PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Jaunimas2024 m. Birželio 28 d. 15:07

Joniškio miesto aikštę papuošė margaspalvis drugelis

Joniškis

Monika Melytė

Globos centro komandaŠaltinis: Etaplius.LT


307020

Šiemet Vaikų globos savaitę minėjome su optimistine sparnų simbolika. Džiaugiamės, kad prie idėjos įgyvendinimo prisijungė globos centro darbuotojai, o sukurtas rezultatas atkreipė miestiečių dėmesį. Kviečiame joniškiečius ir miesto svečius į Joniškio miesto aikštę, kur galima pasimatuoti drugelio sparnus ir pagalvoti apie vaikų globą ir įvaikinimą.

Praėjusią savaitę Joniškio miesto aikštėje nutūpė margaspalvis drugelis. Taip birželio 25-29 dienomis buvo paminėta Vaikų globos savaitė, kurią organizavo globos centrus vienijantis tinklas „Vaikai yra vaikai“ kartu su Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

Šių metų Vaikų globos savaitės simbolis – sparnai, simbolizuojantys ne tik galimybę skristi, bet ir galimybę žmogui augti kaip asmenybei. Šių metų šūkiu „Pasimatuok sparnus“ siekiama atkreipti dėmesį, kad nė vienas vaikas nėra per didelis šeimai ir meilei bei niekada vaikui nėra vėlu augti šeimoje. Žmonės kviečiami „pasimatuoti sparnus“ ir pagalvoti apie globą, kuri gali paversti gyvenimą prasmingesniu, o tuo pat metu „užauginti sparnus“ vaikams, netekusiems tėvų globos.

„Šiemet Vaikų globos savaitę minėjome su optimistine sparnų simbolika. Džiaugiamės, kad prie idėjos įgyvendinimo prisijungė globos centro darbuotojai, o sukurtas rezultatas atkreipė miestiečių dėmesį. Kviečiame joniškiečius ir miesto svečius į Joniškio miesto aikštę, kur galima pasimatuoti drugelio sparnus ir pagalvoti apie vaikų globą ir įvaikinimą.“, - sako Joniškio globos centro atstovė Sondra Bartkienė.

„Džiaugiamės, kad Joniškio rajone Globos savaitės metu vyko visuomenei svarbūs ir prasmingi renginiai, - sako Joniškio globos centro specialistai.

Šiuo metu Joniškio rajone 30 globėjų šeimų auga 38 vaikai. Bendruomeniniuose vaikų globos namuose auga 7 vaikai. Mieste trūksta apie 10 globėjų ir 5 nuolatinių globotojų.

Simboliniai sparnai globoti kvietė visose savivaldybėse

Sparnų simbolika Vaikų globos savaitės metu buvo pastebima Lietuvos savivaldybėse – miestų aikštėse, kitose viešose erdvėse. Tai galimybė priminti visuomenei apie globą, paneigti sklandančius mitus, paskatinti bei pakviesti svarstančius pasimatuoti globos sparnus.

„Nors požiūris į globą palyginus dabartį ir prieš 10 metų kardinaliai pasikeitė, deja, globėjų vis dar trūksta. Dabar sunku surasti šeimą Lietuvoje, kurios artimoje ar tolimoje aplinkoje, bent kažkas minimaliai nebūtų susijęs su globa. Visuomenė tampa atviresnė, globos tema nebėra tabu, auga svarstančių apie globą skaičius. Dažnai jie jau būna pasiruošę atverti širdį ir namų duris vaikams, tik tereikia gero pavyzdžio, palaikančio žodžio. Neabejoju, kad globa gali suteikti sparnus tiek globėjams augti ir subręsti kaip asmenybėms, tiek tėvų globos netekusiems vaikams įgauti pasitikėjimo, drąsos ir meilės gyvenimo kelyje“, – sako globos ekspertė Rugilė Ladauskienė, „Vaikai yra vaikai“ vadovė.

Gegužės pabaigos duomenimis, Lietuvoje 3392 globėjų šeimose gyveno 5024 vaikai, netekę tėvų globos. Tačiau 1181 vaikas augo globos institucijose. Kasdien Lietuvoje 6 vaikams reikalingi budintys globotojai ar globėjai.

Daugiau informacijos apie vaikų ir paauglių globą galima rasti Facebook paskyroje „Vaikai yra vaikai“, internetiniame puslapyje www.globoscentrai.lt arba paskambinus į Vaiko teisių liniją telefonu 8 800 10800.