PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 17 d. 14:41

Kremlius: Rusija didina kariuomenę dėl „grėsmių“

Pasaulis

Rusijos kariai / T.me/modmilby

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA


319041

Rusija didina savo kariuomenę iki 1,5 mln. aktyvių karių dėl „grėsmių“ prie jos sienų ir Vakarų priešiškumo, antradienį pareiškė Kremlius.

Prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pasirašė įsaką, kuriuo aktyvių Rusijos karių skaičius didinamas 180 tūkst. iki 1,5 milijono, tad pagal aktyvių karių skaičių Rusijos kariuomenė bus antra didžiausia pasaulyje, pranešė Rusijos žiniasklaida.

„Tai lėmė daugybė grėsmių, kylančių mūsų šaliai palei mūsų sienų perimetrą“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas ir pridūrė, kad „padėtis ypač priešiška prie vakarinių sienų ir nestabilu prie rytinių“.

Tai jau trečias kartas nuo karo Ukrainoje pradžios 2022 m., kai V. Putinas įsakė padidinti kariuomenę. V. Putino vertinimu, birželį Ukrainoje kariavo beveik 700 tūkst. kareivių. Per pastarąsias šešias savaites Rusija sutelkė kariuomenę, kad sustabdytų Ukrainos puolimą Kursko srityje, bei tęsia puolimą Rytų Ukrainoje. Nė viena šalis neskelbia duomenų apie savo nuostolius per karą, tačiau nepriklausomi skaičiavimai rodo, kad nuo 2022 m. abi šalys prarado dešimtis tūkstančių kareivių, žuvusiųjų ir sužeistųjų.

Rusija jau seniai mini grėsmes prie savo sienų, daugiausia dėl to kaltina NATO plėtrą. NATO pabrėžia, kad yra gynybos aljansas ir nesiekia konfrontacijos su Maskva, o dėl didėjančios įtampos kaltas Rusijos „agresyvus elgesys“ kaimynių atžvilgiu.