Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Philipimage nuotr.
Jurgita KastėnėŠaltinis: Etaplius.lt
Vis daugiau žmonių šaltuoju sezonu skundžiasi išsausėjusiomis akimis. To pasekmė – akys išvargsta, pasidaro raudonos ir labai jautrios. Gali atsirasti svetimkūnio ar smėlio pojūtis, nemalonus niežėjimas ar net skausmas. Laiku imantis tinkamų priemonių, šių simptomų galima išvengti:
1. Papildomos priemonės akims drėkinti
Geriausias būdas drėkinti akis – naudoti drėkinamuosius akių lašiukus, kurie palaiko normalią akies gleivinės drėgmę, ypač būnant smarkiai šildomose ar kondicionuojamose patalpose.
2. Patalpų drėkinimas ir vėdinimas
Akių lašai yra tik priemonė, kuri padeda spręsti jau esamą problemą. O ką daryti, kad tos problemos nebūtų?
Akys paprastai pradeda labai smarkiai sausėti, kai namuose ar biure yra sausas ir neventiliuojamas oras. Patalpos išsausėja nuo dirbtinio jų šildymo ir pernelyg reto vėdinimo. Jose pradeda kauptis dulkės ir įvairios bakterijos, kurios sausina visą mūsų gleivinę, taip pat ir akis. Todėl, norint kuo labiau sumažinti akių sausumą, reikėtų pradėti nuo dažnesnio patalpų vėdinimo ir oro drėkintuvų.
Jeigu langai biure neatsidaro ir jie vėdinami dirbtinai – tuomet bent kartą per dieną išeikite pasivaikščioti gryname ore.
3. Subalansuota mityba – būtina akių drėgmei
Kokybiškas ir vitaminų bei mineralų praturtintas maistas yra sveikų akių pagrindas. Akims naudingos daržovės ir uogos, pavyzdžiui, mėlynės ir špinatai. Tai vasaros derliaus gėrybės.
Šaltuoju laikotarpiu gausu naudingų produktų, kurie padeda mūsų akims, pavyzdžiui, galime rinktis saldžias bulves, kuriose yra vitaminų A bei C. Taip pat akių drėgmei palaikyti ne mažiau svarbios omega-3 rūgštys, kurios apsaugo nuo dehidratacijos ne tik odą, bet ir akies gleivinę. Jų gausu žuvyje, tokioje kaip lašiša, tunas, upėtakis, menkė.
Taip pat nepamirškite lietuviškos silkės. Nors omega-3 rūgščių joje ir mažiau nei, pavyzdžiui, lašišoje, tačiau gausu aminorūgščių, o silkės ikruose – geležies, cinko ir kalio.
Žiemą lygiai taip pat svarbu gerti vandenį, kaip ir vasarą, nes jis padeda palaikyti tinkamą kūno, taip pat ir akių drėgmės balansą.
Etaplius.lt informacija