Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
R. Pasiliausko nuotr., "Suvalkietis"
Loreta TumelienėŠaltinis: Etaplius.lt
Pravėrus Buktos kaime, gražioje sodyboje, gyvenančių Vidos ir Deivido Žebrauskų namų duris, pasitinka kepinių kvapas. Sutuoktinis ir dvi dukros juokauja, kad kitaip ir būti negali – jų mama kasdien kepa tortus. Visa šeima turi savo mėgstamiausius. Štai Kalėdų šventėms Vida gamino 27 įvairių rūšių tortus. O kur dar kiti įvairūs kepiniai: keksiukai, meduoliai, sausainiai. Moteris – profesionali konditerė, prieš keletą metų pradėjusi individualią veiklą, atradusi savo svajonių darbą ir netgi pasvajojanti apie verslo plėtrą.
Pomėgis virto profesija
Vida kilusi iš Alytaus rajono Ūdrijos kaimo. Užaugo penkių vaikų šeimoje. „Kiek aš save prisimenu, tiek visada su mama virtuvėje prie puodų, kepinių. Ypač mane viliojo saldumynai. Gamyba, kepimas, puošimas, norėdavosi vis pabandyti ką nors naujo. Tai taip įdomu“, – pasakojo Vida. Todėl baigusi mokyklą ji nedvejodama rinkosi mokytis konditerijos paslapčių. Įgijusi konditerės specialybę kurį laiką dirbo privačiose bendrovėse, o prieš keletą metų nusprendė imtis savarankiškos veiklos. „Apsispręsti nebuvo lengva, bet sulaukdavau atsiliepimų, kad mano iškepti tortai patinka draugams, dukroms, tad nusprendžiau pabandyti“, – pasakoja moteris. Vida išsipirko verslo liudijimą, pagal Veterinarijos tarnybos reikalavimus įsirengė atskirą virtuvę ir pradėjo namuose kepti tortus klientams.
Užsakymų netrūksta
Tortų gamyba – pagrindinė Vidos veikla. Juos Vida labiausiai ir mėgsta kepti. Pati ir jos šeima pirmenybę teikia gaivesniems, lengvesniems, su vaisiais. Šiuo metu klientams ji siūlo dvylika rūšių tortų: tai įvairiausi vaisiniai, ir tradiciniai „Snickers“, „Rafaelo“, „Juodoji vyšnia“, „Kapučino“, „Advokatas“. Užsakovai dažnai pageidauja įvairiausių naujovių: įvairių desertų indeliuose, keksiukų, keikpopsų. „Tai savotiška kūryba. Nuolat bandau ką nors naujo, ieškau receptų, pati juos kuriu. Geriausi degustatoriai – mano šeimos nariai ir draugai. Jiems pirmiausia duodu paragauti. Jeigu patinka jiems, paprastai patinka ir klientams“, – pasakoja Vida. Moteris mėgsta žiūrėti televizijos laidas apie maisto gaminimą, ypač Beatos, ir iš ten semiasi idėjų. Daug žinių randa internete. Dažnai improvizuoja, ir tai pavysta. Gausėjantis klientų ratas rodo, kad einama teisingu keliu. Pasak Vidos, tortus pas ją užsisako ne tik vietiniai, ją puikiai žinantys žmonės, bet geografija išsiplėtė iki Kauno, Lazdijų, Alytaus regionų.
Vasara didžiausias darbymetis
Vida juokauja, kad ji, kaip ir žemdirbiai, vasarą negali atostogauti, nes šiuo laikotarpiu daugiausia vestuvių, tad jai – pats darbymetis. Paprastai atostogas ji renkasi žiemą. Ir dabar ši šventinė savaitė – jai metas, kai gali pailsėti, laiką skirti savo šeimai.
Patį didžiausią vestuvinį tortą moteris yra iškepusi dešimties kilogramų, keturių aukštų. Trijų aukštų tenka kepti gana dažnai. Pasak Vidos, tai nėra sudėtinga, netgi būna įdomu, nes kiekvieno aukšto skonį ji kuria kitokį. Dažnai mamai, kai užsakymų daug, talkina ir abi dukros. Pasak Vidos, tortų mados, ypač vestuvinių, kaip ir drabužių, keičiasi kasmet. Tad domėtis naujausiomis tendencijomis, kurti, bandyti reikia nuolatos. Atskira sritis – puošimas. Beje, jis Vidai pats įdomiausias. Puošimo mados taip pat kintantis dalykas. Pastaruoju metu vyrauja natūralumo tendencijos. Tortai puošiami gyvomis gėlėmis. „Šiuo metu ant bangos „nude“ tortai, lietuviškai tai reiškia „nuogi“. Tai tortai, kurių paviršius niekuo nedengiamas, nei kremu, nei cukrine mase. Šie tortai yra puošiami šviežiais vaisiais, uogomis, gėlėmis, apibarstomi cukraus pudra ar kiek atsainiai apibraukiami pertepimo kremu“, – pasakoja kulinarė.
