Aktualu![]() | Gyvenimas![]() | Pramogos![]() | + Projektai![]() | Specialiosios rubrikos![]() |
|
|
Vilnius![]() | Kaunas![]() | Klaipėda![]() | Šiauliai![]() | Panevėžys![]() | Marijampolė![]() | Telšiai![]() | Alytus![]() | Tauragė![]() | Utena![]() |
Mėsa / Pexels
EtapliusŠaltinis: Pranešimas žiniasklaidai
Lietuviška mėsa greičiausiai atsiduria ant mūsų stalo
Pardavėjai mėsos skyriuose dažnai sulaukia klausimų, iš kur atvežta vištiena, kiauliena ar jautiena. Pasak „Rimi“ mėsos technologo Vido Nadzeikos, lietuviškos produkcijos asortimentas į prekybos centrus atkeliauja tik iš aukščiausius standartus atitinkančių ūkių.
Jis priduria, kad atvežta šviežia skerdiena iškapojama įmonės mėsinėje ir jau kitą dieną atsiduria parduotuvėse. „Panašiu greičiu į prekybos centrus atkeliauja ir vakuumuota mėsa: ji taip pat greitai atšaldoma, supjaustoma, vakuumuojama ir pristatoma į parduotuves. Todėl išlieka šviežia ir skani. Ypač šviežia – sveriama kiauliena: jos gamintojai nurodo, kad po pristatymo tokia mėsa turėtų būti suvartota per 1–2 dienas“.
V. Nazdeika sako, kad tarp lietuvių vienomis populiariausių mėsos rūšių išlieka vištiena ir kiauliena.
Švieži marinuoti mėsos gaminiai – skubantiems grilintojams
Šiuo metu net 78 proc. „Rimi“ prekybos centruose parduodamos vištienos – lietuviška. „Siūlome rinktis savo šalies gamintojų tiekiamą vištieną, nes ji parduotuvių lentynas pasiekia per trumpiausią laiką, tad yra šviežiausia. Be to, Lietuvos ūkininkai teikia prioritetą kokybei ir geresnėms vištų laikymo sąlygoms“, – apie vieną mėgstamiausių lietuvių mėsos produktų pasakoja mėsos technologas.
Eksperto teigimu, didžiausią įtaką mėsos pirkimo įpročiams daro sezoniškumas – vasarą , atėjus grilio sezonui, išauga fasuotos ir marinuotos mėsos paklausa.
Ją ruošdami technologai vadovaujasi specialiais kriterijais, apibrėžiančiais, kaip mėsa turi būti paruošta, kad atitiktų visus aukščiausius kokybės standartus. Tarkime, marinate negali būti skonio stipriklių, pageidautinas kuo mažesnis koncentratų ir saldiklių kiekis, siekiama, kad produktas būtų sveikesnis – su mažiau cukraus, druskos. Tad pirkėjai gali drąsiai rinktis šviežius ir gardžius prekybos centrų cehuose paruoštus mėsos gaminius.
„Namuose eksperimentuoti mėgstantys žmonės ar virtuvės profesionalai dažniau renkasi neapdorotus mėsos gaminius – juos marinuoja ar kitaip gamina patys, tuo tarpu tam neturintys laiko perka jau paruoštus“, – tikina V. Nadzeika.
Į ką atkreipti dėmesį renkantis mėsą
Renkantis mėsą parduotuvėje, Vidas Nadzeika pataria atkreipti dėmesį į tai, kad ji būtų šviesiai rausvos spalvos, o mėsos paviršius – sausas. „Gleivės ant paviršiaus, patamsėjusi mėsa ir jos kaulas signalizuoja, kad ji nebe pirmo šviežumo. Visada siūlyčiau etiketėje peržvelgti ir mėsos galiojimo laiką. O jei renkatės mėsą pakuotėje, ji turėtų būti sandari ir nepažeista, o viduje neturėtų būti skysčio“.
Parsinešus mėsą į namus specialistas rekomenduoja atkreipti dėmesį ir į tinkamas produktų laikymo sąlygas – namuose mėsa bei jos gaminiai turėtų būti laikomi šaldytuve ne aukštesnėje nei 4 °C temperatūroje. Jei su nuolaida nusiperkama daugiau mėsos, patartina ją užšaldyti, tačiau suvartoti reikėtų per pusę metų, o atšildžius – neužšaldyti vėl.
Jaukiam vakarui namuose ar su draugais „Rimi“ siūlo pasigaminti meksikietiškų enčiladų – tokiam patiekalui neliks abejingas nė vienas bet kurio amžiaus valgytojas.
Enčilados su mėsos faršu
Reikės:
400 g kiaulienos faršo;
1 šaukšto aliejaus;
1 svogūno;
230 g salsos padažo;
4 tortilijų;
200 g tarkuoto sūrio;
pomidorų – pateikimui.
Kaip gaminti:
Apkepkite mėsos faršą aliejuje. Svogūną nulupkite, susmulkinkite ir apkepkite keletą minučių. Įkrėskite aštraus padažo. Troškinkite viską kartu keletą minučių.
Tortilijas pašildykite pagal nurodymus ant pakuotės. Mišinį su faršu paskirstykite ant tortilijų. Susukite tortilijas ir sudėkite į kepimo formą, pateptą riebalais. Apibarstykite tarkuotu sūriu.
Kepkite 225°C temperatūroje apie 5 minutes. Patiekite su pomidorais.