PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 20 d. 10:52

K. Starkevičius: sieksime susitarti dėl plotinių priemonių deklaravimo taisyklių per spalio mėnesį

Lietuva

Kazys Starkevičius. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

Ignas DobrovolskasŠaltinis: ELTA


314633

Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius sako, kad vieną iš jo numatytų tikslų, patobulinti 2025 m. plotinių priemonių deklaravimo taisykles, sieks įgyvendinti per spalio mėnesį. Politikas kvietė visų partijų atstovus prisidėti prie šio klausimo sprendimo ir padėti sukurti aiškesnes deklaravimo taisykles ūkininkams.

„Sieksime patobulinti 2025 m. plotinių priemonių deklaravimo taisykles. Tikslas – susitarti ir patvirtinti taisykles per spalio mėnesį. Kviečiu visų partijų atstovus komitete (Kaimo reikalų – ELTA), pabandykime susitarti, nes ūkininkams tai labai svarbu. Reikia, kad jie žinotų metus į priekį, kokia bus deklaravimo tvarka“, – antradienį Seimo Kaimo reikalų komiteto posėdžio metu teigė K. Starkevičius.

„Paskutinių metų tendencija, kai atidedami deklaravimai, pradedant deklaruot neaiškios taisyklės... Mes turime šituos dalykus pakeisti ir pakeisime. Bet kviečiu visų partijų atstovus kartu sudalyvauti, nes ūkininkams labai svarbu, kokia bus perspektyva, ateitis“, – pažymėjo jis.

K. Starkevičius akcentavo, kad dabartiniai įsipareigojimai yra neaiškūs ir atliekant skaičiavimus pasimesti galėtų ne tik ūkininkai, bet ir Žemės ūkio ministerijos specialistai.

„Planuose deklaruotinų daugiamečių pievų plotų optimizavimas, terminų vykdyti įsipareigojimus suvienodinimas, nes dabartiniu metu, jeigu pažvelgsime į terminus, kada reikia vykdyti įsipareigojimus, net ministerijos specialistai pasimestų skaičiuose, nekalbant apie ūkininkus“, – tvirtino konservatorius.

K. Starkevičius Eltai yra teigęs, kad kelias paskutines kadencijas Žemės ūkio ministerijos veikloje trūko aiškios krypties, todėl institucijos keliami reikalavimai ūkininkams tapo nebesuprantami. Be to, jo manymu, instituciją užvaldė „valdininkija“. Todėl, tvirtino politikas, siekiant palengvinti sąlygas ūkininkams ir sumažinti korupcijos apimtis, Lietuvai reikalingas nacionalinis susitarimas dėl žemės ūkio politikos.

Kaip vieną iš pavyzdžių ministras įvardijo pasėlių deklaravimo taisykles, kurios, anot jo, šiuo metu daugeliui žemdirbių yra per sudėtingos. Kritikuodamas esamą tvarką K. Starkevičius taip pat svarsto, kad procesų apsunkinimas gali būti ir viena iš dalies ministerijoje dirbančių asmenų, turinčių ryšių su konsultavimo bendrovėmis, siekiamybė.

Todėl, kaip aiškino politikas, per dešimtmetį ŽŪM trūkstant politinės valios iš ministrų, ministeriją užvaldė valdininkija, kai neturint ilgalaikių susitarimų, dirbama tik siekiant savų tikslų.

Kaip aiškino K. Starkevičius, jo siūlomas nacionalinis susitarimas dėl žemės ūkio apibrėžtų deklaravimo taisykles mažiausiai keliems metams į priekį. Jis pabrėžė, kad iki šiol buvo įsivyravusi situacija, kai taisyklės keitėsi jau vykstant naudmenų ir pasėlių deklaravimui.

Ministras taip pat tikisi, kad partijos sugebės susitarti dėl tokio tikslo, bet mano, kad tam gali pakenkti priešrinkiminis laikotarpis.