PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Namai2025 m. Gegužės 14 d. 16:47

Kavamalių atmintinė

Lietuva

/ pexels.com

EtapliusŠaltinis: Etaplius.LT


361860

Ar egzistuoja vienas prietaisas, kuris akimirksniu pagerintų namuose ruošiamos kavos skonį? Tikrai taip! Ir tai yra kavamalė. Šviežių kavos pupelių malimas leidžia atsiskleisti subtiliems ir ypatingiems mėgstamos kavos skoniams bei aromatams. Be to, malant pupeles namuose užtikrinama, kad kava visuomet bus šviežia, o malimo rupumas geriausiai atitiks gaminamos kavos rūšį. Tad vis labiau vertinant šviežios, kokybiškos, ką tik sumaltos kavos skonius, rinką užplūdo įvairiausių tipų, skirtingo funkcionalumo bei skirtingo pajėgumo kavamalės. Esant tokiam gausiam pasirinkimui, lengva pasimesti ir gali būti sunku geriausiai savo poreikiams tinkančią kavamalę rasti. Todėl dalinamės labai naudinga kavamalių atmintine, kuri renkantis kavamalę gali tapti patikima kelrodės žvaigždė.

Du pagrindiniai kavamalių tipai

Pradėkime nuo to, jog nei vienas kavos mėgėjas neatsispiria šviežiai sumaltos kavos svaiginantiems aromatams ir išskirtinai maloniems skoniams. Tą akimirką, kai kokybiška kavamalė baigia savo darbą galima užuosti patį stipriausią ir maloniausią kavos aromatą, o ruošiant kavą iškart po sumalimo, išsaugomi natūralūs aliejai ir pačios geriausios skoninės savybės. Tad norint mėgautis kvapniausia ir gardžiausia kava namuose, to padaryti nepavyks be šviežių pupelių ir kavamalės. Reikia žinoti, jog egzistuoja du pagrindiniai kavamalių tipai – rankinės ir elektrinės kavamalės. Tiek rankinės, tiek elektrinės kavamalės padeda pasiekti tą patį tikslą – pasigaminti kvapnų bei skanų kavos puodelį. Tačiau skiriasi jų veikimo principas, komforto lygis ir net malimo garsumas. Tai ir apžvelgsime plačiau.

Elektrinės kavamalės

Akcentuojama, kad elektrinė kavamalė dovanoja ne tik gardų ir aromatingą kavos puodelį, bet ir laisvas rankas bei laiką. Šių kavamalių veikimo principas yra visiškai automatizuotas – reikia tik spustelėti mygtuką ir girnos greitai bei efektyviai susmulkina šviežias pupeles. Reikalingas malimo rupumas taip pat reguliuojamas mygtuko paspaudimais, tad jaudintis, kad kava buvo sumalta per smulkiai ar per stambiai dažniausiai netenka. Taigi jei ieškoma greitų ir nuoseklių kavos pupelių malimo rezultatų, elektrinės kavamalės patogumas yra neprilygstamas. Vis tik reikia žinoti, kad funkcionaliosios elektrinės kavamalės yra šiek tiek triukšmingos, tad jei kavos ruošimas asocijuojasi su tyliu ritualu, kavamalės skleidžiami garsai gali erzinti ar kelti kitų nepatogumų.

/ pexels.com

Rankinės kavamalės

Priešingai nei elektrinės, rankinės kavamalės įtraukia į pupelių malimo procesą. Todėl šios kavamalės puikiai tinka vertinantiems ne tik kavos skonius, bet ir visą ruošimo ritualą. Taip pat rankinės kavamalės neapvilia malant nedidelius kiekius kavos vidutiniu ir stambesniu rupumu. Dar keli svarbūs rankinių kavamalių privalumai yra tylus veikimas ir galimybė vežtis tokią kavamalę į išvykas bei keliones. Nesvarbu, ar ruošiamasi stovyklauti gamtoje, ar svečiuotis kitoje šalyje, kompaktišką ir lengvą rankinę kavamalę galima pasiimti kartu su savimi ir bet kurioje vietoje mėgautis šviežia, skania bei aromatinga kava.

Skaniausiai kavai – kavamalės su girnomis

Egzistuoja ne tik vos vieno mygtuko paspaudimu ar rankomis valdomos kavamalės, taip pat yra kavamalių su girnomis ir peiliukais. Nors dėl savo kompaktiškumo ir kainos kavamalės su peiliukais yra išties populiarios, svarbu žinoti, kad kavos pasaulyje tokios kavamalės vadinamos tiesiog kavaskaldėmis. Skamba nekaip? Ne tik pavadinimas, bet ir rezultatas puodelyje, naudojant tokią kavamalę, gali nedžiuginti. Pažymėtina, kad kavamalės su peiliukais pupeles mala netolygiai, todėl viena dalis kavos virsta miltais, o kita dalis primena smulkią druską. Atitinkamai, iš smulkesnių granulių išgaunama daugiau kartumo, o stambesni gabaliukai suteikia kavai nepageidaujamo rūgštumo. Siekiant subalansuotų ir malonių kavos skonių, tokius išgauti pavyks tik naudojant kavamalę su girnomis. Kavamalės su girnomis pupeles mala labai tolygiai, o svarbiausia tai, kad tik girnų dėka galima sumalti skirtingo rupumo kavą, o tai yra itin aktualu ruošiant kavos puodelį įvairiais metodais – nuo paprasto užplikymo vandeniu iki įnoringojo espresso. Vis tik kavamalių pasaulis labai įvairus, todėl reikia žinoti, kokias girnas turinti kavamalė leis mėgautis tuo tobulo skonio kavos puodeliu.

