PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Jaunimas2024 m. Rugsėjo 7 d. 20:29

„Kai mes augome Šiauliuose, savaitgaliais nebuvo ką veikti“: interviu su renginius organizuojančia „BE’stogo“ komanda

Šiauliai

Armino Staneikos nuotr.

Ema VarkulevičiūtėŠaltinis: Etaplius.LT


317400

Lietuvos didžiausiuose miestuose vis populiarėjant elektroninės muzikos vakarėliams, Šiauliuose jaunimo renginių pasiūla yra gana ribota. Situaciją pakeisti siekia jau keturis vakarėlius Šiauliuose surengę entuziastingi „BE’stogo“ organizatoriai: Dovydas Žilinskas, Naglis Urbonas, Pijus Kavaliauskas ir Kristupas Streikus. Jaunuoliai pasakoja apie savo veiklos kelionę, organizacinius ypatumus ir ateities planus.

Šiuo metu Šiaulių mieste esate vienintelė tokia komanda, kuri rengia modernius, į jaunimą orientuotus elektroninės muzikos vakarėlius. Koks buvo jūsų pagrindinis motyvas, paskatinęs imtis šios veiklos?

Pijus: Idėja organizuoti renginius kilo, kai pradėjau dirbti „Draugai Draugams“ renginiuose – sužinojau labai daug informacijos apie vakarėlius ir jų organizavimą. Apskritai, ta patirtis ir žinios, gautos iš jų, suteikė daug motyvacijos. Galėčiau sakyti, kad tas noras kilo stebint kitus organizatorius.

Naglis: Kai mes augome Šiauliuose, savaitgaliais nebuvo ką veikti. Būtent dėl to pagalvojau, kad reikia imtis veiksmų, nors ta idėja suorganizuoti didelį renginį mano galvoje sukosi jau apie 2 metus. Pirmojo renginio idėja kilo impulsyviai – nutariau, kad reikia pradėti pardavinėti bilietus, o tada kelio atgal nebus.

Dovydas: Mes su Nagliu anksčiau organizuodavome vakarėlius sodybose. Suorganizavus sėkmingą vakarėlyje sodyboje, norėjosi kažko daugiau. Be to, organizuojame renginius asociacijoje „Jaunimo debatai“, todėl akivaizdu, kad man patinka pats renginių organizavimo procesas.

Kaip jūs, žengę šį didelį žingsnį ir suorganizavę jau ne vieną sėkmingą renginį, vertinate dabartinę Šiaulių miesto naktinę kultūrą? Ar rengdami vakarėlius pastebėjote didesnį jaunimo įsitraukimą į naktinį miesto gyvenimą?

Pijus: Visų pirma, man keisčiausia buvo tai, kad į mūsų pirmąjį renginį daug jaunimo atvyko savanoriauti. Tai labai maloniai nustebino. Taip pat mes nesitikėjome sulaukti tiek daug žmonių ne tik iš Šiaulių miesto ar rajono, bet ir iš visos Lietuvos. Mus aplankė dalyviai iš Kauno bei Vilniaus, o tai reiškia, kad žmonės domisi ir vis labiau nori įsitraukti į tokius renginius. Manau, kad jaunimas vakarėliu labiausiai susidomėjo ne dėl didžėjų vardų, o dėl to, nes kažkas įdomaus vyko Šiauliuose.

Klausantis jūsų, nekyla abejonių, jog sulaukiate didelio jaunimo susidomėjimo ir noro organizuoti renginius jums niekada netrūko, tačiau kaip susikūrė dabartinė jūsų organizacinė grupė, kuri slepiasi už visų spalvingų plakatų?

Dovydas: Išties mūsų su Pijumi istorija yra gana juokinga – mes susipažinome troleibuse! Apie fotografiją prasidėjęs pokalbis baigėsi idėjomis apie pirmąjį renginį.

Naglis: Su Kristupu esame labai geri draugai, todėl su Dovydu ir Pijumi pradėjus planuoti pirmąjį renginį jis iškart panoro prisijungti.

Žinoma, sėkmingo renginio realizavimui tik artimos komandos nepakanka vakarėlių organizavimas reikalauja daug laiko, pastangų, kūrybiškumo ir inovacijų, ypač kai siekiama patenkinti jaunimo poreikius. Kokiais principais vadovaujatės, kurdami savo renginių programas, kad jos būtų patrauklios jaunimui ir būtų aktualios besikeičiant jaunų žmonių lūkesčiams? Ką jūsų renginiuose galima pamatyti ar patirti, ko negalima rasti kituose panašaus tipo vakarėliuose?

