Aktualu![]() | Gyvenimas![]() | Pramogos![]() | + Projektai![]() | Specialiosios rubrikos![]() |
|
|
Vilnius![]() | Kaunas![]() | Klaipėda![]() | Šiauliai![]() | Panevėžys![]() | Marijampolė![]() | Telšiai![]() | Alytus![]() | Tauragė![]() | Utena![]() |
AAD nuotr.
EtapliusŠaltinis: AAD
Netinkamai tvarkomos aliejaus ir riebalų atliekos, patekusios į buitinių nuotekų tinklus, ne tik gali užkimšti nuotekų sistemą, bet ir atsikračius jų tokiu būdu susidaro sąlygos mieste sklisti nemaloniems kvapams.
Patikrinimų metu buvo vertinama, ar įmonėse maisto ir kitos atliekos bei šalutiniai gyvūniniai produktai rūšiuojami ir tvarkomi tinkamai, pagal teisės aktų reikalavimus. Taip pat buvo tikrinama, ar panaudotas aliejus ir riebalai kaupiami specialiai tam skirtose talpose, ar atliekos pagal rašytines sutartis perduodamos šias atliekas tvarkančioms atliekų tvarkymo įmonėms.
Patikrinus penkias įmones, nustatyta, kad dauguma jų laikosi aplinkos apsaugos reikalavimų: panaudoti aliejai ir riebalai kaupiami tam skirtose talpose ir pagal rašytines sutartis perduodami atliekų tvarkytojams, turintiems teisę tvarkyti šios rūšies atliekas.
Visgi viena įmonė neturėjo sudariusi sutarčių su atliekų tvarkytojais dėl panaudoto aliejaus atliekų šalinimo, taip pažeisdama teisės aktų reikalavimus bei negalėdama pagrįsti, kur dedamas panaudotas aliejus. Įmonė po patikrinimo pažeidimą nedelsiant pašalino.
Patikrinimų metu taip pat apžiūrėti buitinių nuotekų šuliniai, į kuriuos patenka nuotekos iš tikrintų įmonių. Apžiūrų metu nebuvo fiksuota, kad panaudoto aliejaus ar riebalų atliekos būtų pilamos į buitinių nuotekų tinklus.
Svarbu
Visos viešojo maitinimo įmonės ir kiti atliekų turėtojai privalo laikytis galiojančių Atliekų tvarkymo taisyklių, o šalutiniams gyvūniniams produktams galioja Valstybinės maisto ir veterinarinės tarnybos nustatyti reikalavimai. Taip pat svarbu užtikrinti, kad visos maisto atliekos būtų perduodamos tik teisėtai jas tvarkančioms įmonėms.
Įmonės, užsiimančios maisto gamyba ar prekyba – viešbučiai, moteliai, restoranai, kavinės bei kitos viešojo maitinimo ar maisto gamybos įstaigos – privalo vesti atliekų susidarymo apskaitą Vieningoje gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos informacinėje sistemoje (GPAIS). Šis reikalavimas taikomas toms įmonėms, kurios per kalendorinius metus sugeneruoja daugiau nei penkias tonas maisto atliekų: tiek iš viešojo maitinimo maisto atliekų, tiek iš vartoti netinkamų maisto produktų.
Atsakomybė
Už nepavojingųjų atliekų laikymą pažeidžiant atliekų tvarkymo taisyklių reikalavimus gali būti taikoma nuo 170 iki 3 000 eurų bauda.
Už atliekų tvarkymo dokumentų saugojimo reikalavimų pažeidimą gali būti taikoma nuo 60 iki 230 eurų bauda.
Už atliekų rūšiavimo reikalavimų nevykdymą arba netinkamą vykdymą gali būti taikoma nuo įspėjimo iki 80 eurų bauda.
Už teisės aktuose nustatytų aplinkos apsaugos reikalavimų pažeidimą, pvz., gali būti skiriamas juridinio asmens vadovui ar kitam atsakiniui asmeniui, kuris nesiėmė priemonių pažeidimui išvengt, taikoma nuo 140 iki 600 eurų bauda.