Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Freepik.com nuotr.
Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas žiniasklaidai
Aitrus skonis – tik iliuzija?
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atskleidžia, jog aitraus skonio savaime nėra: yra kartus, saldus, sūrus, rūgštus, o aitrumą suvokiame daugiau per savotišką skausmo pojūtį. Vis dėlto, gydytojos teigimu, turime nervų galūnėles, kurios siunčia „deginantį“ pojūtį ir tuomet suprantame, kad maistas aitrus.
„Įdomu tai, kad aitrumą galime jausti visame kūne, net pirštų galiukais. Dėl to rekomenduojama aitrius prieskonius ar tiesiog aitrų maistą imti su pirštinėmis. Be to, lietuvių kalboje mes nelabai turime žodžių, kurie nusakytų to aitrumo subtilybes. Pavyzdžiui, jei kalbame apie aitriąją papriką, česnaką, krienus, tai visi šie produktai yra savaip aitrūs, bet iš esmės, turėdami mintyje aitrų maistą, galvojame apie tą, kuris savyje turi aitriųjų paprikų“, – pažymi dr. E. Gavelienė.
Vartojimas priklauso nuo sveikatos būklės ir gyvenamosios vietos
Gydytoja dietologė ragina neužmiršti, kad esant bent menkiausiems pažeidimams stemplėje ar skrandyje, organizmui aitrus maistas gali būti žalingas, o žmonės, sergantys stemplės, skrandžio ar žarnyno ligomis, turintys tulžies pūslės problemų, turėtų tokio maisto visai vengti.
„Taip pat nėra konkrečios bendros aitraus maisto suvartojimo rekomendacijos, nes tai priklauso nuo to, kur žmogus gyvena. Aitraus maisto kraštuose, tokiuose kaip Indija, Meksika, Jamaika ar Kinija, žmonės valgo aitrų maistą kelis kartus per dieną – toks organizmo poreikis genetiškai susiformavęs. O lietuviai dažnai neserga žarnyno infekcijomis, dėl to nesame taip prisitaikę prie aitraus maisto“, – pažymi dr. E. Gavelienė.
Užkerta kelią bakteriniam užterštumui ir padeda malšinti skausmą
Gydytoja dietologė taip pat pasakoja, jog aitrus maistas sudirgina nervų galūnėles, esančias gleivinėje: tai sukelia tam tikras reakcijas, kurios skatina karščio pojūtį, net prakaito išpylimą, organizmas priima tai kaip perkaitimą.
„Yra svarstymų, kad aitrus maistas yra valgomas, nes minėtos reakcijos veikia kaip apsauginės, užkertančios kelią bakterinėms infekcijoms. Tad neatsitiktinai populiariausias aitrus maistas yra tuose kraštuose, kuriuose – šilta aplinka, o žarnyno infekcijos – dažnas reiškinys, ypatingai atvykusiems iš kitų kraštų“, – aiškina dr. E. Gavelienė ir priduria, kad aitriųjų paprikų sudėtinės dalys, pirmiausia, kapsaicinas, dirgindamas tam tikrus receptorius, antriniu keliu mažina uždegimą, skausmo jutimą, tad ne veltui šios medžiagos naudojamos specialių kremų, pleistrų, skirtų gydyti patiriamam skausmui, gamyboje.
Išmėginkite šį aitrių vištienos suktinukų receptą – švelnūs tešlos ir mėsos skoniai persipins kartu su aitriomis paprikų prieskonių natomis.
Aitrūs vištienos suktinukai
Suktinukams reikės:
2 vnt. atšildytos sluoksniuotos tešlos lakštų;
500 g maltos vištienos;
35 g tako prieskonių;
125 g susmulkinto fermentinio sūrio;
60 mililitrų šalto vandens;
1 v. š. smulkiai supjaustytų petražolių;
1 vnt. kiaušinio (glazūrai);
1 v. š. pieno (glazūrai);
1 žiupsnelio maltos aitriosios paprikos.
Gaminimo eiga:
Skanaus!