PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Verslas2024 m. Rugsėjo 5 d. 09:58

Komercijos atašė Ukrainoje – apie eksporto ir kitas galimybes Marijampolės verslui

Marijampolė

Kristina Grigė ir Tomas Matulevičius / G. Sabaliauskienės nuotr.

Gintarė SabaliauskienėŠaltinis: mmm.lt


317095

Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Marijampolės filialas surengė Marijampolės verslininkų ir Lietuvos komercijos atašė Ukrainoje susitikimą.

„Žinant, kad Marijampolėje yra įmonių, kurios sėkmingai eksportuoja į Ukrainą būtent šiuo karo periodu, norisi tą rinką atverti didesnei daliai verslų. Kad sužinotų, jog yra galimybė, yra saugu, kad pinigų perlaidos vyksta ir verslas tikrai gali eksportuoti“, – apie idėją pasikviesti Komercijos atašė pasakoja Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Marijampolės filialo direktorė Kristina Grigė.

„Eksporto ir verslo galimybės tikrai yra“, – pritaria Komercijos atašė Ukrainoje Tomas Matulevičius. „Nepaisant, kad šalis kariauja, turime gerųjų pavyzdžių. Kad ir Mantinga, kurios gaminių galima matyti bet kurioje degalinėje. Tai eksporto galimybės tikrai yra. Šiek tiek koją galbūt kiša logistika – išaugusios jos kainos. Tačiau rinka yra. Yra tam tikrų prekių trūkumas, tai – jau savaime galimybė. Tik reikia pradėti. O žinant marijampoliečių verslumą, tikriausiai po šio susitikimo pasižiūrėisme giliau, kaip galima būtų prekes iš Lietuvos eksportuoti į Ukrainą.“

Į susitikimą susirinkę verslo atstovai turėjo daug klausimų apie verslo galimybes Ukrainoje. Taip pat – eksporto sąlygas, perspektyvas ir rizikas. O svečias, beje - mūsų kraštietis, nuoširdžiai dalinosi patirtimi, patarimais ir savo turima informacija.

Anot Komercijos atašė, Ukrainos rinkoje – daug lietuviškų gaminių: pradedant mineraliniais vandenim, sūriais, saldumynais, mėsos pramone baigiant daugeliu kitų prekių.

Žinoma, be galimybių ir naudų abiem pusėms, nereikia pamirši įvertinti ir galimų rizikų.

„Kadangi šalis kariauja, yra ir apšaudymo tikimybė, galbūt sandėlio praradimo ar pan., tačiau sandėliai tikrai nėra pagrindiniai taikiniai, tai galbūt labiau pavieniai atsitiktiniai atvejai gali būti. Bet verslininkai puikiai žino, kad „darant“ verslą visada yra tam tikra rizika. Kariaujančioje šalyje – taip pat. Tačiau reikia tinkamai įvertinti rizikas ir nenuleisti rankų.

Po susitikimo jį organizavusio Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Marijampolės filialo direktorė džiaugėsi, kad susitikimas buvo labai produktyvus. Visi dalyvavę verslininkai turėjo daug jiems aktualių klausimų, į kuriuos sulaukė atsakymų. Nuskambėjo ir ko labiausiai trūksta: tai, pavyzdžiui, darbo jėgos statybose, pramonėje ir panašiai, ką galėtų išnaudoti marijampoliečiai. Atašė iš savo pusės pasidalino kontaktais tolimesniam bendravimui. Ir tolimesnis bendradarbiavimas, tikimasi taip pat produktyvus, vyks jau kiekvienos įmonės atskirai.