PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Gegužės 21 d. 07:27

Kasčiūnas Palangoje susitiks su Pistoriusu: aptars dvišalio bendradarbiavimo klausimus

Palanga

Žygimanto Gedvilos (ELTA) ir Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: ELTA


301794

Antradienį krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas susitiks su Vokietijos gynybos ministru Borisu Pistoriusu.

Kaip pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM), Palangoje vyksiančio susitikimo metu ministrai planuoja aptarti Europos Sąjungos (ES) darbotvarkės temas bei artėjančio NATO viršūnių susitikimo Vašingtone klausimus.

Be to, B. Pistoriuso ir L. Kasčiūno susitikime ketinama kalbėti apie tarptautines operacijas, paramą Ukrainai bei kitus dvišalio bendradarbiavimo gynybos ir

saugumo srityje klausimus.

Tai bus ketvirtas B. Pistoriuso vizitas Lietuvoje.

ELTA primena, kad balandį į Lietuvą atvyko pirmasis Vokietijos brigados elementas – per 20 karių, kurie bus atsakingi už brigados perkėlimo į Lietuvą planavimą bei karinei infrastruktūrai keliamų reikalavimų derinimą. Taip pat iki metų pabaigos išaugsiantis pirminis štabo elementas padės į šalį perkeliant Vokietijos karius.

Iš viso į Lietuvą ketinama perkelti apie 5 tūkst. Vokietijos brigados karių ir civilių. Dalis jų atvyks su savo šeimomis.

Planuojama, kad iki 2026 metų į Lietuvą bus perkelta didžioji brigados dalis. Vokietijos gynybos ministro B. Pistoriuso teigimu, pilną operacinį pajėgumą brigada įgis 2027 metais.

Berlynas 2022 metų vasarą įsipareigojo Lietuvoje dislokuoti brigados dydžio karinį vienetą – toks sutarimas numatytas Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo ir prezidento Gitano Nausėdos pasirašytame komunikate.