PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 19 d. 12:35

Jungtinės Tautos: Izraelio naudojamos sunkiosios bombos kelia „rimtą susirūpinimą“ pagal karo įstatymus

Pasaulis

Unsplash.com nuotr.

Živilė AleškaitienėŠaltinis: ELTA


305542

Izraelio nuolatinis sunkiųjų bombų naudojimas tankiai apgyvendintame Gazos Ruože liudija apie nuolatinius karo įstatymų pažeidimus, trečiadienį pareiškė JT, atkreipdamos dėmesį į šešias atakas, per kurias žuvo mažiausiai 218 žmonių.

Naujoje ataskaitoje Jungtinių Tautų žmogaus teisių biuras pateikė išsamią informaciją apie šešias atakas, kurios, jo teigimu, rodo nerimą keliančią tendenciją, nes, kaip įtariama, į gyvenamuosius pastatus, mokyklą, pabėgėlių stovyklas ir turgų buvo numestos apie 900 kg svorio bombos.

Žmogaus teisių biuras teigė patvirtinęs 218 žmonių žūčių per šias atakas, įvykdytas pirmaisiais karo, prasidėjusio Gazoje po spalio 7 dienos, mėnesiais, tačiau pridūrė turįs informacijos, kad žuvusiųjų skaičius „gali būti daug didesnis“.

„Panašu, kad Izraelio bombardavimo kampanijos metu buvo nuolat pažeidžiamas reikalavimas pasirinkti tokias karo priemones ir metodus, kad būtų išvengta žalos civiliams gyventojams arba ji būtų kuo mažesnė“, – pareiškime teigė JT žmogaus teisių biuro vadovas Volkeris Türkas.

Ataskaitoje daroma išvada, kad Izraelio smūgių serija, kurios pavyzdys – šešios atakos, įvykdytos tarp spalio 9 ir gruodžio 2 dienos, rodo, kad Izraelio kariuomenė „ne kartą pažeidė pagrindinius karo įstatymų principus“, sakoma pareiškime.

Tarp išvardytų atakų buvo ir praėjusių metų gruodžio 2 dieną įvykdyti smūgiai Gazos miesto Aš Šudžaijeho rajone. Jie sukėlė destrukciją maždaug 130 metrų įstrižainės ruože, sugriovė 15 pastatų ir apgadino mažiausiai 14 kitų, sakoma pareiškime.

Iš žalos masto ir kraterių, matomų palydovinėse nuotraukose, daroma išvada, kad buvo panaudotos maždaug devynios 900 kg GBU-31 bombos, ir, kaip teigiama, ataskaitoje, gauta informacijos, jog žuvo mažiausiai 60 žmonių.

GBU-31, taip pat 450 kg GBU-32 ir 113 kg GBU-39 „dažniausiai naudojamos prasiskverbti per kelis betono aukštus ir gali visiškai sugriauti aukštus pastatus“, – žurnalistams sakė JT žmogaus teisių biuro atstovas Jeremy Laurence‘as.

Daugiausia aukų pareikalavusį karą Gazos Rruože sukėlė beprecedentis „Hamas“ išpuolis Izraelio teritorijoje spalio 7 dieną, per jį, AFP iš Izraelio gautais duomenimis, žuvo 1 194 žmonės, daugiausia civiliai.

Teroristai taip pat pagrobė 251 įkaitą. Iš jų 116 tebėra Gazoje, nors kariuomenė teigia, kad 41 žuvo.

Izraelio atsakomojo puolimo metu Gazos Ruože žuvo mažiausiai 37 372 žmonės, taip pat daugiausia civiliai, teigia teritorijos sveikatos apsaugos ministerija.