PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 16 d. 15:43

Keturi Europos reikalų komitetai ragins ES kompleksiškai reaguoti į migracijos grėsmes

Pasaulis

Nelegalūs migrantai. Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.

Dominykas BiržietisŠaltinis: BNS


318809

Trijų Baltijos valstybių ir Lenkijos parlamentų Europos reikalų komitetai (ERK) ragins Europos Sąjungą (ES) vieningai reaguoti į migracijos keliamas grėsmes, taip padedant Lenkijai kovoti su suintensyvėjusia nelegalia migracija.

Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos ERK pirmininkai taip pat skatins mažinti Bendrijos priklausomybę nuo rusiškų suskystintų dujų.

Apie tokius siekius pirmadienį Seime vykstančioje spaudos konferencijoje pranešė ERK pirmininkas Žygimantas Pavilionis.

„Mūsų sienos segmente migracija didėja beveik 190 procentų. Visą smūgį šiuo metu priima Lenkija. Mes turime solidariai padėti ir Lenkija turi nemažai planų per savo pirmininkavimą sustiprinti šį dėmenį. Sutarėme paruošti bendrą dokumentą, kuriame pabandysime išdėstyti savo argumentus dėl to“, – kalbėjo parlamentaras.

Jo teigimu, Briuselį ir kitas ES nares „dar nepakankamai pavyko įtikinti“, kad auganti migracija kelia saugumo, hibridines grėsmes.

Kaip nurodė Ž. Pavilionis, Europos reikalų komitetų pirmininkai taip pat sutarė dėl bendro dokumento, kuriame atkreips dėmesį į „grėsmingai augančią“ ES priklausomybę nuo suskystintų rusiškų dujų.

„Nuo šių metų gegužės jau ne Amerika, o Rusija yra pirmaujanti valstybė, kuri teikia ES suskystintas dujas. Ir nors ES pasistatė septynis naujus terminalus per paskutinius dvejus metus, kas iš to, jei jie bus užpildyti rusiškomis dujomis?“ – dėstė Ž. Pavilionis.

Pasak jo, aptartas ir platesnis Europos reikalų komitetų pirmininkų formato naudojimas, į jį įtraukiant Šiaurės šalis, Vokietiją, Jungtines Amerikos Valstijas.

„Transatlantiniai santykiai bus vienas iš didžiausių iššūkių, bet taip pat plėtra, prasidėjusios derybos su Ukraina, Moldova, kurias Lenkija bandys paspartinti, yra didžiulis mūsų bendras interesas“, – kalbėjo Ž. Pavilionis.

Europinis mechanizmas migracijai, spartesnė integracija

Kaip konferencijoje pažymėjo Lenkijos Seimo ERK pirmininkė Agnieszka Pomaska, sienų klausimas yra susijęs su saugumu, į tai reikia atkreipti pietinių Europos valstybių dėmesį.

„Esame įsitikinę, kad reikia (…) sukurti naują mechanizmą europiniu lygmeniu, kad rodytume solidarumą ne tik tarpusavyje, bet tarp visų ES valstybių narių“, – kalbėjo A. Pomaska.

„Priėmėme labai daug pabėgėlių migrantų iš Ukrainos, jis vis dar yra migrantai, kaip ir Pietų Europoje atvykstantys kiti migrantai. Turime išspręsti šį klausimą ne pavieniui, ne tik kaip regiono, bet visos ES klausimą“, – pridūrė ji.

Pasak Lenkijos Senato ERK pirmininko Bogdano Klicho, migracija „yra viena iš didelės hibridinės operacijos perspektyvos dimensijų, kurią organizuoja Rusija ir Baltarusija“.

„Todėl mums reikia bendro požiūrio į šių problemų sprendimą ir tam tikrų priemonių, kurios būtų patvirtintos tiek ES, tiek NATO. Tai buvo pagrindinė mūsų pirmosios diskusijų dalies tema“, – teigė jis.

B. Klichas taip pat skatino ne tik tęsti finansinę ir karinę paramą Ukrainai, bet spartinti ES plėtrą į šią valstybę ir Moldovą.

Rugsėjo 15–16 dienomis Seimo ERK organizuotame susitikime taip pat dalyvavo Estijos ERK pirmininkas Peeteris Tali, Latvijos ERK pirmininkas Edmundas Cepuritis.

Susitikimas skirtas pasirengti ir spalio pabaigoje Budapešte vyksiančiai ES reikalų parlamentinių komitetų konferencijai (COSAC).

Lenkijos sienos apsaugos agentūros duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį užfiksuota daugiau kaip 17 tūkst. mėginimų nelegaliai kirsti Lenkijos ir Baltarusijos sieną.

Lenkija ES Tarybai pirmininkaus 2025-ųjų pirmą pusmetį.