Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Freepik.com nuotr.
Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas žiniasklaidai
Ne visai atsisakyti, o saikingai mėgautis
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, sveikatai palanki mityba – tai ne tam tikrų produktų atsisakymas, o jų įvairovė ir saikas. „Daug kas klaidingai interpretuoja sveikos mitybos esmę. Tai iliustruoja populiariosios mitybos tendencijos, kai sveikos mitybos principai yra perimami iš sergantiesiems skirtų maitinimosi rekomendacijų. Sveiki žmonės be reikalo atsisako produktų, kurie turi sveikatai naudingų komponentų, jei neserga celiakija ir neturi jautrumo gliutenui“, – tikina dr. E. Gavelienė.
Gydytoja dietologė tvirtina, kad visiškai atsisakyti duonos ir jos gaminių racione tikrai nereikia, svarbu juos rinktis kuo maistingesnius, sveikatai palankesnius. Besimaitinantiems įprastai ir valgantiems visų grupių produktus, dubenėlį košės retkarčiais galima pakeisti 100 g duonos.
„Būtų sudėtinga surasti kitą tokį produktą, kuris žmonių būtų taip seniai vartojamas ir mėgstamas, kaip duona. Tačiau dabartinėje sveikatai palankios mitybos piramidėje duona yra toje pačioje kategorijoje, kur ir kompleksinių angliavandenių šaltiniai – kruopos.
Pirmenybę vertėtų teikti maistingesnei viso grūdo duonai, tačiau saikingai galima valgyti ir šviesią duoną. Miltiniai patiekalai turtingi kompleksiniais angliavandeniais, o jei tinkamai pasirenkami miltai, tokie gaminiai gali būti ir skaidulų, mikroelementų, vitaminų šaltinis“, – teigia dr. E. Gavelienė ir siūlo išbandyti sveikatai palankius miltus: grikių, migdolų, bolivinių balandų, avinžirnių, burnočių, moliūgo sėklų, taip pat – visagrūdžius, turinčius daugiau skaidulinių medžiagų.
Pirkėjai noriai ekspermentuoja
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė OlgaSuchočeva pastebi, kad žmonės vis dažniau dairosi įvairių duonos alternatyvų – savo mitybos racioną paįvairina trapučiais, duoniukais, įvairiais sausučiais: „Dažnas ne tik ieško tamsios ar šviesios duonos su įvairiais grūdais, sėklomis ar daržovėmis, bet nepraeina ir pro šviežiai iškeptas ne tik Italijoje, bet ir Lietuvoje populiarias čiabatą, fokačiją ar prancūzišką batoną. Pirkėjai mėgsta eksperimentuoti ir nuolat ieško naujų, įdomesnių prekių, todėl siūlome jiems įvairias asortimento naujienas iš skirtingų pasaulio virtuvių. Jie išties pamėgo mūsų kepyklos gaminius ir daugiausiai kasdien nuperka itališkos čiabatos, taip pat – tamsios ir šviesios bemielės duonos su grūdais.“
Kulinarijos technologai siūlo namuose pabandyti išsikepti kultines cinamonines bandeles, kurių tikrai neatsisakys nė vienas šeimos narys!
Cinamoninės bandelės
Tešlai reikės:
50 g mielių;
50 g sviesto arba margarino;
300 ml pieno;
0,5 stiklinės cukraus;
800 ml miltų;
1 žiupsnelio druskos.
Įdarui reikės:
100 g sviesto;
4 šaukštelių malto cinamono;
0,5 stiklinės cukraus.
Prieš kepant:
1kiaušinio;
perlinio cukraus – papuošimui.
Kaip gaminti:
Skanaus!