PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Birželio 27 d. 07:06

Koalicinė taryba aptars klausimą dėl kandidato į Europos Komisiją

Lietuva

Unsplash.com nuotr.

ELTAŠaltinis: ELTA


306660

Ketvirtadienio rytą šaukiamas koalicinės tarybos posėdis, kurio metu valdančiųjų atstovai ketina aptarti situaciją dėl Lietuvos kandidato į Europos Komisiją (EK).

Valdančiosios daugumos partneriai negaili kritikos dėl to, jog didžiausi koalicijos partneriai konservatoriai vis dar neįvardino, ką siūlys į EK. Pasak jų, delsiant tai padaryti, Lietuva praranda derybines pozicijas dėl svaresnių eurokomisaro portfelių.

Dalis konservatorių atstovų jau yra įvardiję Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininko, užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio pavardę kaip tinkamiausią kandidatūrą į eurokomisaro postą. Tačiau pats politikas vis dar toliau neatsako, ar ketintų pretenduoti į šias pareigas, ir nuo platesnių komentarų šia tema susilaiko.

Savo ruožtu prezidentas Gitanas Nausėda LRT televizijai teigė, jog matytų geresnių kandidatų nei G. Landsbergis. Tarp kitų Prezidentūros minėtų galimų kandidatų – premjerė Ingrida Šimonytė, finansų ministrė Gintarė Skaistė. Pastarąsias įvardijo šalies vadovo vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas.

Tuo metu Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė Eltai teigė, jog ketvirtadienio rytą vyksiančio koalicinės tarybos posėdžio metu ketinama partneriams priminti ir Civilinės sąjungos įstatymą. Tačiau ar šis klausimas tiesiogiai bus siejamas su kandidatūra į EK, politikė nenurodė.

Laisvės partijos atstovai jau anksčiau yra užsiminę, jog parama konservatorių kandidatui į EK priklausytų nuo to, kaip Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) rems „laisviečiams“ prioritetinį Civilinės sąjungos įstatymo projektą.

ELTA primena, kad įtakingas leidinys „Politico“ neseniai paskelbė potencialius kandidatus į naujuosius EK narius, tarp kurių yra minimas ir užsienio reikalų ministras G. Landsbergis. Nurodoma, jog jis taikytųsi į eurokomisaro portfelį, susijusį su užsienio politikos klausimais. Visgi tiek valdančiųjų, tiek opozicijos atstovai abejoja, ar tokia kandidatūra sulauktų palaikymo šalies viduje.

Eurokomisaro kandidatūrą teikia Vyriausybė, poziciją suderinus su prezidentu ir Seimu.