PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2019 m. Gegužės 14 d. 07:00

Kodėl suaugusiam žmogui patartina nevartoti pieno

Vilnius

Pixabay.com nuotr.

Reporteris LinaŠaltinis: Etaplius.lt


83552

Kava su pienu, javainiai pusryčiams su pienu, arbata su šlakeliu pieno. Sunku įsivaizduoti šiuolaikinį gyvenimą be to baltojo skysčio, kuris iš pradžių gamtos buvo skirtas veršeliams maitinti. Bet kartas nuo karto pasigirsta nuomonių, kad pienas visiškai nereikalingas ir gali būti net žalingas suaugusiojo organizmui.

Tarp jų ir vokietė Yael Adler, kuri pataria susilaikyti nuo pieno vartojimo, kuris esą gali būti net kenksmingas. „Kai sužinojau tyrimų išvadas, lioviausi vartoti pieną“, – paaiškino dermatologė ir rašytoja Y. Adler. Ji atsisako pieno, kur tik galima. Tik kavą dar geria su šlakeliu pieno.

Pieno tema dermatologei rūpi pirmiausia dėl aknės. Pastarąją gydytoja vadina „per daug pieno vartojančios kartos liga“. Mat, anot jos, tarp pieno ir aknės egzistuoja tiesioginis ryšys: „Pienas padidina odos riebalines liaukutes, dėl to išauga aknės tikimybė. Dėl padidėjusių riebalinių liaukučių padaugėja bakterijų, suragėjusios ląstelės porose atsiranda spuogų ir sukelia odos uždegimą.“

Pienas skatina uždegiminius procesus organizme. Padidėja uždegimų rizika, taip pat diabeto ir demencijos grėsmė. „Galbūt net ir vėžio grėsmė, bent jau prostatos, – aiškina gydytoja. – Mat pienas turi biologinę misiją. Jame yra signalinių sistemų, kurios po mažylio gimimo pagreitina jo augimą. Kūdikiams ir vaikams to reikia.“

Tačiau suaugusiems tai gali būti pavojinga, nes jų augimas jau yra baigtas. Todėl dideli pieno kiekiai suaugusiems gali pakenkti. Jis stimuliuoja hormoną IGF1 (insulino tipo augimo hormoną 1). Pastarasis pagreitina ląstelių augimą – taip pat ir vėžinių.

Piene yra genetinę informaciją veršeliams perduodančių medžiagų, kurios veikia ir žmones.

Šviežiame piene yra augimą skatinančių aminorūgščių leucino, valino ir izoleucino, taip pat genetinę informaciją iš karvės veršeliui perduodančių medžiagų, kurios reguliuoja DNR ir daro įtaką genams – taip pat ir žmonių.

Kartu su išgeriamu pienu žmogus gauna apie 245 galvijų genetinę informaciją pernešančių medžiagų, kurios gali paveikti apie 11 000 žmogaus genų. Šių manipuliacijų pasekmė gali būti labai spartus audinių augimas, padidėjusi diabeto ir vėžio rizika, antsvoris ir ankstyvi senėjimo procesai. Tai galioja ir pasterizuotam pienui.

Pienas turi ir teigiamų savybių, bet tam yra alternatyvių produktų.

Įrodyta, kad kažkurios piene esančios medžiagos daro teigiamą poveikį žmogui ir jo sveikatai. Pavyzdžiui, pienas yra puikus kalcio ir baltymų šaltinis, jis gali apsaugoti nuo žarnyno vėžio.

„Tokį pat poveikį daro ir pieno produktai“, – sako gydytoja ir pataria verčiau rinktis fermentuotus pieno produktus, pavyzdžiui, jogurtus ar sūrį. „Geriausia vartoti tuos pieno produktus, kuriuose yra gyvų kultūrų, pavyzdžiui, kefyrą ar graikišką jogurtą, nes jie naudingi žarnynui.“

Gydytoja pataria suaugusiems per dieną išgerti ne daugiau kaip 200 ml pieno. Vaikai gali vartoti iki 500 ml. „Tikslių ribų nustatyti neįmanoma, bet specialistai laikosi bendros nuomonės, kad suaugusiam pieno perdozavimas prasideda nuo 1 litro per parą.“

Šaltinis: Focus.de

14348970-1250132908350986-623096437-n.jpg