PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2024 m. Liepos 22 d. 21:06

JT: 2024-ieji bus lemiami, siekiant panaikinti AIDS keliamą grėsmę visuomenės sveikatai

Pasaulis

ŽIV/AIDS / Freepik

BNS.LTŠaltinis: BNS.LT


310758

Jungtinių Tautų AIDS programa (UNAIDS) pirmadienį pranešė, kad nuo šiais metais politinių lyderių priimtų sprendimų priklausys, ar bus įmanoma iki 2030 metų visiškai sustabdyti AIDS.

2023 metų duomenys rodo, kad visame pasaulyje naujų užsikrėtimo atvejų ir mirčių skaičius mažėja, gerėjant ŽIV infekuotų pacientų gydymui, tačiau UNAIDS įspėjo, kad ši pažanga išlieka trapi.

Naujoje JT ataskaitoje teigiama, kad pasaulyje beveik 40 mln. žmonių gyvena su ŽIV – virusu, kuris gali sukelti AIDS.

Pernai ŽIV užsikrėtė apie 1,3 mln. žmonių, t. y. 100 tūkst. daugiau nei 2022-aisiais, tačiau mažiau nei 1995-aisiais, kai buvo stebimi didžiausi skaičiai – tuomet užsikrėtė 3,3 mln. gyventojų.

Nors rezultatas atrodo neblogas, UNAIDS vis dar yra toli nuo užsibrėžto tikslo, kad kitais metais būtų užregistruota 330 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų.

Ataskaitoje teigiama, kad su AIDS susijusių mirčių skaičius taip pat sumažėjo – nuo 670 tūkst. 2022-aisiais iki 630 tūkst. pernai.

Antiretrovirusinį gydymą gauna 30,7 mln. žmonių, o 2010-aisiais tokių pacientų buvo tik 7,7 mln. Tačiau šis skaičius toli gražu neatitinka 2025-iesiems užsibrėžto tikslo antiretrovirusinį gydymą taikyti 34 mln. pacientų.

Rytų ir Pietų Afrika pirmauja pasaulyje ŽIV pagal sergamumo rodiklius. Užsachario Afrikos šalyse gyvena 20,8 mln. ŽIV infekuotų asmenų, iš kurių 450 tūkst. infekcija užsikrėtė pernai, o AIDS per metus nusinešė 260 tūkst. gyvybių.

UNAIDS vykdomoji direktorė Winnie Byanyima (Vini Bjanjima) teigė, kad nepaisant padarytos pažangos, pasaulis vis dar nėra teisingame kelyje siekiant agentūros išsikeltų tikslų 2030 metams.

„Į nelygybę, kuri lemia ŽIV pandemiją, reaguojama nepakankamai“, – ataskaitoje pažymėjo W. Byanyima.

„Kiekvieną minutę nuo su AIDS susijusių priežasčių miršta žmogus“, – pridūrė ji.

Dėl ŽIV stigmos, diskriminacijos, o kartais ir kriminalizavimo asmenys iš tam tikrų visuomenės grupių vengia atlikti reikalingus tyrimus ir pradėti gydymą. Tai lemia didėjantį ŽIV infekuotų asmenų skaičių.

W. Byanyima, duodama interviu naujienų agentūrai AFP, kritikavo „gerai koordinuojamą ir finansuojamą kovą“ prieš LGBTQI asmenų ir reprodukcines teises bei lyčių lygybę.

Nors kai kuriose Užsachario Afrikos šalyse nuo 2010 metų naujų užsikrėtimo atvejų sumažėjo daugiau nei per pusę, W. Byanyima pažymėjo, kad „turime ir tokių regionų, kaip Rytų Europa, Centrinė Azija ir Lotynų Amerika, kuriuose naujų užsikrėtimo atvejų daugėja“, o dėl šios ligos stigmos kai kurie žmonės nesikreipia į gydytojus.

Rytų Europoje ir Centrinėje Azijoje gydoma tik pusė ŽIV užsikrėtusiųjų, o Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje – 49 procentai.

Artėjant pirmadienį Vokietijoje vyksiančiai 25-ajai tarptautinei AIDS konferencijai W. Byanyima ir JT žmogaus teisių vadovas Volkeris Turkas (Volkeris Tiurkas) praėjusią savaitę paskelbė bendrą pareiškimą.

„Stigma žudo. Solidarumas gelbsti gyvybes“, – akcentavo jie.