Kavamalės su metalinėmis girnomis

Kavamalės, turinčios metalines girnas, pupeles mala tolygiau, to rezultatas – „švaresnių“, ryškesnių skonių kavos puodelis. Dėl ypatybės ryškiau atskleisti subtilias natas, kavamalės su metalinėmis girnomis puikiai tinka espresso, filtrinės kavos mėgėjams bei tiems, kurie neatsispiria rūšinės kavos magijai.

Kavamalės su keramikinėmis girnomis

Kavamalės, turinčios keramikines girnas, suteikia galimybę mėgautis tirštesne, sodresne kava. Kai kurie kavos ekspertai teigia, kad malant pupeles keramikinėmis girnomis, susidaro šiek tiek daugiau kavos dulkių, kurios paveikia kavos dalelių dydį ir pasiskirstymą, todėl kavos puodelyje „pražysta“ intensyvesni skoniai ir kremiška tekstūra, ką itin vertina espresso mėgėjai.

Kavamalės su plokščiomis girnomis

Tobuliausiems kavos skoniams pasiekti, svarbi ne tik girnų medžiaga, bet ir konstrukcija. Kavamalių rinkoje egzistuoja kavamalės su plokščiomis girnomis, kurios pupeles mala labai tolygiai, ko dėka išgaunami „švarūs“ ir ryškūs skoniai, įtinkantis modernaus espresso, filtrinių ir rūšinių kavų gerbėjams.

Kavamalės su kūginėmis girnomis

Kavamalės, turinčios kūgines girnas, pupeles sumala į dviejų dydžių granules. Ką tai duoda kavos puodeliui? Kava tampa tirštesnė, intensyvesnė, todėl susiduriama su nuomone, kad kavamalės su kūginėmis girnomis tobulai tinka tradicinio skonio profilio espresso kavai.

Kavamalės pagal kavos ruošimo būdą

Kalbant apie kavamales, labai svarbu paminėti, kad jos taip pat yra skirstomos pagal tai, kaip ir kokia kava yra ruošiama. Priklausomai nuo to, ar namuose dažniausiai kvepia espresso kava, ar mėgaujamasi filtrine kava, galima rinktis geriausiai pamėgtos kavos ruošimo būdui tinkančią kavamalę ir tikėtis pačių maloniausių skonių.

Espresso kavamalės

Espresso kavos gerbėjams yra sukurtos espresso kavamalės. Šios kavamalės dažniausiai yra visiškai automatizuotos, išsiskiria savo tikslumu ir gebėjimu pasiekti nepriekaištingą malimo smulkumą – tai, kas yra labai svarbu siekiant išgauti intensyvų, sodrų skonį ir kreminį sluoksnį. Nenuginčijamas espresso kavamalių privalumas – universalumas. Pažymėtina, kad daugelis espresso kavamalių ne tik mala pupeles tokiu smulkumu, kad būtų galima paruošti tobulą espresso kavos puodelį, bet ir suteikia galimybę reguliuoti malimo rupumą, pritaikant jį kitų kavos gėrimų ruošimui.

Filtrinės kavamalės

Švelniosios filtrinės kavos mėgėjams pristatoma itin gausi filtrinių kavamalių įvairovė. Rinkoje yra daugybė elektrinių ir rankinių filtrinių kavamalių, kurių dėka pupelės sumalamos stambiau ir išryškinami subtilūs filtrinės kavos aromatai bei skoniai. Tad renkantis filtrinę kavamalę griežtų taisyklių nėra, nes viskas priklauso nuo ieškomo funkcionalumo, komforto lygio ir, žinoma, turimo biudžeto.

Single Dose kavamalės

Išskirtiniu funkcionalumu, dovanojančiu nepriekaištingo skonio kavos puodelį, pasižymi Single Dose kavamalės. Šios visiškai automatizuotos kavamalės yra sukurtos vienu metu sumalti tik vieną dozę pupelių – tik tiek, kiek reikia vienam puodeliui. O tai reiškia, kad pupelės praktiškai nekontaktuoja su oru, tad galima mėgautis intensyviausiu aromatu ir skonio gilumu pasižyminčiu kavos puodeliu. Dėl šios ypatingos savybės Single Dose kavamalės šiuo metu yra itin populiarios tarp kavos gurmanų, o didelė jų įvairovė pritaikyta tiek espresso, tiek filtrinės kavos mėgėjams.

Be kavamalės naudos nebus skanios kavos?

Ši aptarta gausi kavamalių pasiūla yra tai, ko dėka kasdienė kava gali pamaloninti kur kas geresniais skoniais ir kur kas labiau svaiginančiais aromatais. Svarbiausia, nenuvertinti kavamalių reikalingumo ir naudos bei prireikus, pasinaudoti kavamalių atmintine, kuri neleis paklysti geriausios kavamalės paieškose.