PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Gegužės 24 d. 13:08

Kanapių, margainių išspaudų malimą ir fasavimą ūkininkas vykdė antisanitarinėmis sąlygomis

Tauragė

VMVT nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: VMVT inf.


302261

Gegužės 6 dieną Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Klaipėdos apygardos priežiūros skyrius, gavęs informaciją iš Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato, įsitraukė į tyrimą ir dalyvavo ūkininko aliejaus spaudyklos patikrinime.

Gegužės 10 dieną neplaninio patikrinimo metu nustatyta, kad neįregistravus papildomų veiklų ir neturint reikiamų sąlygų buvo vykdomos šios veiklos: pluoštinių kanapų žiedynų džiovinimas ir fasavimas, išspaudų malimas ir fasavimas, kanapinės druskos gamyba.

Išspaudų malimas ir fasavimas buvo vykdomos antisanitarinėmis sąlygomis garaže, kuris visiškai nepritaikytas maisto tvarkymui. Kanapių ir margainių išspaudos bei baltymai buvo laikomi panaudotuose popieriniuose ir plastikiniuose maišuose, o kanapių žiedynai laikomi nepritaikytoje patalpoje kartu su asmeniniais daiktais (batais, drabužiais, indais ir kt.). Neaišku, kur buvo vykdomas kanapių žiedynų džiovinimas. Spaudžiamas aliejus buvo pilamas į panaudotus PET butelius nuo gaiviųjų gėrimų ir mineralinio vandens.

Taip pat buvo rasta paruoštų ženklinimo etikečių „Kanapinė druska“. Tokio produkto ruošimui oficialiose patalpose sąlygos nesudarytos. Šis produktas buvo kepamas keptuvėje, malamos ir fasuojamos į stiklinę tarą, visas procesas vyko asmeninėje virtuvėje, kurioje neužtikrinamas tinkamos sąlygos šio produkto ruošimui bei neužtikrinamas atsekamumas.

VMVT sprendimu uždrausta realizuoti 109 kg maisto produktų. Ūkininko neįregistruotos veiklos taip pat uždraustos. Už patikrinimo metu nustatytus teisės aktų pažeidimus tvarkant maistą,ūkininkui surašytas Administracinio nusižengimo protokolas.

VMVT dar kartą primena, kad visi, gaminantys maistą ir jį tiekiantys vartotojams, turi tiesioginę pareigą ir atsakomybę užtikrinti tiekiamo maisto saugą ir kokybę. Maisto sauga privalo būti užtikrinta visuose su maistu susijusiuose gamybos, perdirbimo ir paskirstymo etapuose.


Foto galerija: