PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 18 d. 10:33

Kinija teigia, kad baigėsi bendros su Rusija karinio jūrų laivyno pratybos

Pasaulis

Kinijos ir Rusijos vėliavos. Unsplash.com ir BNS Fotobanko nuotr.

Lina LinkevičiūtėŠaltinis: ELTA.LT


310140

Kinija ketvirtadienį pareiškė, kad baigėsi bendros su Rusija karinės pratybos.

Pekinas ir Maskva praėjusią savaitę skelbė, kad prie Džandziango miesto, išsidėsčiusio Kinijos Guangdongo provincijoje, krantų vykdo bendras pratybas pavadinimu „Joint Sea-2024“.

Abi šios šalys pastaraisiais metais suartėjo ir palaiko priešiškus ryšius su JAV vadovaujamu gynybos aljansu NATO, kuris praeitą savaitę pavadino Kiniją Rusijos invazijos į Ukrainą „įgalintoja“.

Kinijos karinis jūrų laivynas ketvirtadienį pranešime nurodė, kad abi pusės iki trečiadienio popietės „baigė visus numatytus projektus ir pratybas“.

Šešių dienų trukmės manevruose dalyvavo septyni karo laivai. Tikslas buvo „bendrai reaguoti į grėsmes saugumui jūroje“, pažymėjo karinis jūrų laivynas.

Be to, pratybos esą padėjo „sustiprinti profesionalius mainus, abipusį supratimą ir pasitikėjimą tarp Kinijos ir Rusijos karinių jūrų laivynų (ir) skatino dvišalio praktinio bendradarbiavimo standartizavimą bei sisteminimą“.

Ilgametės sąjungininkės Kinija ir Rusija neseniai paskelbė, kad jų draugystė „neturi ribų“.

Anksčiau šį mėnesį Vašingtone vykusiame NATO viršūnių susitikime Aljanso lyderiai pareiškė, kad šių šalių partnerystė ir didelė Pekino parama Rusijos gynybos pramonės bazei kelia didžiulį susirūpinimą.

Kinija savo ruožtu apkaltino NATO „konfrontacijos provokavimu“.