PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 13 d. 14:18

Juodkrantėje vyks konferencija „Baltijos jūros ekologinė ateitis“

Neringa

Baltijos jūra. A. Rutkausko nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Neringos savivaldybės inf.


318448

Baltijos jūra – labiausiai užterštų pasaulio jūrų penketuke. Pasiekėmė lūžio tašką, kai nebegalime atidėlioti svarbiausių sprendimų ir šį rūpestį palikti tik ekologijos entuziastams ar mokslininkams.

Būtina keisti kiekvieno mūsų įpročius visais – verslo, valstybių ir regionų – lygiais. Baltijos jūroje susikerta daugybė interesų – turizmas, žvejyba, laivyba, išteklių gavyba, nacionalinis saugumas ir gynyba, energetika bei kiti. Ir visas šias veiklas reikia vykdyti atsižvelgiant į aplinkos poreikius ir jūros ekosistemą. Kuo vieningiau: apjungdami mokslininkus, visuomenę, verslą, valstybės institucijas imsime spręsti, tuo bus realesnės galimybės gyventi šalia švarios Baltijos jūros.

Konferencija „Baltijos jūros ekologinė ateitis“, kuri vyks tradicinio festivalio „Sveika, Neringa” metu – suburs ekspertus, aplinkosaugininkus ir sprendimų priėmėjus, kur šie dalindamiesi gerosiomis praktikomis, ieškos sprendimų, kaip rasti pusiausvyrą tarp verslo ir gamtos išsaugojimo principų.

Konferencijos iniciatorė, tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables“ veikla siekia tausoti aplinką ir kurti tvaresnę ateitį – atkreipti regiono gyventojų dėmesį į Baltijos jūros ekologines problemas ir paskatinti verslą bei visuomenę labiau įsitraukti į jų sprendimą. Žengiant svarbų žingsnį žaliosios energijos link, tai tampa dar vienu būdu užtikrinti, kad pirmojo Lietuvoje jūrinio vėjo elektrinių parko elektrinės, kurias statys „Ignitis renewables“, ilgus metus veiktų švarioje ir gyvybingoje Baltijos jūroje.

Konferencijos pranešėjai ir diskusijos nariai:

Europos parlamento narys, buvęs Europos komisijos narys, atsakingas už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę Virginijus Sinkevičius, LR Karinių jūrų pajėgų vadas, flotilės admirolas Giedrius Premeneckas, Jūros tyrimų instituto prof. Artūras Razinkovas-Baziukas, „Ignitis renewables“ aplinkosaugos ekspertė Agnė Lukoševičienė, žygio pėsčiomis aplink Baltijos jūrą idėjos sumanytojas ir vedlys Giedrius Bučas, Klaipėdos m. vicemeras Algirdas Kamarauskas, buvęs Klaipėdos m. meras Vytautas Grubliauskas, LR Aplinkos ministras Simonas Gentvilas, „Ignitis grupės“ vadovas Darius Maikštėnas.

Konferencijos temos:

Baltijos jūros aplinkosaugos iššūkiai ir ES priemones aplinkosauginiam poveikiui
Kaliningrado srities karinės veiklos bei diversijų poveikis Baltijos jūros ekologijai
Baltijos jūros socioekologinė sistema: tarp taršos, klimato kaitos ir visuomenės poreikių
Vėjo elektrinės ir jūrų ekosistemos draugiškoje kaimynystėje
6000 km aplink Baltijos jūrą. Kokią Baltijos jūrą radome?

Diskusija: Baltijos jūros ekologinė ateitis. Kaip galime rūpintis jūra ir tvariai vystyti veiklas?

Data: 2024 m. rugsėjo 21 d. (šeštadienis), nuo 14.00 iki 18.00 val.
Vieta: L. Rėzos g. 8 konferencijų salė, Juodkrantė

Dalyvavimas renginyje nemokamas, būtina registracija užpildant registracijos formą iki rugsėjo 19 d. (imtinai).
Daugiau informacijos festivalio „Sveika, Neringa” FB puslapyje.