PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 9 d. 10:59

Kinijos vyriausiasis diplomatas Wang Yi šią savaitę lankysis Rusijoje

Pasaulis

Wang Yi. Youtube stop kadras.

Rūta AndrošiūnaitėŠaltinis: BNS


317519

Kinijos vyriausiasis diplomatas Wang Yi šią savaitę apsilankys Rusijoje, kur dalyvaus BRICS grupės viršūnių susitikime, pirmadienį pranešė kinų užsienio reikalų ministerija.

BRICS sudaro didžiausios kylančios ekonomikos šalys.

„Rusijos Federacijos saugumo tarybos sekretoriaus Sergejaus Šoigu kvietimu, (...) Wang Yi rugsėjo 11–12 dienomis dalyvaus 14-ajame BRICS šalių aukšto rango pareigūnų, atsakingų už saugumo klausimus, susitikime Sankt Peterburge, Rusijoje“, – sakoma ministerijos atstovės spaudai Mao Ning pranešime internete.

Wang Yi vizitas įvyks prieš kitą mėnesį rengiamą BRICS grupės aukščiausiojo lygio susitikimą, kuriame, kaip tikimasi, dalyvaus prezidentas Xi Jinpingas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas praėjusią savaitę pareiškė, kad tikisi susitikti su Xi Jinpingu spalio 22–24 dienomis Kazanėje vyksiančiame viršūnių susitikime.

Nuo 2022 metų, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, V. Putinas tikėjosi Kinijos vadovo paramos, o Maskvai susidūrus su griežtomis Vakarų ekonominėmis sankcijomis, dvišalė sąjungininkių prekyba pasiekė rekordines aukštumas.

BRICS – Brazilijos, Rusijos, Indijos, Kinijos ir Pietų Afrikos Respublikos trumpinys – grupė atstovauja beveik pusei pasaulio gyventojų. Prie BRICS yra prisijungusios ir kai kurios kitos kylančios ekonomikos šalys, įskaitant Jungtinius Arabų Emyratus ir Iraną.

Spalio 22–24 dienomis Rusijos pietvakariuose esančioje Kazanėje vyks šios grupės aukščiausiojo lygio susitikimas ir jame Kremlius tikisi išplėsti savo įtaką bei užmegzti glaudesnius ekonominius ryšius.

Maskva ir Pekinas priešinasi „Vakarų hegemonijai“, ypač tam, ką jie laiko JAV dominavimu pasaulio reikaluose.

Prieš pat Rusijos 2022 metų vasarį pradėtą plataus masto invaziją į Ukrainą Pekinas ir Maskva paskelbė apie „neribotą“ partnerystę.

V. Putinas praėjusį mėnesį Kremliuje priimdamas Kinijos premjerą Li Qiangą sakė, kad Maskvos ekonominiai ir prekybos ryšiai su Pekinu atneša rezultatų.