Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Pexels.com nuotr.
Reporteris MonikaŠaltinis: Etaplius.lt
Veikiausiai ne kartą esate girdėję „seną gerą“ patarimą: vištieną prieš gaminant būtina nuplauti. Gali skambėti netikėtai, tačiau toks patarimas – tik gajus mitas. Plauti šios mėsos tikrai nereikia ir net nerekomenduojama.
Nerimas dėl higienos – nepagrįstas
Prieš valgį esame raginami nuplauti daugelį produktų. „Turime plauti vaisius, daržoves, uogas. Gal todėl nuspręsta, kad tą patį reikia daryti ir su vištiena. Nors gali kilti minčių, kad ji yra nepakankamai higieniška, tačiau toks nerimas – nepagrįstas. Prekybos centruose parduodama vištiena yra patikrinta atsakingų institucijų, prekyboje pasirodo supakuota į vakuumą, todėl yra itin higieniška ir saugi vartoti“, – sako „Kekava“ valdybos narys Saulius Petkevičius.
Ypač nepatartina plauti antibiotikais gydytos vištienos
Nors vištienos plovimas apskirtai nereikalingas darbas, ypač nerekomenduojama plauti mėsos, augintos gydant ją antibiotikais: „Tokia vištiena turi ne tik gerųjų organizmui naudingų, bet ir antibiotikams atsparių bakterijų. Plaunant šią mėsą, atspariosios bakterijos pasklinda tiek po kriauklę, tiek visoje virtuvėje. Tokiu būdu jos dauginasi, todėl mūsų aplinkoje atsiranda pavojingų, antibiotikams atsparių mikroorganizmų“, – pasakoja S. Petkevičius.
Anot S. Petkevičiaus, norint išvengti tokios rizikos, vertėtų rinktis vištieną, užaugintą be antibiotikų. Auginant paukščius rūpestingai ir dėmesingai, lesinant itin kokybišku maistu, užtikrinant galimybę judėti bei pakankamai miegoti bei sudarant higieniškas sąlygas, jie užauga sveiki ir papildomai gydyti nereikia.
Renkantis vištieną – daroma įtaka aplinkai
S. Petkevičius teigia, kad gydant paukščius antibiotikais, jiems atsparių mikroorganizmų atsiranda visoje ekosistemoje: „Per paukščių išmatas nuo antibiotikų mutavusios bakterijos patenka į žemę, iš jos – į vandenis, po to – į augalus, grūdines kultūras. Tada – per maistą į mūsų organizmą. Taigi, antibiotikų vartojimo paukštininkystėje grandinė yra ilga“.
Vis dėlto perkant sveikai užaugintą vištieną, galima sustabdyti antibiotikų vartojimo kelią. Taigi pirkėjai, besirenkantys gerose sąlygose augintą vištieną, sąmoningai prisideda prie rūpinimosi aplinka ir ateities kartomis.