Dovydas: Į naktinę kultūrą stengiamės įtraukti meną. Manau, kad tai darant tiek mūsų renginio konceptas tampa prasmingesnis, tiek galima pritraukti daugiau žmonių. Sakyčiau, kad mūsų vakarėliai unikalūs, nes juose galima pajausti kitokią, jaunatvišką atmosferą. Prie mūsų veiklos prisideda labai daug meniškų žmonių – pirmajame renginyje dalyviai turėjo galimybę piešti ant specialiai tam paruoštos grafičių sienos. Kiekvieną kartą stengiamės kažką padaryti vis kitaip – ar tai būtų dekoracijos, ar techniniai dalykai. Taip pat jaunimą sudominti stengiamės kūrybiškai išnaudodami socialines medijas – grafinio dizaino pagalba kuriame įdomius atlikėjų pristatymus bei vaizdo įrašus.

Naglis: Galvodami, kaip reklamuoti pirmąjį renginį, norėjome kažko unikalaus, kad sudomintume jaunimą. Būtent šio vakarėlio reklaminio vaizdo įrašo idėją aš susapnavau. Tai buvo su medžiokle susijęs vaizdo įrašas, kadangi renginys turėjo vykti fabrike „Elnias“. Trumpai tariant, mums svarbiausia, kad turinys būtų įtraukiantis ir išskirtinis.

Ne paslaptis, kad siekiant vakarėlius padaryti originaliais kyla įvairių sunkumų, o kiekvienas renginys gali atnešti netikėtus iššūkius – nuo logistinių problemų iki nenumatytų situacijų. Koks buvo pats didžiausias iššūkis, su kuriuo susidūrėte organizuodami renginį?

Naglis: Didžiausias iššūkis buvo, kai organizavome atlikėjo Free Finga koncertą. Iki tol mes buvome susidūrę tik su vakarėliais, kuriuose pasirodo didžėjai, todėl nebuvome pasiruošę tokio atlikėjo priėmimui. Neįvertinome kai kurių aspektų, pavyzdžiui, kad gyvam atlikėjo pasirodymui gali reikėti didesnių finansinių resursų. Aišku, iššūkių netrūko ir kituose mūsų vakarėliuose, ypač pirmajame – viso renginio metu nerimavome, kad dings elektra. Vakarėlio techninei įrangai elektra buvo tiekiama tik iš dviejų rozečių. Tiesiog tikėjomės, kad viskas bus gerai. Neklydome.

Manau, sutiksite, kad sėkmingo renginio organizavimas susideda iš keleto svarbių aspektų, tokių kaip programos sudarymas, techninis pasiruošimas bei sklaida socialiniuose tinkluose. Kaip jūsų komanda geba pasidalinti įvairias užduotis?

Naglis: Įprastai užduotis tarpusavyje pasidaliname bendru nutarimu, tačiau laikui bėgant viskas įvyksta ne pagal planą. Sakyčiau, kad mums dar trūksta šiek tiek patirties ir geros komunikacijos iki stiprios komandos, bet manau, jog šie dalykai pasikeis su laiku.

Dovydas: Sutinku su Nagliu, kad darbų pasidalinimas dažnai pasikeičia proceso metu, nes atsiranda daug nenumatytų užduočių, kurias reikia išspręsti čia ir dabar. Dažnai pasiskirstymas priklauso nuo to, kas tuo metu turi priemonių tam darbui atlikti ir gali jį padaryti.

Kaip ir minėjote, pirmasis renginys fabrike „Elnias“ pareikalavo daug pastangų, tačiau ten pat vyko ir jūsų paskutinis vakarėlis. Kodėl renkatės šią vietą ir kaip ji atitinka jūsų renginių koncepciją?

Dovydas: Prieš maždaug 10 metų, šiame fabrike vykdavo dideli vakarėliai, todėl labai keista, kad viskas tuo ir baigėsi. Kadangi mes norime prikelti Šiaulių jaunimo naktinę kultūrą, gera idėja yra pradėti ten, kur viskas pasibaigė. Fabriko „Elnias“ vieta Šiauliuose yra gana išskirtinė – ji turi savitą, maištingą energiją. Po pirmojo renginio įsimylėjome šią vietą, todėl nusprendėme, kad būtina ten suorganizuoti dar vieną vakarėlį.