Kūrybos, žaismingumo tenka įdėti ruošiant tortus vaikų gimtadieniams. Tokių užsakymų Vida sulaukia nemažai ir jai labai smagu tokius gaminius ruošti. „Nemėgstu kepti morenginių tortų, „Napoleono“. Paprastai, ko nemėgstu, ir nesiimu daryti, nes valgis turi būti gaminamas su malonumu“, – sako moteris.
Svajonių daug
Vida, nors ir dirba namuose, nesijaučia atskirta nuo pasaulio ir nuobodžiauti neturi kada. Kai nėra užsakymų, ji mokosi savo amato paslapčių. Užsirašo ir į kursus. Pasak jos, itin žavi prancūziški saldumynai, gamybos tendencijos. Prancūzų gaminiai pasižymi lengvumu, subtilumu. Moteris norėtų užsirašyti į tokio pobūdžio kursus, gerai įvaldyti šiuo metu itin populiarių skanėstų sausainių „Macaron“ gamybą. Nori išmokti gaminti prancūziškus desertus.
Vida neslepia pagalvojanti ir apie veiklos plėtrą, didesnę gamybą, atskiras patalpas, ir netgi savąją parduotuvėlę, kur prekiautų savo pagamintais skanumynais.
Geriausiai nuo darbų ji pailsi tvarkydama sodybos aplinką. Tai dar vienas jos hobi. Sodybą Buktoje Žebrauskų šeima nusipirko prieš 10 metų. Ją perstatė iš pagrindų. Ir aplinką tvarkosi nuolatos. Vyras Deividas, dirbantis miško ruošos įmonėje, taip pat mėgsta puoselėti savo sodybą.
Pasak Liudvinavo seniūnijos seniūnės Jolantos Maceikienės, tai labai šauni šeima. „Žinome ne tik Vidos saldumynus, bet ir labai gražiai tvarkomą sodybą. Žebrauskai visada prisideda prie paramos šventėms ir seniūnijoje, ir Buktos kaimo bendruomenėje. Šaunūs, draugiški, paslaugūs kaimynai, atsakingi seniūnijos gyventojai ir labai šilti žmonės“, – sakė seniūnė.
Ričardo PASILIAUSKO nuotraukos
Vida skaitytojams siūlo tokį torto receptą. Jis beje, išspausdintas knygoje apie Buktos bendruomenę.
Vaisinis tortas su persikais
Biskvitinės tešlos sudėtis: 5 kiaušiniai, 100 g cukraus, 200–250 g miltų, 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių, vanilinio cukraus.
Kremo sudėtis: 1 didelis indelis grietinėlės (geriau 36 proc., kad išplakta būtų standesnė), pusė didesnio indelio „Smilgos“ jogurto su persikais, 100 g cukraus, pusė arbatinio šaukštelio citrinos rūgšties, vanilinio cukraus, konservuotų persikų pagal skonį.
Gaminimas. Kiaušinius išplakti su cukrumi iki purumo, dėti vanilinį cukrų, kepimo miltelius ir pabaigoje miltus atsargiai įmaišyti į masę. Grietinėlę su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir citrinos rūgštimi išplakti iki standumo, tada lėtai maišant įmaišyti jogurtą. Masę supilti į 24 cm skersmens formą, kepti 180 laipsnių temperatūroje apie 20–30 minučių. Mediniu pagaliuku patikrinti, ar tortas iškepęs. Biskvitą perpjauti į keturias dalis, sulaistyti persikų sirupu, praskiestu virintu vandeniu, ir sluoksniuoti: uždėti kremo, pabarstyti susmulkintais persikais ir taip toliau. Palaikyti per naktį, kad susistovėtų, ir kitą dieną galima puošti. Šis tortas būna ypač minkštas ir purus.