PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 1 d. 11:33

K. Harris D. Trumpo pasirodymą kapinėse vadina nepagarba šventai žemei

Pasaulis

Donaldas Trumpas Arlingtono nacionalinėse kapinėse. Youtube.com stop kadras

Rūta AndrošiūnaitėŠaltinis: BNS


316409

JAV viceprezidentė Kamala Harris pareiškė, kad buvęs prezidentas Donaldas Trumpas, neseniai pasirodęs Arlingtono nacionalinėse kapinėse, kur respublikonas fotografavosi, o po to šias nuotraukas išplatino, nepaisydamas federalinio draudimo vykdyti rinkimų kampaniją kapinėse, „parodė nepagarbą šventai žemei“.

Šeštadienį socialiniame tinkle „X“ paskelbtame pareiškime K. Harris citavo pranešimus, kad D. Trumpo kampanijos padėjėjai įsivėlė į ginčą su kapinių darbuotoju. Po to, kai buvo įspėti apie šioje vietoje galiojančias taisykles, jie toliau fotografavo ir filmavo buvusį prezidentą, taip pat ir prie Afganistano karo veteranų kapų.

Vienoje nuotraukoje jis stovi su žuvusio jūrų pėstininko šeimos nariais, pozuoja tarp paminklų, plačiai šypsosi ir kelia aukštyn nykščius.

„Pasakysiu aiškiai: buvęs prezidentas parodė nepagarbą šventai žemei vardan politinio triuko“, – sakė K. Harris, pavadinusi Arlingtoną „iškilminga vieta, kur mes susirenkame pagerbti Amerikos didvyrių, (...) o ne vieta politikai“.

„Jei yra vienas dalykas, dėl kurio mes, amerikiečiai, visi galime sutarti, tai yra tai, kad mūsų veteranai, karių šeimos ir tarnybos nariai turėtų būti gerbiami, niekada nemenkinami ir su jais turėtų būti elgiamasi tik su kuo didžiausia pagarba ir dėkingumu“, – rašė ji.

Kai kurių per chaotišką amerikiečių pasitraukimą iš Afganistano žuvusių tarnybos narių šeimos narių kvietimu D. Trumpas pirmadienį pagerbė seržantės Nicole Gee, štabo seržanto Darino Hooverio ir štabo seržanto Ryano Knausso atminimą ir padėjo vainikus.

Jie buvo tarp 13 JAV karių ir daugiau kaip 100 afganų, žuvusių per 2021 metų rugpjūčio 26-osios sprogimą Hamido Karzai tarptautiniame oro uoste.

Pasak gynybos pareigūnų, D. Trumpo kampanija buvo įspėta, kad kapinėse negalima fotografuoti. Pareigūnai sakė, kad Arlingtono darbuotoja, kurią du D. Trumpo kampanijos darbuotojai, kaip teigiama, „įžeidinėjo ir stumdė“, atsisakė pateikti kaltinimus.

Po to D. Trumpo kampanija užsipuolė Pentagono pareigūnus, o jos atstovai teigia, kad turėjo leidimą atsivesti žmogų, kuris filmuotų.

Penktadienio vakarą per mitingą D. Trumpas ilgai kalbėjo apie incidentą kapinėse ir sakė, kad būtent žuvusių karių šeimos paprašė su juo nusifotografuoti.

„Aš pasakiau: „Žinoma (...) Man nereikia viešumo, aš gaunu daug viešumo. Norėčiau gauti daug mažiau viešumo“, – sakė D. Trumpas Džonstaune, Pensilvanijos valstijoje.

D. Trumpas taip pat kaltino Baltuosius rūmus dėl jam metamos kritikos.

Joe Bidenui pasitraukus iš rinkimų ir jo vietą užėmus K. Harris, D. Trumpas ėmė kalbėti apie demokratės vaidmenį priimant užsienio politikos sprendimus. Jis ypač pabrėžė viceprezidentės pareiškimus, kad ji buvo paskutinis žmogus, apsilankęs kabinete prieš J. Bidenui priimant sprendimą dėl Afganistano.

J. Bideno administracija laikėsi išvedimo įsipareigojimo ir terminų, dėl kurių D. Trumpo administracija 2020 metais susitarė su Talibanu. 2022-aisiais vyriausybės paskirto specialaus tyrėjo atliktoje apžvalgoje padaryta išvada, kad tiek D. Trumpo, tiek J. Bideno priimti sprendimai buvo pagrindiniai veiksniai, lėmę greitą Afganistano kariuomenės kritimą ir Talibano įsigalėjimą.

K. Harris šeštadienį užsiminė apie D. Trumpo ginčų su veteranais istoriją ir pakartojo kaltinimus, kad jis „vadino mūsų žuvusius tarnybos narius „padugnėmis“ ir „nevykėliais“ bei menkino Garbės medalio laureatus“.

„Tai žmogus, kuris nesugeba suvokti nieko kito, išskyrus tarnystę sau, – sakė K. Harris. – Visada gerbsiu visų žuvusių Amerikos didvyrių tarnybą ir pasiaukojimą (...) Ir niekada jų nepolitizuosiu.“