažniausiai atsiduria ant tos Kristinos Pišniukaitės medinės lentelės, o kam nevalia ant jos pakliūti? Pasak jaunos moters, ant lentelės vietą randa lengvai ir iš mums įprastų produktų pagaminami patiekalai, atsakantys į klausimą „Ką šiandien gaminti“. „Orientuojuosi į subalansuotą mitybą šiuolaikiškam žmogui, kuris nori įvairovės, prisijaukinti kitų šalių virtuves, susipažinti su šiuolaikiškais produktais. Na, o nevalia pakliūti viskam, kas atgyvenę, prėska, nuobodu, nepatrauklu akiai. Labiausiai patinka maistas, kuris yra labai skanus, bet ir sveikas, paneigiantis mitus, kad sveika mityba yra prėska. Man patinka žinoti, ką valgau, jausti kiekvieną patiekalo elementą“, - pradeda pašnekesį Kristina.

Žmonės vis daugiau kreipia dėmesio į tai, ką valgo ir ką gamina. O vis daugiau ir imasi aprašyti savo gomurio malonumus. Ką reikia pasiūlyti skaitytojui, kad išliktum įdomus ir tavęs norėtų vis daugiau? Su šiuo pastebėjimu sutinka ir „Ant medinės lentelės“ autorė. Ji dar prideda, kad nors maisto tinklaraščių sparčiai daugėja, bet lygiai taip pat greitai jie ir dingsta, nes rašantieji pamato jog tai - darbas. „Ir nemažas! Skaitytojui reikia siūlyti pastovumą, nuolatinį augimą, šiuolaikiškumą, gražų vizualą. Receptaituri būti tikrai geri, išbandžius jie turi lengvai pavykti, būti skanūs. Negalima užsistovėti vietoje, reikia nuolat domėtis, siūlytis naujoves. Tam, kad visa tai padarytum, turi tikrai stipriai mylėti šią sritį - tuomet viskas pavyksta savaime“, - teigė ji.

Ką padedi ant savos lentelės – tas ir skanu, o kokios šalies meniu labiausiai sužavėjo „Ant medinės lentelės“ kūrėją? „Iš kiekvienos kelionės parsivežu aplankytos šalies receptų knygą, vėliau išbandau man patikusius receptus, modifikuoju juos pagal mūsų naudojamus produktus ir skonius, rezultatu dalinuosi su skaitytojais. Paskutinė mano kelionė buvo į Portugaliją, jos virtuvė ir paprastumas sužavėjo ir įkvėpė atsigręžti į natūralumą gamyboje. Visos virtuvės turi kažką žavingo, iš visų galime pasimokyti, bet labiausiai aš myliu Azijos virtuvę“, - pasakojo autorė.

Kai moki ir mėgsti gaminti – net nebelieka klausimo: o kur ir ką valgyti. „Mieste valgau 1-2 kartus per savaitę. Nemėgstu švaistyti maisto, o kadangi mano darbas receptų kūrimas, maisto gamyba namie vyksta dažnai. Valgymas restorane man turi būti mažytė šventė - labai nemėgstu to jausmo, kai sumokėjęs nemažai dar ir lieki nepatenkintas restorano maisto kokybe ar aptarnavimu. Dažniausiai renkuosi laiko patikrintas vietas, ypač mėgstu konkrečius konceptus turinčias kavines ar restoranus. Man nesvarbu, ar tai paprasti burgeriai, ar pica, ar gourmet vakarienė - svarbiausia, kad vieta būtų išgryninusi savo produktą ir jį puikiai išmanytų, o meniu nebūtų apie viską ir apie nieką. Taip pat niekada negrįžtu ten, kur dėl aptarnavimo kultūros jaučiuosi nepageidaujama“, - savo poziciją išsakė Kristina.

Savo pašnekovų klausiame, kokių vietų jie ilgisi, kokių dar norėtų. Kristina Pišniukaitė mano, kad Lietuva, o ypač Vilnius, labai turtingas maitinimo vietomis:„Pati keletą metų dirbau restoranų sektoriuje ir žinau, koks jis sunkus, kokia didelė konkurencinė aplinka. Man atrodo, kad Vilniuje turime net daugiau maitinimo įstaigų, nei reikėtų, turime tikrai platų pasirinkimą. Man nieko netrūksta, tik laiko spėti viską aplankyti. Dabar man liūdna dėl to, kad Vilniuje nebėra „Studio 9“, bet labai džiaugiuosi dėl turgelių renesanso, ypač džiugina halės turgus. Dar smagu matyti stoties rajono gastronominę plėtrą.“

Paskutinis interviu akcentas – receptas. „Ant medinės lentelės“ autorė siūlo pasigaminti „Poke bowls su lašiša“. Skanaus!

2 porcijoms reikės: 400 g. šviežios lašišos (kuo geresnės kokybės), 4 v.š. sojos padažo / Tamari, 1 v.š. skrudintų sezamų aliejaus, 1 v.š. ryžių acto (jei neturite, tiks ir baltojo vyno actas), 1 skiltelės česnako, 2 cm. imbiero, 150 g. ryžių, 1 vnt. avokado, 1 lapo raudonojo kopūsto, 1/2 mango, sezamo sėklų.

Gaminame: Lašišą supjaustome kubeliais ir pamarinuojame su sojos padažu, skrudintų sezamų aliejumi, actu, tarkuotu česnaku ir imbieru. Marinuojame šaldytuve 30 minučių. Išverdame ryžius. Supjaustome daržoves. Į indelius dedame ryžius, ant viršaus – marinuotą žuvį, avokadą, kopūstą, mango. Pabarstome sezamo sėklomis.