PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 10 d. 15:04

Jerevanas: Armėnijos ir Azerbaidžano URM surengs JAV tarpininkaujamas derybas

Pasaulis

Kalnų Karabachas. Unsplash.com nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


308764

Armėnijos ir Azerbaidžano užsienio reikalų ministrai trečiadienį Vašingtone susitiks naujam JAV tarpininkaujamų derybų raundui, pranešė armėnų užsienio reikalų ministerija.

Šios priešiškos Kaukazo kaimynės, du kartus kariavusios – paskutiniajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje ir 2020 metais – dėl atsiskyrusio Kalnų Karabacho regiono kontrolės, derasi dėl taikos susitarimo.

Praėjusį rudenį Baku per žaibišką vienos dienos puolimą, privertusį išvykti visus ten gyvenusius armėnus – daugiau kaip 100 tūkst. žmonių, – iš etninių armėnų separatistų atkovojo kalnuotą anklavą.

Daug metų tarpininkaujant tarptautinei bendruomenei vykusios Baku ir Jerevano taikos derybos nepadėjo pasiekti proveržio, tačiau abiejų šalių vadovai neseniai pareiškė, kad visapusiškas taikos susitarimas yra pasiekiamas.

„Liepos 10-ąją įvyks trišalis Armėnijos užsienio reikalų ministro Ararato Mirzojano, Azerbaidžano užsienio reikalų ministro Jeyhuno Bayramovo ir JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno susitikimas“, – sakė Armėnijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Ani Badalian.

Ji pridūrė, kad derybos įvyks NATO viršūnių susitikimo Vašingtone kuluaruose.

A. Blinkenas ne kartą vadovavo šalių deryboms, siekdamas užkirsti kelią tolesniam konfliktui.

Praėjusią savaitę Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas pareiškė, kad jo šaliai reikia naujos konstitucijos, nes dabartinė „neatspindi piliečių vizijos dėl santykių su kaimyninėmis šalimis“.

Šis pareiškimas buvo atsakas į Baku reikalavimą, kad Jerevanas iš savo konstitucijos išbrauktų nuorodą į 1991 metų šalies nepriklausomybės nuo Sovietų Sąjungos deklaraciją, kurioje Armėnijos susivienijimas su Kalnų Karabachu skelbiamas nacionaliniu tikslu.

Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Aliyevas pareiškė, kad taikos susitarimas su Armėnija neįmanomas tol, kol ji iš savo konstitucijos neišbrauks teritorinių pretenzijų į regioną.

Gegužę Armėnija grąžino Azerbaidžanui keturis pasienio kaimus, kuriuos buvo užgrobusi prieš kelis dešimtmečius, o N. Pašinianas teigė, kad šis žingsnis yra jo pastangų užtikrinti taiką su Azerbaidžanu dalis.

Praėjusį mėnesį jis pareiškė, kad Jerevanas yra pasirengęs pasirašyti taikos susitarimą su Baku per mėnesį.

I. Aliyevas praėjusią savaitę sakė, kad susitarimo tekstas gali būti baigtas rengti per kelis mėnesius.