PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 3 d. 08:50

K. Harris užsitikrino demokratų nominaciją prezidento rinkimuose (papildyta)

Pasaulis

K. Harris / Scanpix

BNSŠaltinis: BNS


312578

Jungtinių Valstijų viceprezidentė Kamala Harris penktadienį užsitikrino Demokratų partijos nominaciją prezidento rinkimuose ir lapkritį bandys nugalėti respublikoną Donaldą Trumpą.

59 metų K. Harris buvo vienintelė kandidatė, įtraukta į penkias dienas trunkantį elektroninį balsavimą, kuriame dalyvavo beveik 4 tūkst. partijos suvažiavimo delegatų. Viceprezidentė jau surinko pakankamai balsų, kad būtų paskelbta oficialia partijos kandidate į prezidentus.

Ji yra pirmoji juodaodė ir pirmoji Pietų Azijos kilmės politikė, kuriai pavyko užsitikrinti bet kurios iš didžiųjų JAV partijų nominaciją, ir bus oficialiai paskirta demokratų kandidate Čikagoje vyksiančiame suvažiavime vėliau šį mėnesį.

K. Harris telefonu partijos renginyje teigė, kad jai „didelė garbė“ surinkti reikiamą palaikymą iki antrosios virtualaus balsavimo maratono dienos, ir pareiškė: „Mes laimėsime šiuos rinkimus.“

„Ir tam prireiks mūsų visų [...]. Mes ketiname kalbėtis su žmonėmis apie tai, kad mes veikiame kartu ir esame kartu, – sakė K. Harris. – Todėl leiskime žmonėms žinoti, kad mūsų kampanija yra apie ateitį. Ji susijusi su teisių ir laisvių išplėtimu ir su kiekvieno žmogaus galimybe ne tik išgyventi, bet ir žengti į priekį.“

Per dvi savaites nuo to laiko, kai prezidentas Joe Bidenas pasitraukė iš rinkimų kovos, K. Harris tapo partijos vėliavneše, sumušė lėšų rinkimo rekordus, pripildė arenas ir panaikino D. Trumpo turėtą pranašumą prieš prezidentą apklausose.

„Negalėčiau didžiuotis labiau“, – rašė J. Bidenas socialiniame tinkle „X“ po jos nominavimo.

K. Harris kitą savaitę vykdys intensyvią rinkimų kampaniją kartu su dar neįvardytu kandidatu į viceprezidento postą ir vyks į septynias svarbiausias vadinamąsias svyruojančias rinkimų valstijas.

Šis suvažiavimas, kuris surengtas anksčiau nei įprastai ir internetu dėl pakeistų valstijų registracijos taisyklių, žymi oficialią 2024 metų demokratų suvažiavimo pradžią, nors praktiškai jis prasidės rugpjūčio 19 dieną, tūkstančiams partijos aktyvistų susirinkus Čikagoje.

K. Harris kampanija įsibėgėja

Viskas aukštyn kojomis apsivertė liepos 21-ąją, kai 81 metų J. Bidenas, susidūręs su didėjančiu susirūpinimu dėl savo amžiaus ir prastėjančiais apklausų rezultatais, sustabdė savo kandidatūrą ir parėmė K. Harris.

Energinga ir dviem dešimtmečiais jaunesnė už 78-erių D. Trumpą, viceprezidentė sparčiai pradėjo savo kampaniją ir, jos atstovų duomenimis, liepą surinko 310 mln. dolerių (284,7 mln. eurų) – daugiau nei dvigubai daugiau nei D. Trumpas.

Antradienį ji ir jos politinis partneris ketina dalyvauti mitinge Pensilvanijoje – itin svarbioje svyruojančioje valstijoje, kurios demokratų gubernatorius Joshas Shapiro yra minimas kaip galimas pretendentas kandidatuoti kaip viceprezidentas.

2020 metais Pensilvanijoje J. Bidenas įveikė D. Trumpą maždaug 80 tūkst. balsų persvara.

Pensilvanija yra vadinamosios „mėlynosios sienos“, kuri 2020 metais atvedė J. Bideną į pergalę, dalis kartu su Mičiganu ir Viskonsinu – dviem valstijomis, kuriose K. Harris trečiadienį ketina pritraukti minias žmonių.

Ji taip pat keliaus po didesne rasine įvairove pasižyminčias „saulės juostos“ ir pietines Arizonos, Nevados, Džordžijos ir Šiaurės Karolinos valstijas, siekdama pritraukti juodaodžių ir ispanakalbių rinkėjų balsus, kuriuos demokratai praradinėjo.

Ji ir jos sąjungininkai kampanijoje yra agresyvesni nei J. Bideno stovykla: smerkia D. Trumpą už tai, kad jis nelinkęs laikytis įsipareigojimo surengti debatus rugsėjį, o nuteistą nusikaltėlį apibūdino kaip pagyvenusį sukčių ir „keistuolį“.

Visgi respublikonas šeštadienį socialiniame tinkle „Truth Social“ parašė, kad susitarė su televizija „Fox News“ dėl rugsėjo 4 dieną vyksiančių debatų su K. Harris.

Tuo tarpu D. Trumpas ir jo respublikonai stengiasi prisitaikyti prie savo naujos priešininkės arba stiprinti savo išpuolius prieš K. Harris – iš pradžių pranešimų, kad ji buvo pavojingai liberali imigracijos ir nusikalstamumo prieš pasukant į melagingai kaltina ją apsimesti juodaodžiu politiniais tikslais.

Iš pradžių jis skelbė, kad ji buvo pavojingai liberali imigracijos ir nusikalstamumo klausimais, o paskui ėmė ją melagingai kaltinti, kad ji apsimeta juodaode politiniais tikslais.