Savo antrajam renginiui pasirinkote koncerto formatą, kuris, kaip sakėte, tapo dideliu išbandymu – Šiaulių miestą aplankė gerai Lietuvoje žinomas muzikos atlikėjas Free Finga. Kodėl nusprendėte į savo renginius integruoti ne tik didžėjų pasirodymus, bet ir dainininkus? Kaip vertinate dalyvių susidomėjimą ir šio renginio sėkmę, palyginti su vakarėliais, kuriuose pasirodo tik elektroninės muzikos didžėjai?

Pijus: Koncertas tapo išbandymu ne tik dėl nenumatytų priežasčių, bet ir dėl to, nes norėjome padaryti iššūkį sau – siekėme padaryti kažką kitokio, palyginti su pirmuoju renginiu. Imtis šio renginio nusprendėme ne tik tam, kad pritrauktume įvairesnių žmonių, bet ir kad galėtume įrodyti sau, jog gebame suorganizuoti tokio žinomo atlikėjo koncertą Šiauliuose.

Naglis: Sakyčiau, kad jaunimas Šiauliuose klauso tokio tipo muzikos, bet yra labai susikaustęs. Didžioji dalis dalyvių buvo merginos, nors vaikinai mieste taip pat labai mėgsta šio atlikėjo muziką. Tikėjomės sulaukti daugiau lankytojų, tačiau pačiu suorganizuotu renginiu džiaugiamės.

Daugelis jaunų organizatorių susiduria su sunkumais ieškodami rėmėjų ir partnerių. Vis dėlto manau, kad tokių renginių, kokius organizuojate jūs, išlaidos yra gana didelės. Kaip jums pavyksta užtikrinti renginių finansavimą?

Dovydas: Viskas prasideda nuo biudžeto planavimo. Numatyti, kokios gali būti išlaidos ir pajamos, yra gana sunkus darbas. Jei tai pavyksta, vakarėlius finansuojame iš asmeninių lėšų, o vėliau pelną gauname pardavę bilietus. Rėmėjų ar partnerių kol kas neturime ir aktyviai jų ieškome, tačiau tai nėra labai lengva užduotis.

Neabejoju, kad jūsų veikla sukelia daug streso ir reikalauja susikaupimo, jog viskas būtų atlikta sklandžiai. Ką jums reiškia matyti sėkmingai vykstantį renginį? Kokie jausmai aplanko, kai žinote, kad viskas buvo įgyvendinta taip, kaip planuota?

Naglis: Šilčiausi jausmai užplūdo per pirmąjį renginį. Stebėti, kaip pildosi šokių aikštelė vos prasidėjus renginiui, buvo pats geriausias jausmas. Prisimenu, kad priėjau prie kitų organizatorių ir sakiau, kad negaliu patikėti, jog šį vakarėlį suorganizavome mes. Atrodo, kad tą naktį spinduliavau laime.

Dovydas: Man įsimintiniausia akimirka buvo taip pat per pirmąjį vakarėlį – prie manęs priėjo nepažįstama mergina ir padėkojo už renginį. Tai buvo labai malonus gestas. Tokie momentai skatina stengtis tobulėti ir nesustoti kurti.

Pijus: Smagiausia būna, jei dalyviai renginio metu gali patirti kažką unikalaus, išsinešti pozityvias emocijas, papasakoti apie tai kitiems ir nori sugrįžti į sekantį mūsų vakarėlį, nes tikisi pačio geriausio.

Nors renginius organizuojate vos mažiau nei pusę metų, jūsų vakarėlių konceptas yra nuoseklus ir kiekvieną kartą pritraukia gausų dalyvių skaičių, tačiau kokie yra jūsų ilgalaikiai siekiai ateityje, kuriuos planuojate įgyvendinti „BE’stogo“ organizacijoje? Ar planuojate veiklą tęsti ne tik Šiaulių mieste, bet ir nacionaliniu mastu?

Naglis: Kiti miestai yra tolimuose planuose, tačiau kol kas mes patys gerai nežinome, kokia linkme norime sukti. Tikrai galime prižadėti, kad organizuosime didelį renginį per Velykas, nes mūsų organizacijai tuo metu bus vieneri metai. Iki Velykų planuojame surengti vieną arba du vakarėlius, tačiau apie tai dar tik galvojame. Galiu tvirtai pasakyti, kad nežadame nutraukti savo veiklos ir su kiekvienu renginiu sieksime vis labiau nustebinti.

Brigitos Cinkutytės ir Armino Staneikos nuotr.


Foto galerija: