PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2024 m. Gruodžio 15 d. 19:17

Kalėdų šaukliai – mandarinai: netikėti receptai

Lietuva

Paulovilela nuotr.

Pranešimas spaudaiŠaltinis: Etaplius.LT


333759

Mandarinai gali būti ne tik puikus užkandis, bet ir įvairių patiekalų ingredientas. Kaip šiuos vaisius įdomiai panaudoti tiek desertams, tiek pikantiškiems receptams?

Mandarinai, kaip ir visi kiti citrusiniai vaisiai, yra puikus vitamino C šaltinis. Pavyzdžiui, suvalgius vos vieną ar du mažus mandarinus, galima gauti 30–50 proc. dienos vitamino C normos, o tai – tikrai nemažas kiekis. Be to, mandarinai yra sudaryti iš daug vandens, turi šiek tiek skaidulų – vidutiniškai apie 1 gramą viename vaisiuje. Taip pat šių vaisių glikeminis indeksas – mažas. Dėl šių savybių jie yra puikus pasirinkimas sveikam užkandžiui.

Valgant mandarinus, kaip ir bet kokį kitą maistą, reikėtų laikytis saiko – tai, kad produktas yra sveikas, neturėtų tapti pasiteisinimu persivalgyti. Dienos rekomendacija yra 3–4 vaisiai.

Mandarinų salotos su burokėliais ir feta

Salotoms paruošti reikės:

· 230 g burokėlių

· 60 ml balzaminio acto

· 6 vnt. mandarinų

· gražgarsčių (pagal skonį)

· fetos.

Salotų citrusiniam padažui reikės:

· 240 ml šviežiai spaustų mandarinų sulčių

· 2 v. š. sirupo

· 60 ml raudonojo vyno acto

· druskos, pipirų (pagal skonį)

Gaminimas

Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių. Dubenyje apšlakstykite burokėlius balzaminiu actu ir gerai išmaišykite, kad visi burokėliai pasidengtų. Išdėliokite burokėlius vienu sluoksniu ant kepimo skardos ir kepkite orkaitėje, pusiau apsukdami, kol jie šiek tiek apskrus – apie 5 minutes. Išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti.

Tuo metu sumaišykite visus citrusinio padažo ingredientus ir gerai išplakite. Dideliame dubenyje sumaišykite burokėlius ir mandarinus, užpilkite padažą. Lengvai permaišykite ir patiekite su gražgarstėmis bei feta.

Morengų ir mandarinų pyragas

Jam pagaminti reikės:

· 375 g šaldytos tešlos

· 1 v. š. miltų

· 14 vnt. mandarinų

· 2 vnt. citrinų

· 75 g kukurūzų krakmolo

· 275 g cukraus

· 100 g sviesto

· 4 vnt. kiaušinių (atskirti baltymus nuo trynių)

· plaktos grietinėlės arba ledų (patiekimui)

Gaminimas

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Šaldytą tešlą iškočiokite pagal pyrago kepimo formą ir sudėkite taip, kad tešla siektų formos kraštus. Įdėkite atšaldyti 30 minučių. Tešlai atvėsus, uždenkite ją kepimo popieriumi, į vidų pripilkite pupelių ir įdėkite kepti į orkaitę 10 minučių. Tada nuimkite pupeles ir popierių ir kepkite dar 8 minutes, kol tešla taps šviesiai auksinės spalvos.

Kol kepa tešla, nuo 4 mandarinų nutarkuokite žieveles ir atidėkite. Iš visų turimų mandarinų ir citrinų išspauskite sultis, bendrai jų turėtų gautis apie 600 ml. Jei šiek tiek trūksta – atskieskite vandeniu.

Dideliame puode sumaišykite kukurūzų krakmolą ir 75 g cukraus. Pamažu maišydami supilkite apie 100 ml citrusinių vaisių sulčių, kad gautumėte vientisą masę. Tada įpilkite likusias sultis ir sudėkite mandarinų žieveles.

Puodą dėkite ant silpnos ugnies ir lėtai kaitinkite, maišydami, kad nesusidarytų gumulėlių, kol mišinys sutirštės. Užvirkite ir kaitinkite dar kelias minutes, nuolat maišydami. Tada nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite sviestą, kol masė taps vientisa. Taip pat įmaišykite kiaušinių trynius. Visą šią mandarinų masę supilkite ant iškepusios pyrago tešlos.

Paruoškite morengą. Švariame dubenyje išplakite kiaušinių baltymus iki standžių putų, palaipsniui įplakant likusį cukrų. Užtepkite morengą (jis turėtų būti tirštas ir blizgus) ant mandarinų įdaro, visiškai uždengdami jo paviršių, kad neliktų tarpų tarp tešlos ir viršaus. Šaukštu suformuokite mažas bangeles. Kepkite apie 15 minučių, kol morengo viršus taps auksinis. Patiekite su grietinėle arba ledais.

Šis pyragas papuoš bet kurį šventinį stalą.

Skanaus.