PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Alfa2024 m. Birželio 26 d. 18:34

JT humanitarinės pagalbos koordinatorius: galimas Gazos karo išplitimas į Libaną yra potencialiai apokaliptinis

Lietuva

EPA-ELTA nuotr.

ELTA.LTŠaltinis: ELTA.LT


306646

Jungtinių Tautų (JT) humanitarinės pagalbos koordinatorius Martinas Griffithsas trečiadienį išreiškė susirūpinimą dėl galimo Gazos Ruože vykstančio Izraelio karo prieš „Hamas“ išplitimo į Libaną ir įspėjo, kad tai yra potencialiai apokaliptinis scenarijus.

Artėjant 10-ajam Gazos karo mėnesiui, pagrindinės Izraelio sąjungininkės Jungtinės Valstijos perspėjo dėl didelio konflikto prieš Irano remiamą Libano smogikų grupuotę „Hezbollah“ rizikos, kadangi paaštrėjo pasienyje fiksuojami susirėmimai.

M. Griffithsas žurnalistams Ženevoje sakė, kad laiko Libaną „karštuoju tašku“, ir ypač atkreipė dėmesį į pietinę šios šalies dalį. Jis pažymėjo, kad su kolegomis Jeruzalėje aptarė galimą įvykių eigą.

„Tai potencialiai apokaliptiška“, – tvirtino pareigūnas.

M. Griffithsas, kurio kadencija baigsis šią savaitę, perspėjo, kad į karą, kuriame dalyvautų Libanas, „įsitrauktų Sirija (...) įsitrauktų ir kiti“. Tai, „žinoma, paveiks Gazos Ruožą; tai, žinoma, paveiks Vakarų Krantą“, kalbėjo jis.

„Tai kelia didelį nerimą“, – tikino M. Griffithsas.

Pasak jo, prieš beveik devynis mėnesius prasidėjęs Gazos karas parodė „naują tragedijos ir žiaurumo lygį“. „Bet mes visi nerimaujame, kad tai gali būti tik pradžia“, – pažymėjo M. Griffithsas.

Karas Gazos Ruože prasidėjo po to, kai spalio 7 d. „Hamas“ užpuolė Pietų Izraelį. Per smogikų išpuolį žuvo 1 195 žmonės, daugiausia civiliai, rodo oficialiais Izraelio duomenimis paremti naujienų agentūros AFP skaičiavimai. Be to, „Hamas“ pagrobė apie 250 įkaitų. Reaguodamas į šią ataką, Izraelis inicijavo atsakomąjį puolimą, per kurį Gazos Ruože, anot šios „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos, iki šiol žuvo mažiausiai 37 718 žmonių, taip pat daugiausia civiliai.

Lina Linkevičiūtė (AFP)