Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Etaplius.ltŠaltinis: Etaplius.LT
Istorija ir gamybos procesas
Arbata matcha turi turtingą istoriją, siekiančią šimtmečius. Jos ištakos siekia Kiniją, kur Tangų dinastijos laikais arbatos lapeliai buvo malami į miltelius ir vartojami kaip vaistinis gėrimas. Tik XII a., kai zen budistų vienuolis Eisai atvežė arbatą į Japoniją ir sukūrė unikalius japoniškus gamybos metodus, ši arbata tapo pagrindine japonų kultūros dalimi. Šiandien Japonija yra didžiausia šio produkto gamintoja ir eksportuotoja pasaulyje.
Matcha gamybos procesas yra kruopštus ir daug laiko reikalaujantis procesas. Prieš skinant arbatos lapeliai kelias savaites auginami šešėlyje, todėl lapuose padidėja chlorofilo kiekis ir jie įgauna ryškią žalią spalvą. Surinkti rankomis, lapeliai virinami garuose, kad būtų sustabdytas oksidacijos procesas ir išsaugotas arbatos skonis bei maistingosios medžiagos.
Po to garuose virti lapai džiovinami ir išlukštenami, o tada tradiciniu akmeniniu malūnėliu sumalami į smulkius miltelius. Malimo procesas gali užtrukti iki valandos, kad būtų pagaminta vos 30 g miltelių, o dėl lėto ir švelnaus malimo jie įgauna švelnią, aksominę tekstūrą.
Nauda sveikatai
Matcha yra žinoma dėl savo daugybės sveikatai naudingų savybių, kurios daugiausia siejamos su dideliu antioksidantų kiekiu. Antioksidantai - tai junginiai, padedantys apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų, t. y. nestabilių molekulių, galinčių sukelti senėjimą, uždegimus ir ligas, daromos žalos. Vienas iš stipriausių antioksidantų, esančių šioje arbatoje, yra epigalokatechino galatas, kuris pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis.
Matcha arbata taip pat turi kofeino, kuris gali padėti padidinti energiją ir susikaupimą, ir L-teanino - aminorūgšties, kuri skatina atsipalaidavimą ir mažina stresą. Dėl šių junginių ji tampa galinga priemonė gerai savijautai palaikyti.
Ji turi ne tik antioksidantų, bet ir daug vitaminų bei mineralų. Tai geras vitamino C, vitamino A ir kalio šaltinis, be to, jame yra nedideli kiekiai kitų maistinių medžiagų, pavyzdžiui, kalcio ir geležies.
Kulinarinis naudojimas
Tai yra universalus ingredientas, kurį galima naudoti įvairiuose receptuose. Dėl savo unikalaus skonio ir ryškiai žalios spalvos jis yra populiarus gėrimų, desertų ir net pikantiškų patiekalų priedas. Kai kurie populiarūs panaudojimo būdai:
Latte: populiari kavos alternatyva, gaminama matcha miltelius suplakant su karštu pienu.
Smoothie: gaivus ir maistingas gėrimas su šios japoniškos žaliosios arbatos milteliais, vaisiais ir jogurtu.
Ledai: kreminis ir gardus desertas, pagamintas iš jos miltelių ir grietinėlės.
Kepiniai: galima naudoti įvairiems kepiniams, įskaitant pyragus, sausainius ir keksiukus.
Dėl unikalaus skonio ji puikiai tinka tiek saldiems, tiek sūriems patiekalams gardinti. Ji puikiai dera su tokiais ingredientais kaip citrusiniai vaisiai, kokosai ir šokoladas, o tokiems patiekalams kaip makaronai, ryžiai ir įvairios sriubos gali suteikti spalvų ir skonio.
Visa tai trumpai
Matcha yra unikalus ir universalus ingredientas, turintis turtingą istoriją ir daug potencialios naudos sveikatai. Jos gamybos procesas yra kruopštus ir daug laiko reikalaujantis, tačiau būtent dėl to ji yra švelnios tekstūros ir ryškios žalios spalvos.
Dėl didelio antioksidantų kiekio minėtoji yra galinga priemonė optimaliai bendrai savijautai palaikyti, o dėl unikalaus skonio ir spalvos yra populiarus ingredientas tiek saldžiuose, tiek pikantiškuose patiekaluose.
Nesvarbu, ar norite padidinti savo energijos lygį ir susikaupimą, atsisakyti kavos ar suteikti savo kulinariniems šedevrams spalvingumo, matcha arbatą tikrai verta išbandyti.
Reklama