PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 13 d. 13:11

Konservatorių išsivaikščiojimo metas. Ar liks ši partija Lazdijų politiniame žemėlapyje?

Lazdijai

Dainiaus Labučio / ELTA nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: „Dzūkų žinios“


313863

Prieš dešimtmetį labai stiprias pozicijas Lazdijų krašte turėję konservatoriai jas sparčiai praranda. Savivaldos rinkimuose vis mažėja į Lazdijų rajono savivaldybės tarybą išrenkamų konservatorių skaičius, gilėja nesutarimai ir pačiose Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Lazdijų skyriaus gretose.

Du į šios kadencijos Tarybą išrinkti konservatoriai – Audrius Klėjus ir Jūratė Juodzevičienė – menkai bendrauja su likusiais skyriaus nariais, skyrių palieka vis daugiau buvusių partijos narių. Naujoji skyriaus vadovybė neturi aiškios veiklos vizijos, irgi tik simboliškai bendrauja su Tarybos nariais – konservatoriais. Apie mažėjančią konservatorių įtaką rajone byloja ir nacionalinio lygmens rinkimų rezultatai – konservatorių kandidatai sulaukia vis mažesnio rajono rinkėjų palaikymo. Akivaizdu, jog rajone – konservatorių partijos krizė, kuri nežinia kuo pasibaigs. O gal ši partija po kurio laiko apskritai dings iš Lazdijų politinio žemėlapio?

Situacija nuolat blogėjo

Konservatoriai Lazdijuose solidžiai atrodė, kai jiems vadovavo Artūras Margelis. Tačiau po nacionalinių partijos lyderio rinkimų, kur dėl Lietuvos konservatorių vedlio posto grūmėsi Irena Degutienė ir Gabrielius Landsbergis, konservatorių situacija Lazdijuose pasikeitė. Tuometiniai mūsų krašto konservatoriai rinkimuose palaikė I. Degutienę, todėl, laimėjus G. Landsbergiui, jie sulaukė tam tikrų revanšizmo apraiškų.

A. Margelis paliko konservatorių gretas, įkūrė visuomeninį judėjimą ir paskui save išsivedė aktyviausiųjų narių grupę, o likusiam skyriui ėmė vadovautis Audrius Klėjus.

Savivaldos rinkimuose po skilimo konservatoriams sekėsi geriau, jie Taryboje laimėjo penkis mandatus, bet prieš pusantrų metų vykusiuose savivaldos rinkimuose jie gavo tik dvi vietas.

Suvokęs pralaimėjimą, iš skyriaus pirmininko pareigų atsistatydino nemažai politinės veiklos patirties turintis A. Klėjus. Skyriui ėmė vadovauti Edmundas Nekraševičius, po kurio atėjimo tarp skyriaus narių atsirado didelė takoskyra, o kai kurie nariai nusprendė palikti partiją.

Per paskutinius mėnesius iš partijos pasitraukė įtakingi jos nariai, tarp jų Daiva Barkauskienė, Auridas Marcinkus ir kiti.

Pasigedo komandinio darbo

„Dzūkų žinių“ kalbintas buvęs Lazdijų veterinarijos tarnybos vadovas, o dabar savivaldybės skyriaus vedėjo pavaduotojas A. Marcinkus sakė, jog partiją palikęs dėl komandos nebuvimo, taip pat teigė nusivylęs dabartine skyriaus vadovybe.

A. Marcinkus „Dzūkų žinioms“ pasakojo, jog jo žmona nuo 2017 nebuvo partijos narė, bet ji 2021 metais parašė prašymą sugrįžti į partiją.

„Mūsų partijos skyriaus valdžia nesugebėjo to sutvarkyti, ji oficialiai nebuvo sugrąžinta į partiją, nors mokėjo nario mokesčius ir pati galvojo, jog yra partijos narė. Tai apie kokį vadovavimą galima kalbėti“, – retoriškai klausė A. Marcinkus.

Jis pats prieš dvi savaites parašė prašymą išeiti iš partijos ir apie tai informavo dabar jau buvusią skyriaus sekretorę.

„Realiai, tai iš mūsų skyriaus nelabai kas liko. Visą laiką buvau prie konservatorių, nors anksčiau nebuvau partijos narys. Pasikeitė konservatorių valdžia, su jais likau, buvome aktyvūs nariai, buvome komanda, o dabar tokios komandos nėra“, – sakė A. Marcinkus.

Jis papasakojo situaciją, po kurios labai nusivylė skyriaus vadovybe.

„Prasidėjo rinkimų kampanija, važiavau į Vilnių, į ūkininkų protesto akciją, ir degalinėje prie Vilniaus sutikau mūsų skyriaus pirmininką Edmundą. Jis sako, kad esu paskirtas į rinkimų štabą. Sakau: „Tai bent reikėjo manęs paklausti, ar aš sutinku, ar aš noriu“. Jis sako: „Tu štabo narys“. Štai taip viskas vyksta. Rajono mastu nėra jokių ideologijų, yra komandinis darbas. Nesvarbu pažiūros, bet turi būti komandinis darbas. Koalicija irgi komanda, turi visi kryptingai dirbti. Nemačiau komandos, todėl ir išėjau“, – sakė A. Marcinkus.

Dėl narių mažėjimo nemato problemos

Skyriaus pirmininkas Edmundas Nekraševičius, paklaustas apie konservatorių Lazdijų skyriaus narių mažėjimo priežastis, pripažino, jog narių mažėja, bet ne katastrofiškai.

„Mūsų gretose yra daug vyresnio amžiaus žmonių, kurie miršta, todėl ir gretos šiek tiek mažėja. Bet yra ir tokių, kurie išstoja, patys išeina iš partijos. Tai natūralus procesas, nes ateina ir naujų narių“, – sakė E. Nekraševičius.

Jis patvirtino informaciją apie tai, kad neseniai partiją paliko A. Marcinkus, tačiau pridūrė, jog jis nebuvo ilgametis partijos narys, konservatoriumi tapo neseniai.

Paklaustas, kaip bendraujama su partijos nariais, išrinktais į Lazdijų rajono savivaldybės tarybą, E. Nekraševičius teigė, kad tarybos nariai yra savarankiški, jiems nenurodinėjama, kaip balsuoti vienu ar kitu klausimu.

Jis pripažino, jog su partijos kolegomis, išrinktais į Tarybą, jis bendrauja „minimaliai“. Paklaustas, kodėl susiklostė toks bendravimas, jis atsakė: „Nežinau“, o vėliau pridūrė: „Kai pasikeitė skyriaus pirmininkas, atsirado įtampa, dėl kai kurių dalykų Tarybos narių nuomonė yra kitokia nei kitų skyriaus narių“, – sakė E. Nekraševičius.

Jis pripažino, jog praėjusių rinkimų rezultatai rajono konservatoriams buvo blogi. Pasidomėjus, kas daroma, kad situacija pasikeistų, E. Nekraševičius atsakė: „Kažką veikiam, norisi, kad visi skyriaus nariai aktyviau dirbtų, reikia, kad visi norėtų dalyvauti skyriaus veikloje, bet yra visokių narių. Džiaugiuosi, kad skyriaus gretas papildė Zigmas Kukučionis.“

„Dzūkų žinios“