PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 30 d. 11:07

Dėl Izraelio smūgių iš Libano į Siriją jau pabėgo 100 tūkst. žmonių

Pasaulis

Pabėgėliai. Scanpix nuotr.

Živilė AleškaitienėŠaltinis: ELTA


321181

Po Izraelio oro antskrydžių iš Libano į Siriją jau pabėgo apie 100 000 Libano ir Sirijos piliečių, pirmadienį pranešė Jungtinių Tautų pabėgėlių reikalų vadovas.

„Žmonių – Libano ir Sirijos piliečių – kurie iš Libano perėjo į Siriją, bėgdami nuo Izraelio oro antskrydžių, skaičius pasiekė 100 000“, – pranešė Filippo Grandi platformoje „X“, pridurdamas, kad „išvykstančiųjų srautas nenutrūksta“.

Jis sakė, kad jo vadovaujama JT pabėgėlių agentūra (UNHCR) „kartu su vietos valdžios institucijomis ir (Sirijos Raudonuoju pusmėnuliu) dirba keturiuose sienos kirtimo punktuose, kad padėtų atvykstantiems asmenims“.

Masinis persikėlimas į karo draskomą Siriją prasidėjo prieš savaitę, rugsėjo 23 dieną, šeštadienį agentūrai AFP sakė UNHCR.

Pastarosiomis dienomis Izraelis išplėtė savo atakas ir šalia Gazos Ruožo įtraukė ir Libaną, taikydamasis į Irano regioninę sąjungininkę „Hezbollah“.

Penktadienį per smūgius į „Hezbollah“ taikinius Libane žuvo grupuotės lyderis Hassanas Nasrallah.

Pasak Libano sveikatos apsaugos ministerijos, praėjusią savaitę per Izraelio bombardavimus Libane žuvo daugiau kaip 700 žmonių, įskaitant 14 paramedikų per dvi dienas.

UNHCR duomenimis, iki penktadienio į Siriją atvyko 30 000 žmonių. Jos atstovas Sirijoje Gonzalo Vargasas Llosa sakė, kad apie 80 proc. jų buvo Sirijos piliečiai ir 20 proc. libaniečiai.

„Dauguma jų yra moterys ir vaikai, nors perėjo ir keletas vyrų. Maždaug pusė jų yra vaikai ir paaugliai“, – sakė jis žurnalistams.

Jis pabrėžė, kad bėgantys žmonės „atvyksta į šalį, kuri jau daugiau kaip 13 metų kenčia nuo savo pačios krizės ir smurto, taip pat nuo ekonominio žlugimo“.

„Žmonės, bėgantys nuo bombardavimo, į Siriją atvyksta išsekę, traumuoti ir jiems labai reikia pagalbos“, – sakė UNHCR atstovas.