PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 2 d. 14:23

Klausimai Ignalinos merui

Ignalina

Ignalinos rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Ignalinos rajono savivaldybė


307461

Birželio mėnesį buvo publikuotas interviu su meru Laimučiu Ragaišiu leidiniuose ,,Mano kraštas", ,,Savivaldybių žinios". Interviu metu buvo atsakyta į svarbius klausimus visam Ignalinos kraštui.

Kokios naujovės (naujos pramogos, objektai ir kt.) šią vasarą laukia kurortinės teritorijos svečių?

Poilsiui nuteikiantį Ignalinos kraštą pristatantis simbolis – baltoji vandens lelija – kalba apie tyrą gamtos grožį ir švarią aplinką. Čia puikios sąlygos visais metų laikais turiningai leisti laisvalaikį. Turime daugiau nei 200 ežerų, kelias dešimtis upių, džiaugiamės Aukštaitijos nacionalinio parko nuostabiomis vietovėmis, lankytinais objektais. Mūsų kraštas patrauklus natūralia gamta, žvejyba, vandens pramogomis, turistiniais žygiai valtimis, dviračiais, pėsčiomis, skraidyba ar ramiu poilsiu vienoje iš 60-ties kaimo turizmo sodybų.

Ignalina žavi smėlėtais pušynų takeliais, puikiais paplūdimiais, sporto erdvėmis. Aktyviai laiką leisti mėgstančius vilioja ,,Žuvėdros“ pramogų parkas ir skrydis per Paplovinio ežerą. Miesto paplūdimio teritorijoje prie Gavaičio ežero pastatyti „Pliažo klubo“ poilsio nameliai. Šią vasarą jų bus daugiau – net 20. Prie namelių yra vaikų žaidimų aikštelė. „Pliažo klubas“ klientus žada nustebinti padelio teniso ir pliažo teniso kortais. Šalia bus įrengtos dvi elektromobilių įkrovimo aikštelės. Ant Gavio ežero kranto veikia viešbutis „Lake and Library“. Paplūdimyje galima žaisti paplūdimio tinklinį, futbolą, pasivaikščioti sveikatingumo taku, naujuoju taku palei Gavaičio ežerą. Malonu laiką leisti ir miško parke prie Palaukinio ežero. Netrukus čia bus iškabinti lauko ekspozicijai pritaikyti tarptautinio dailės plenero dalyvių paveikslai.

Palūšėje, Lūšių ežere, šią vasarą kviečiame paplaukioti motoriniais laivais, valtimis, irklentėmis ar baidarėmis. „Aukštaitijos laivai“ vasaros sezoną pradeda su dviem naujais laivais, vienas jų – elektrinis. Naktinis safaris, elektrinių dviračių nuoma, žygiai su gidais pėsčiomis ir baidarėmis, žygiai brendant upėmis ir dar daug kitų pramogų džiugins turistus ir poilsiautojus šią vasarą. Vis labiau populiarėja aktyvus sveikatinimo turizmas. Smagu, kad atgimė poilsio namai Švedriškėje, ant Ažvinčio ežero kranto. Čia veikia Ignalinos vasaros nuotykių ir poilsio kompleksas, pritaikytas vaikų ir jaunimo poilsio stovykloms.

Turime vienintelį tokį Lietuvoje Bitininkystės muziejų, kuriame apžiūrint interaktyvias ekspozicijas, dalyvaujant edukacijose, ramybę atrandant poilsio erdvėse, galima praleisti visą dieną. Naujovė – čia veikianti kavinukė ,,Bitutė“. Ignalinos kraštą garsina kultūrinę, pramoginę ir sveikatinimo veiklą vykdantis Paliesiaus dvaras. Didelio lankytojų srauto sulaukia visą vasarą lankytojams atverta unikali šv. Juozapo Palūšės bažnyčia, Palūšės valtinės ir ,,Žvejo kranto“ koncertinės programos.

Ignalinos krašto muziejuje, A. Hrebnickio muziejuje Rojaus kaime galima susipažindinti su šių vietų ir gyventojų istorija, amatais, papročiais ir tradicijomis. Be pagrindinių ekspozicijų nuolat organizuojamos parodos, įvairūs renginiai, edukaciniai užsiėmimai. Muziejus įgyvendina projektus, kurie padės turizmui pritaikyti Ignalinos rajone esančius Pirmojo pasaulinio karo istorinio paveldo objektus.

Kas pradedant vasaros sezoną Jums kelia daugiausia rūpesčių, susijusių su kurortine teritorija?

Labai svarbus pirminis įvaizdis, kurį pamato, pajunta mūsų svečiai. Į Ignalinos kraštą atvykstantys turistai, poilsiautojai pirmiausia pamato ir įvertina mūsų kelių būklę, kuri šiuo metu kai kuriais atvejais tikrai nėra tinkama kurortinei teritorijai reprezentuoti. Pvz., vieno populiariausių maršrutų Ignalina–Palūšė kelias atrodo gana apgailėtinai ir juo važiuojantiems, matyt, sukelia daugiau neigiamų nei malonių emocijų. Savivaldybės pastangos ir kreipimasis į atsakingas institucijas, praeitais metais atliktas nedidelis remontas kol kas netenkina lūkesčių. Ir toliau bendraujame su kelininkais bei viliamės, kad šis ypač vaizdingas maršrutas galiausiai nebekels rūpesčių.

Kalbant apie kurortinės teritorijos patrauklumą, labai svarbus ir vietinių gyventojų, ir atvykstančiųjų tausojantis požiūris į aplinką. Dar vis pasitaiko atvejų, kai liūdina neatsakingas poilsiautojų elgesys. Nors tiek daug kalbama apie ekologiją, gamtoje vis dar paliekamos šiukšlės ir netvarka.

Kas, Jūsų manymu, neigiamai atsiliepia kurortinės teritorijos plėtrai?

Kurortinės teritorijos plėtrą įtakoja daug faktorių. Šiuo metu neigiamą įtaką daro ir geopolitinė situacija, užsieniečiams atrodanti grėsminga mūsų geografinė padėtis Ukrainoje vykstančio karo fone ir Baltarusijos pašonėje. Na, o mums labiausiai pastebimas finansinių išteklių trūkumas viešųjų objektų tvarkymui, neatsiranda rimtų ir atsakingų investuotojų, galinčių steigti ir vystyti verslus mūsų rajone, jaučiama didelė konkurencija su kitais Lietuvos rajonais. Ignalinos krašte trūksta maitinimo įstaigų, kompleksinių rekreacinių paslaugų, skirtų didesnėms grupėms turistų, taip pat jaučiamas viešbučių stygius, jei nori kartu apsigyventi 30-ties ir daugiau žmonių grupės. Su galimais investuotojais susitinkame, bendraujame ir tikimės proveržio.