PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 7 d. 15:58

Sovietų karių kapai Šiauliuose ir Merkinėje turėtų būti iškelti iš aikščių

Varėna

Šiaulių miesto savivaldybės nuotr.

Jūratė SkėrytėŠaltinis: BNS


313121

Miestų ir miestelių aikštėse, skveruose palaidoti sovietų karių palaikai turėtų būti iškelti ir perlaidoti vadovaujantis tarptautinėmis sutartimis, trečiadienį nusprendė Desovietizacijos komisija.

Toks sprendimas priimtas svarstant Šiaulių miesto ir Varėnos rajono savivaldybių kreipimusis.

Anot komisijos pirmininko Vito Karčiausko, sovietai sąmoningai laidojo arba perlaidojo karių palaikus miestų bei miestelių centrinėse aikštėse, taip kurdami naratyvą apie „Didįjį Tėvynės karą“.

„Tai ideologiniai objektai, o ne pagarba kariams, todėl, be abejo, pažeidžia įstatymą“, – BNS sakė V. Karčiauskas

„Mes rekomendavome pertvarkyti palaidojimo vietas remiantis Ženevos konvencijos nuostatomis“, – pridūrė jis.

Šią konvenciją pasirašiusios šalys įsipareigoja gerbti jos teritorijoje palaidotas karo aukas ir tose kapinėse savo nuožiūra nesiimti jokių pertvarkymų.

Desovietizacijos komisijos nariai atkreipė dėmesį, kad tiek Šiaulių mieste, tiek Merkinėje, Varėnos rajone, kalbama ne apie kapines, o palaidojimus aikštėse.

Seimo birželį į Draudimo propaguoti totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas įstatyme numatytą viešųjų objektų sąrašą įtraukė ir laidojimo vietas.

Taip pat nustatyta, kad pripažinus palaidojimo vietas propaguojant totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologiją, jiems negaliotų kultūros paveldo apsauga.

Tuo remdamasis Šiaulių miesto savivaldybės meras Artūras Visockas kreipėsi į Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrą, kad šis pripažintų, jog Šiaulių miesto centre esanti Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vieta propaguoja totalitarinį, autoritarinį režimą ir jų ideologijas.

Išvadą Genocido centrui teikia vadinamoji Desovietizacijos komisija.

Šiaulių centre, katedros prieigose, esanti karių palaidojimo vieta įtraukta į Kultūros vertybių registrą. Jame nurodyta, kad ten palaidoti 52 Sovietų Sąjungos kariai, žuvę Antrajame pasauliniame kare.

Merkinėje sovietų kariai palaidoti skvere.