Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Reporteris AgnėŠaltinis: Etaplius.lt
Ruduo – grybų mėgėjų metas. Ypač tada, kai sezonas yra pakankamai šiltas ir drėgnas. Tuomet vartoti grybus galima iki šalnų ir atvėsusių orų. Ką daryti, kai grybavimo sezonas baigėsi, o šių rudens gėrybių norisi? Pasiruoškite iš anksto – grybus marinuokite.
Marinavimui skirtus grybus yra svarbu tinkamai paruošti – išdarinėti, nuplauti ir nuvalyti. Grybus reikia apvirti apie 10–15 minučių. Nupylus vandenį grybus reikia virti antrą kartą, 5–7 minutes, kai vanduo užvirs. Įdėkite druskos ir acto, kad šiek tiek jaustųsi sūrumas ir rūgštelė.
Stiklainius, kuriuose marinuosite grybus, išplaukite ir sterilizuokite, kad jie būtų švarūs. Į juos įdėkite kelis juodųjų ar kvapiųjų pipirų žirnelius, lauro lapą, taip pat galite rinktis gvazdikėlius, kalendros sėklas, krapus, česnaką, džiovintą papriką ir svogūną.
Į stiklainius grybus pilkite su skysčiu, kuriame jie virė. Skystis grybus turi apsemti. Susidariusius oro burbuliukus ir tarpelius lengvai pašalinsite medine lazdele. Ant stiklainių uždėkite švariais, karštu vandeniu nuplikytais dangteliais.
Marinuotų grybų stiklainius būtina sterilizuoti – dėkite į puodą su verdančiu vandeniu ir palikite 40 minučių, kad atsikratytumėte bakterijų.
Iš karšto vandens išimtus stiklainius sandariai uždarykite dangteliais, apverskite ir palikite ataušti. Marinuotus grybus laikykite šaltai.