Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
anonymous anonymousŠaltinis: Etaplius.lt
Sumuštiniai su mėsa, sūriu, pyragėliai – mėgstate taip užkandžiauti poilsiaudami prie jūros, ežero, keliaudami automobiliu? Toks maistas, deja, gali ne tik sutrikdyti virškinimą, bet ir sukelti apsinuodijimą, ypač vasaros sezonu. Tad kaip apsisaugoti ir kokiais užkandžiais pasirūpinti ruošiantis iškylai, kad ir mažųjų, ir suaugusiųjų skrandžiai būtų ramūs?
Didžiausia rizika: ką įvertinti kelis kartus prieš ragaujant?
Karštomis dienomis potencialiai didelės rizikos maisto produktai yra neapdorota mėsa, pavyzdžiui, vištiena ir kalakutiena bei maistas, kurio sudėtyje yra pieno produktai ar kiaušiniai – įvairūs desertai, pyragai, sūris, mėsos vyniotiniai, picos. Keliaudami turėtumėte būti itin atsargūs valgydami jūros gėrybes, tad įvertinkite jų laikymo ir ruošimo sąlygas.
Specialių atsargumo priemonių perkant ir ruošiant maistą vasaros metu reikėtų laikytis nėščioms moterims, mažiems vaikams, vyresnio amžiaus žmonėms ar sergantiems lėtinėmis ligomis.
,,Vasarą apsinuodyti galime greičiau, todėl ypač mėsos, žuvies, pieno produktai turi būti suvartojami, apdorojami iš karto arba laikomi šaldytuve”, – pabrėžė medicinos mokslų daktaras, gydytojas gastroenterologas Vaidotas Urbonas.
Siekiant sumažinti užteršimo riziką, būtina pasirūpinti maisto produktų perdirbimu, saugiu transportavimu, laikymu, paruošimu ir patiekimu. Apsinuodijimo maistu bakterijos dauginasi itin greitai, o tam didelę įtaką daro temperatūra. Nuo 5 ° C iki 60 ° C skalė vadinama „temperatūros pavojaus zona“. Tai reiškia, kad siekiant išvengti apsinuodijimo maistu, turime laikyti greitai gendančius maisto produktus labai šaltai arba labai karštai (aukštoje temperatūroje arba žemesnėje nei 5 laipsniai).
Gydytojas atkreipia dėmesį, kad vaikai dažniausiai apsinuodija varške, termiškai neapdorotu pienu, paukštiena. Iškylų metu taip pat pasirenkamas virškinimą apsunkinantis maistas – ledai, sausainiai, mėsa, troškulį ne malšinantys, o priešingai – jį skatinantys gazuoti ir saldūs gėrimai. Tai didžiulė klaida, nes vaikams šiltomis dienomis ypač svarbu gerti pakankamai mineralinio vandens.
Kaip pačius saugiausius užkandžius vasaros metu, V. Urbonas išskiria nuplautus vaisius, daržoves, riešutus, sėklas (saulėgrąžų, moliūgų). Jei visgi šeima labai mėgsta sumuštinius, mėsą, pieno produktus (sviestą, sūrį), atsinešti su savimi į pajūrį derėtų šaltkrepšyje.
5 sveiki užkandžiai iškylai, kurie ir pasotins, ir neapsunkins virškinimo
Švieži vaisiai
Obuoliai, kriaušės, arbūzas, melionas, persikai – tikra atgaiva vasarą. Kad suteiktų daugiau sotumo jausmo ir būtų dar gardžiau, vaisius galite supjaustyti šiaudeliais ir valgyti kartu su mėgstamu riešutų sviestu, kurį patogu su savimi pasiimti vykstant ir į kelionę, ir stebint saulėlydį prie jūros.
Kaip pasigaminti naminį riešutų sviestą?
Reikės:
dviejų puodelių mėgstamų riešutų (anakardžių, migdolų, lazdynų ar žemės riešutų)
žiupsnelio druskos
šaukšto kokosų aliejaus (nebūtinai)
šiek tiek cinamono (nebūtina)
Gaminimas
Riešutus vienu sluoksniu supilkite į kepimo skardą ir dėkite į 180 laipsnių kaitrumo orkaitę. Po 5-7 min. ištraukite ir pamaišykite. Kiškite atgal į orkaitę ir kepkite dar 3 – 5 minutes, kol riešutai švelniai paskrus. Atvėsusius riešutus su aliejumi, druska, cinamonu sumalkite iki norimos kreminės konsistencijos. Pagamintą masę sudėkite į indelius ir mėgaukitės.
Granolos batonėliai
Reikės:
dviejų puodelių avižų
pusės puodelio kapotų riešutų
pusės puodelio medaus
pusės puodelio sviesto
Įvairių mėgstamų džiovintų vaisių ir sėklų (abrikosų, slyvų, kokoso drožlių, spanguolių, saulėgrąžų, moliūgų sėklų ir kt.)
Gamyba
Įkaitinkite orkaitę iki 350 laipsnių. Ant kepimo popieriaus išberkite avižas ir paskrudinkite. Kol jos skrunda, į atskirą dubenį supilkite medų ir sviestą, pakaitinkite, kol išsilydys. Supilkite šį mišinį ant paskrudintų avižų ir riešutų mišinio, sumaišykite ir suberkite likusius ingredientus. Visą šį mišinį sudėkite ant kepimo popieriaus, suspauskite mentele, šaldykite mažiausiai dvi valandas, o po to supjaustykite norimo dydžio batonėliais. Skanaus!
Jei vis dėlto norite sumuštinio...
Sveikų alternatyvų įprastam sumuštiniui su sviestu ir balta duona tikrai yra, pavyzdžiui, pilno grūdo duona su trintu avokadu ir citrinos sultimis arba įdaryta tortilija.
Reikės: morkos, šiek tiek smulkinto kopūsto, cukinijos, alyvuogių, aliejaus, vienos didelės tortilijos.
Gaminimas: susmulkinkite visas daržoves, įberkite druskos, mėgstamų prieskonių, šiek tiek patroškinkite su šlakeliu aliejaus. Įdarykite jomis tortilią, susukite, prispauskite.
Mėgaukitės atostogomis skaniai ir saugiai, tuomet netrūks ne tik energijos, bet ir geros nuotaikos.