PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Gamta2024 m. Rugsėjo 25 d. 13:16

Kitais metais bus minimas Čepkelių rezervato 50-metis

Varėna

Čepkelių rezervatas. Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos nuotr.

Etaplius.LTŠaltinis: Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba


320451

1975 metais rugsėjo 25 d. buvo įsteigtas Čepkelių valstybinis rezervatas tikslu – išsaugoti didžiausią šalyje aukštapelkę, supamą žemyninių kopų, su reliktiniais ežerokšniais ir tik jai būdinga reta biologine įvairove. 2025 metų rudenį minėsime Čepkelių rezervato 50-metį.

Dideliame (11 227 ha) plote saugomas didžiausias Lietuvoje natūralus Čepkelių pelkynas. Pagrindinę rezervato dalį užima Čepkelių raistas, kuris tęsiasi net 14 km. Iš šiaurės ir vakarų pelkės guolį supa pušynais apaugusios žemyninės kopos. Pietuose pelkę riboja, kartu ir rezervato ribą bei valstybinę sieną su Baltarusija nužymi Katros upė.

Čepkelių pelkė ėmė formuotis baigiantis apledėjimui, maždaug prieš 11 tūkstančių metų. Ji plyti senovinių marių guolyje. Prieš 9 tūkstančius metų sauso klimato sąlygomis vėjas supustė prieledyninių marių pakrančių smėlynus į žemynines kopas. Pakilęs gruntinio vandens lygis bei vėlesnis drėgno klimato laikotarpis ypač paskatino pelkėjimo procesus.

Čepkelių rezervatas išsiskiria greta aptinkamomis stepėms bei tundrai būdingomis augalų bendrijomis. Aukštapelkėje vyrauja ištisinį kilimą sudarančios samanos - kiminai, gausūs krūmokšniai: gailiai, viržiai, spanguolės. Durpių klodo storis pelkės gūbryje siekia apie 5 metrus. Medžių ardą sudaro skurdžios pušaitės, plaukuotasis ir karpotasis beržai, kai kur išlikusios didelės atviros plynės. Aukštapelkę juosiančių žemyninių kopose vyrauja brandūs pušynai.

Čepkelių teritorija svarbi ne tik Lietuvos mastu. 1993 metais Lietuvai prisijungus prie Ramsar Konvecijos, Čepkeliai įtraukti į tarptautinę reikšmę turinčių pelkinių vietovių sąrašą. Čepkelių rezervatas taip pat yra Europos Sąjungos saugomų teritorijų NATURA 2000 tinklo dalis. Šis ekologinis tinklas skirtas retų bei nykstančių rūšių ir buveinių apsaugai, kurios ypatingai svarbios visos Europos biologinei įvairovei.

Rezervatai - tai nedidelės natūralios gamtos salelės Lietuvoje, kurias žmogus sąmoningai paliko laukinei, nesukultūrintai ir niekaip kitaip „nepatobulintai“ gamtai, todėl ir buvo nuspręsta šiose teritorijose ne tik nevykdyti jokios ūkinės veiklos, bet ir stipriai apriboti žmonių lankymąsi. Be direkcijos leidimo rezervatuose lankytis draudžiama. Veiklą šioje saugomoje teritorijoje organizuoja Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcija.

Įdomūs faktai ir skaičiai apie Čepkelių rezervatą:

  • Pelkės pakraščių ilgis – daugiau kaip 80 km;
  • Pelkėje priskaičiuojama daugiau nei 80 salų ir salelių;
  • Aukščiausia rezervato vieta (kopa) siekia 155,1 m virš jūros lygio (Jogailos-Jėgalos kalnas);
  • Žemiausia rezervato vieta yra Katros upės vaga 123 m virš jūros lygio;
  • Didžiausias rezervato ežerėlis – Ešerinis, kuris užima 14,5 ha.