PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvės princesė2023 m. Gruodžio 21 d. 21:22

Kalėdinis „Skruzdėlynas“: pagamins ir neįgudę

Lietuva

Virtuvės princesėŠaltinis: Etaplius.LT


287138

Per didžiąsias metų šventes visos norime svečiams padaryti įspūdį. Užsibrėžiame iškepti tortą kaip iš paveikslėlio, pagaminti dar neragautą mišrainę. Šį kartą nusprendžiau Kalėdoms pagaminti tai, ką išmokau dar mokykloje – skruzdėlyną. Jis jau spėjo tapti mūsų švenčių vizitine kortele, todėl nėra prasmės eksperimentuoti su nežinomais tortų receptais.

Neapsigaukite, tai nebus toks skruzdėlynas, kokį nusipirktumėte parduotuvėje. Lapeliai gal ir ne tobuli, ne tokie ploni, tačiau kelios valandos darbo, eilę metų tobulintas receptas žada, kad bus gardu.

Skruzdėlyno kepimas reikalauja žinoti keletą mažų paslapčių: ko įpilti, kad lapeliai neprigertų aliejaus, kaip pagaminti medų, kad nebūtų per kieta ar atvirkščiai, kad sustingtų.

Skruzdėlynui reikės:

5 kiaušinių;

5 šaukštų grietinės;

žiupsnelio druskos;

4 stiklinių miltų;

stikliuko degtinės;

stiklinės dirbtinio medaus;

stiklinės cukraus;

2 šaukštų vandens;

aguonų ir lukštentų saulėgrąžų, smulkintų riešutų;

aliejaus kepimui.

Tešlą maišome iš kiaušinių, grietinės, druskos ir miltų, pilame vandens, stikliuką degtinės. Štai ir didžioji paslaptis – degtinė neleidžia lapeliams prigerti aliejaus! Tešla turi būti kietoka. Suminkytą tešlą pasidedame ant stalo ir kočėlu daužome, kol ima kilti pūslytės. Tokią tešlą galėsite itin plonai kočioti. Galite tešlą šiek tiek palaikyti šaldytuve.

Tešlą galite palaikyti šaldytuve

Jei neturite virtuvės pagalbininko, kuris galėtų gaminti lapelius ar kepti, šiek tiek užtruksite. Lapeliai kepa labai greitai, todėl nespėsite atlikti dviejų darbų. Taigi, jei jūs virtuvėje viena – pirmiausia plonai, beveik permatomai išsikočiokite tešlą, supjaustykite ją maždaug 12-15 centimetrų ilgio stačiakampiais. Pasidarykite ir mažesnių lapelių, jie puikiai tiks viršūnei.

Į įkaitintą aliejų dėkite lapelius. Jie keps apie 20 sekundžių. Kai įveiksite šią dalį, skruzdėlynas beveik bus baigtas.

Kai lapeliai iškepti, galima virti medų. Į puodelį supilame stiklinę dirbtinio medaus, stiklinę cukraus ir porą šaukštų vandens. Kiek kepiau skruzdėlyną, visada naudojau dirbtinį medų, nes natūralaus neturėjau. Paskutinį kartą gavau natūralaus medaus, apsidžiaugiau, kad skruzdėlynas bus tikras ir, ką jūs manote, nusivyliau. Medus greitai stingo, keletą kartų teko jį šildyti, o sustingusio skruzdėlyno lapelių nebuvo įmanoma atplėšti. Taigi, patariu rinktis dirbtinį medų.

Jei norite barstyti ant skruzdėlyno aguonas, saulėgrąžas ir riešutus, patarčiau juos iš karto įmaišyti į kaitinamą medų, taip jie tvirčiau prilips, nenubyrės – juk jums nereikia gausybės trupinių ant šventinio stalo?

Svarbu pasirinkti ir tinkamą lėkštę skruzdėlyno lipdymui. Reikia, kad ji būtų visiškai tiesi, medus neturėtų kur nubėgti. Geriausiai tinka padėklas. Jo pagrindas tiesus, o krašteliai šiek tiek užriesti, jei reikės skruzdėlyną kur nors vežti – medus nebėgs per kraštus.

Lipdyti skruzdėlyną galite kaip piramidę, smailėjantį. Susidėkite pirmą sluoksnį lapelių, šaukštu šlakstykite medų ir dėliokite antrąjį sluoksnį, vis mažindami lapelių skaičių. Sukrautas skruzdėlynas sustings gana greitai, o jei pagaminsite jį iš vakaro, ryte jau galėsite nebijoti vežtis į svečius.

Dar daugiau receptų ir naujienų šventinėje Etaplius.lt rubrikoje „Lengvos Kalėdos“!

#