PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2025 m. Birželio 8 d. 17:48

Ką paruošti su burnoje tirpstančia antiena?

Lietuva

Freepik.com nuotr.

Pranešimas spaudaiŠaltinis: Etaplius.LT


365964

Siekiant subalansuotos mitybos, raudoną mėsą patartina vartoti rečiau, 1–2 kartus per savaitę, o paukštieną arba baltą mėsą galima valgyti dažniau. Vištiena šiuo atžvilgiu yra neabejotina populiarumo karalienė, tačiau verta į savo racioną įtraukti kalakutienos, taip pat išraiškingu skoniu pasižyminčios antienos.

Antiena dėl savo skonio ir maistinių savybių laikoma paukštienos aristokrate. Ji yra kaloringesnė už vištieną ir kalakutieną, tačiau dėl didesnio riebalų kiekio pasižymi nepaprastu sultingumu ir švelnumu. Be to, kepant ant anglių, įgauna nepakartojamą aromatą.

Ruošiant antieną patariama jos iki galo neiškepti. Tuomet ji bus tobulai sultinga, mėsa taps minkšta ir tirps burnoje.

Prieš kepant odoje reikia padaryti įpjovas. Pati anties mėsa yra liesa, o praktiškai visi riebalai būna storame sluoksnyje po oda. Padarius įpjovas, jie galės išbėgti, mėsa tolygiau iškeps, o odelė apskrus.

Kepkite antieną vidutinio karščio grilyje. Per didelė kaitra gali apdeginti išorę, bet vidus liks žalias, o per maža temperatūra neleis susiformuoti skaniai plutelei. Galiausiai, leiskite mėsai pailsėti. Baigę kepti, dar palaukite bent 5–10 minučių prieš pjaustydami.

Grilintos antienos takai

Reikės: antienos filė, mažų tortilijų, raudonojo svogūno, raudonos, oranžinės ir (arba) geltonos paprikos, takų prieskonių, Chalapos arba aitriosios paprikos (jei mėgstate aštriau), avokado, šviežio kopūsto, ridikėlių, žaliosios citrinos, salsos (nebūtina).

Gaminame:

1. Aštriu peiliu keliose vietose perpjaukite antienos odą ir riebalų sluoksnį, bet ne raumenį. Jeigu ji be prieskonių, pagardinkite ir leiskite bent 30 min. pasimarinuoti.

2. Supjaustykite paprikas ir svogūną griežinėliais, apšlakstykite aliejumi ir pakepinkite keptuvėje ar ant grilio su takų prieskoniais.

3. Kopūstą smulkiai supjaustykite, aitriąsias paprikas susmulkinkite, ridikėlius ir avokadą supjaustykite griežinėliais.

4. Iškepkite anties filė iki norimo apskrudimo. Kepkite ją vidutinėje kaitroje, saugantis liepsnos, oda į apačią, kol odelė taps traški ir auksinė. Iškepusiai antienai leiskite 5–10 minučių pailsėti, tuomet supjaustykite.

5. Ant pašildytų kukurūzų tortilijų dėkite 3–4 iškeptos anties juosteles, keptų svogūnų ir paprikų, kopūstų, aitriųjų paprikų, ridikėlių, avokado. Ant viršaus išspauskite šiek tiek žaliosios citrinos sulčių. Galite papuošti grietine arba salsa.

Antienos salotos su braškėmis

Reikės: antienos filė, salotų, braškių, mažų mocarelos rutuliukų, kedrinių pinijų, balzamiko padažo.

Gaminame:

1. Aštriu peiliu keliose vietose perpjaukite antienos odą ir riebalų sluoksnį, bet ne raumenį. Jeigu ji be prieskonių, pagardinkite ir leiskite bent 30 min. pasimarinuoti.

6. Iškepkite anties filė iki norimo apskrudimo. Kepkite ją vidutinėje kaitroje, saugantis liepsnos, oda į apačią, kol odelė taps traški ir auksinė. Iškepusiai antienai leiskite 5–10 minučių pailsėti, tuomet supjaustykite.

2. Braškes nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite ketvirčiais. Nusausinkite mocarelos rutuliukus, dalį galite perpjauti pusiau. Sausoje keptuvėje paskrudinkite kedrines pinijas.

3. Salotas paskleiskite lėkštėje, išdėliokite antieną, mocarelą ir pabarstykite riešutais. Viską apšlakstykite balzamiko padažu.

Grilinta antiena su aromatingomis obuolių skiltelėmis

Reikės: antienos filė, obuolių, medaus, sviesto, cinamono, romo.

Gaminame:

1. Aštriu peiliu keliose vietose perpjaukite antienos odą ir riebalų sluoksnį, bet ne raumenį. Jeigu ji be prieskonių, pagardinkite ir leiskite bent 30 min. pasimarinuoti.

2. Iškepkite anties filė iki norimo apskrudimo. Kepkite ją vidutinėje kaitroje, saugantis liepsnos, oda į apačią, kol odelė taps traški ir auksinė. Iškepusiai antienai leiskite 5–10 minučių pailsėti, tuomet supjaustykite.

3. Nuplaukite obuolius, išskobkite jų šerdis ir supjaustykite griežinėliais. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto, įdėkite 1–2 šaukštus medaus, įpilkite šaukštą romo ir išmaišykite. Gautu padažu aptepkite obuolių skilteles ir pabarstykite cinamonu. Dėkite ant įkaitintų grotelių ir kepkite po 2 min. iš kiekvienos pusės. Patiekite su antienos juostelėmis.