PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2024 m. Rugsėjo 7 d. 13:52

Keptuvėje išsikepkite ypač skanų pikantišką pyragą

Lietuva

Freepik nuotr

EtapliusŠaltinis: Etaplius.LT


317085

Kartais vienas receptas gali išgelbėti pačiais įvairiausiais atvejais. Karštas – kaip pagrindinis vegetariškas patiekalas, norintys daugiau sotumo jį gali derinti prie mėsos patiekalų, o gabalėlis šalto bus ir puikus užkandis. Tokiu vaidmenų amplua gali pasigirti itin lengvai paruošiamas pikantiškas pyragas iš vienos populiariausių daržovių – kopūsto.

Kopūstai dažnai asocijuojami su pigiais, sočiais patiekalais, tačiau nereikia pamiršti ir milžiniškos šių daržovių naudos. Švieži kopūstai yra tikra sveikatos bomba gerąja šio žodžio prasme.

Kopūstuose gausu vitaminų C, A ir E, taip pat K ir B grupės vitaminų. Kartu kopūstai turi labai mažai kalorijų, todėl tai yra ideali daržovė, metant svorį. Mitas, kad jie gali tukinti – taip klaidingai manoma, nes dažnai jie patiekiami su riebiais priedais. Apskritai gydomosios kopūstų savybės jau šimtmečius naudojamos tradicinėje medicinoje, o specialistai ir dabar kopūstą vadina viena sveikiausių daržovių.

Iš kopūstų – netgi kepsniai griliui ar kotletukai

Šviežias kopūstas dera ne tik mėsiškuose patiekaluose, bet yra ir nepamainoma daržovė tiems, kurie atsisakę mėsos ar tiesiog nori dažniau ją keisti augaliniais produktais. Nors lietuviams pirmiausia į galvą šaunantis kopūstų patiekalas tikriausiai yra balandėliai, skaniai paruošti kopūstus galima visiškai be mėsos.

Pastaraisiais metais neįmanoma nepastebėti mados iš kopūstų ruošti „kepsnius“. Stambiomis riekėmis arba skiltimis supjaustytas kopūstas gali būti kepamas tiek orkaitėje, tiek ant griliaus ir įgauna ypač malonų skonį. Pakaks tik prieš kepant apšlakstyti aliejumi ir pagardinti druska bei pipirais. Tačiau galima taip kepamą kopūstą pagardinti ir šlakeliu sojų padažo, apibarstyti tarkuotu kietuoju sūriu ar riešutais, paskaninti šviežiomis žolelėmis – pavyzdžiui, labai tiks petražolės. Norintiems gurmaniškesnės patirties verta, bebaigiant kepti, kopūstą pabarstyti ir sūriu su mėlynuoju pelėsiu.

Kopūstas gali virsti ir skaniais kotletukais. Kotletai neatsiejami nuo lietuviškos virtuvės, juos mėgsta ir vaikai, o kopūstiniai sužavės savo netikėtu skoniu.

Sutarkuotus kopūstus reikėtų 10–15 min. pavirti sūdytame vandenyje, tuomet nuspausti vandenį ir daržovę sumaišyti su aliejuje pakeptais svogūnu ir česnaku. Įmuškite kiaušinį ar du, įdėkite kelis šaukštus miltų, džiūvėsėlių ir smulkintų petražolių, paskaninkite mėgstamais prieskoniais. Formuokite paplotėlius, apvoliokite dar kartą džiūvėsėliuose ir kepkite keptuvėje. Bus lengva paruošti, skanu ir nebrangu.

Visą šeimą nustebinsite ir iškepę kopūstų pyragą. Šis pikantiškas patiekalas bus skanus tiek karštas, tiek šaltas, todėl verta išsikepti net ir porą jų – tikrai neišbus šaldytuve ilgiau nei porą dienų.

Greitas kopūstų pyragas keptuvėje su šviežių krapų padažu

Reikės:

500 g šviežio kopūsto, 3 svogūnėlių (ir baltosios dalies, ir laiškų), 3 kiaušinių, 1 šaukšto Dižono garstyčių, 1 šaukštelio druskos, ½ šaukštelio pipirų, ⅔ puodelio miltų (įprastų ar be glitimo), 1 šaukštelio kepimo miltelių, aliejaus, ½ puodelio tarkuoto sūrio (čederio, mocarelos ar kt.).

Krapų padažui reikės: ⅓ puodelio grietinės, 2 šaukštų majonezo, 2 šaukštų smulkintų šviežių krapų, druskos, pipirų.

Gaminame:

Plonai supjaustykite kopūstus, susmulkinkite svogūnėlius ir jų laiškus.

Dubenyje suplakite kiaušinius su garstyčiomis, druska ir pipirais. Supilkite ant kopūstų ir gerai išmaišykite. Įberkite miltų, kepimo miltelių ir darkart viską išmaišykite.

Didelėje keptuvėje įkaitinkite apie 2 šaukštus alyvuogių aliejaus ant vidutinės ugnies. Sudėkite kopūstų mišinį į keptuvę ir tolygiai paskleiskite, išlyginkite mentele. Uždenkite keptuvę dangčiu ir ant vidutinės arba mažos ugnies kepkite apie 15 minučių, kol ant dugno atsiras aukso spalvos plutelė.

Ant keptuvės uždėkite didelę lėkštę arba pjaustymo lentą ir apverskite keptuvę aukštyn kojomis, kad kopūstų pyragas iškristų. Į keptuvę įpilkite dar vieną šaukštą aliejaus ir įdėkite kopūstų pyragą nekepta puse žemyn. Apibarstykite sūriu ir kepkite 10–15 minučių neuždengę, kad ir ant kitos pusės susidarytų auksinė plutelė.

Prieš patiekdami ir pjaustydami leiskite pyragui šiek tiek atvėsti. Papuoškite smulkintais žalumynais.

Norėdami pasigaminti krapų padažą, tiesiog sumaišykite ir suplakite ingredientus dubenyje.

Pranešimas spaudai