PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 20 d. 07:51

K. Harris ir O. Winfrey surengė žvaigždžių gausų JAV rinkimų mitingą

Pasaulis

Oprah Winfrey / SCANPIX

EtapliusŠaltinis: ELTA


319570

Kamala Harris ketvirtadienį surengė žvaigždžių gausų mitingą, kurį vedė pokalbių šou legenda Oprah Winfrey ir kuriuo siekta sužavėti rinkėjus, o jos varžovas Donaldas Trumpas kritikavo žydų tautybės amerikiečius, kad šie už jį nebalsuoja.

Holivudo žvaigždės, tarp kurių buvo Jennifer Lopez, Meryl Streep, Julia Roberts, Chrisas Rockas ir Benas Stilleris, nuotoliniu būdu per ekranus žarstė pagyras demokratų viceprezidentei.

Sėdėdama pokalbių šou stiliumi įrengtoje scenoje, O. Winfrey pradėjo nuo klausimo K. Harris apie tai, kas pasirodė tarsi staigus pasitikėjimo savimi proveržis – „nukrito šydas ar kažkas panašaus“ – po to, kai ji pakeitė prezidentą Joe Bideną kandidato poste.

„Kiekvieno iš mūsų gyvenime būna tokių akimirkų, kai reikia žengti žingsnį pirmyn“, – atsakė 59 metų K. Harris gyvai transliuotame renginyje „Vienykimės už Ameriką“.

Jos abi apsikabino ant scenos Mičigane, vienoje iš septynių lemiamų valstijų, kuriose lapkričio 5 dieną bus sprendžiama rinkimų baigtis.

K. Harris ragino amerikiečius vienytis prieš „galingas jėgas, kurios bandys mus suskaldyti“ ir kurioms atstovauja buvęs prezidentas respublikonas D. Trumpas.

Po to demokratė kalbėjo pagrindinėmis savo kampanijos temomis, pradedant abortais ir baigiant ekonomika bei imigracija ir ginklų kontrole, o susirinkusieji pasakojo istorijas apie savo patirtį.

Buvusi prokurorė K. Harris taip pat kreipėsi į ginklų savininkus, kurie šalyje, kurioje šaunamųjų ginklų yra daugiau nei žmonių, sudaro svarbią rinkėjų dalį, nors ir ragino uždrausti didelio galingumo automatinius ginklus, kurie buvo naudojami per virtinę šaudynių mokyklose.

„Aš taip pat esu ginklų savininkė, jei kas nors įsilaužia į mano namus, būna nušautas, - juokdamasi sakė K. Harris, o paskui pridūrė: „Turbūt nereikėjo to sakyti... Mano darbuotojai su tuo susitvarkys vėliau“.

Televizijos superžvaigždė O. Winfrey, kuri taip pat kalbėjo rugpjūtį Čikagoje vykusiame Demokratų nacionaliniame suvažiavime, pristatydama K. Harris sakė, kad jaučia „kylančią viltį ir džiaugsmą“.

Nuotoliniu būdu mitinge dalyvavo ir grupės, tarp kurių buvo ir „Swifties for Harris“ (K. Harris palaikantys popmuzikos žvaigždės Taylor Swift gerbėjai) bei „Cat Ladies for Kamala“ (moterys, pašiepiančios D. Trumpo kandidato į prezidentus J. D. Vance‘o komentarus apie bevaikius žmones).

„Pasitikrinti galvą“

JAV rinkimuose iš esmės – lygiosios, nes K. Harris ir D. Trumpas kovoja dėl kiekvieno rinkėjo balso, o iki rinkimų liko 47 dienos.

K. Harris gavo paskatinimą iš „New York Times“ ir „Siena“ apklausos, kuri parodė, kad ji nežymiai pirmauja Pensilvanijoje, bene svarbiausioje iš visų svyruojančių valstijų, tačiau apklausa taip pat parodė, kad jos ir D. Trumpo rezultatai visoje šalyje yra panašūs.

Jos prašmatnus renginys kontrastavo su tamsesniu D. Trumpo tonu, kuriuo jis kalbėjo sostinėje Vašingtone vykusiame renginyje prieš antisemitizmą.

D. Trumpas daug laiko praleido kartodamas savo nuoskaudas dėl to, kad žydų rinkėjai JAV istoriškai linksta prie demokratų.

„Jei aš nelaimėsiu šių rinkimų... mano nuomone, žydų tauta bus daug prisidėjusi prie pralaimėjimo“, – sakė D. Trumpas.

Kaltindamas K. Harris, kad ji nepalaiko Izraelio po spalio 7-osios „Hamas“ išpuolių, D. Trumpas sakė, kad „labiau nei bet kuri kita tauta Žemėje, Izraelis, manau, turi ją nugalėti“.

Ir dar pridūrė, kad „bet kuris žydų tautybės asmuo, kuris balsuoja už ją..., turėtų pasitikrinti galvą“.

Karas Gazos Ruože gali būti lemiamas rinkimuose.

JAV judėjimas „Uncommitted“ („Neįsipareigoję“), nepritariantis J. Bideno ir K. Harris administracijos karinei ir politinei paramai Izraelio karui Gazos Ruože, ketvirtadienį pareiškė, kad rinkimuose nerems K. Harris.

Tai taip pat kelia grėsmę nedidelei K. Harris balsų persvarai Mičigane, kur yra didelė arabų kilmės amerikiečių bendruomenė, nepritarianti karui.

Tuo tarpu K. Harris rinkimų partneris Timas Walzas ketvirtadienį susitiko su amerikiečių, kuriuos „Hamas“ po išpuolio tebelaiko įkaitais, šeimomis. Po susitikimo jis sakė, kad J. Bidenas ir K. Harris „ir toliau darys viską, kas įmanoma, kad jie grįžtų namo“.

D. Trumpas ir K. Harris taip pat kovoja dėl JAV profesinių sąjungų paramos.

Įtakinga „Teamsters“ profsąjunga trečiadienį atsisakė paremti kurį nors kandidatą į prezidentus, taip suduodama smūgį K. Harris, nes ketvirtį amžiaus ji tradiciškai remia demokratus.

Tačiau K. Harris kampanija teigė, kad vietiniai „Teamsters“ padaliniai, atstovaujantys vienam milijonui žmonių, vis dėlto yra sakę, kad palaiko ją.

Živilė Aleškaitienė (ELTA)