PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 6 d. 16:26

K. Harris atskleidė savo kandidatą į viceprezidentus

Pasaulis

Kamala Harris / Facebook

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA


312975

Antradienį JAV demokratų kandidatė į prezidentus Kamala Harris pasirinko Minesotos gubernatorių Timą Walzą savo kandidatu į viceprezidentus, kai per JAV prezidento rinkimus šių metų lapkritį susigrums su respublikonu Donaldu Trumpu, antradienį pranešė CNN, remdamasi keturiais su tuo susipažinusiais šaltiniais.

J. Walzas įtraukia į demokratės viceprezidentės kampaniją kaimiškosios Vidurio Vakarų Amerikos požiūrį, taip pat kelia liberalios politikos tikslus, tokius kaip kanapių legalizavimas ir didesnė darbuotojų teisių apsauga.

60 metų T. Walzas pretendavo į šią antrąją pagal svarbą vietą kartu su kitais žymiais asmenimis, pavyzdžiui, Pensilvanijos gubernatoriumi Joshu Shapiro ir Arizonos senatoriumi Marku Kelly, iš pradžių jie buvo laikomi stipresniais kandidatais. Tačiau per pastarąją savaitę Minesotos gubernatoriaus autoritetas gerokai išaugo, ypač po interviu kabelinės televizijos naujienų kanalams, kai jis išjuokė kai kuriuos respublikonus, pavadinęs juos „keistais“. Vėliau tokią puolimo liniją perėmė visi demokratai.

Be to, daugelis laiko T. Walzą saugesniu K. Harris pasirinkimu dėl jo liberalių pažiūrų, ypač kitiems pretendentams sulaukus kritikos iš kai kurių kairiųjų segmentų.

Patrauklumo T. Walzui prideda tai, kad jis kilęs iš Vidurio Vakarų valstijos, kurią D. Trumpas vis dažniau mėgina pervilioti į savo pusę. 2020 m. rinkimus Minesotoje laimėjo Joe Bidenas ir joks respublikonas per daugiau nei 50 metų nėra laimėjęs prezidento rinkimų šioje valstijoje, tačiau D. Trumpas ir jo kandidatas į viceprezidentus JD Vance'as suaktyvino pastangas vykdyti kampaniją šioje valstijoje.

K. Harris, nusiteikusi tapti pirmąja per istoriją JAV prezidente moterimi, iki rinkimų lapkričio 5 d. turi nedaug laiko. Buvo tikimasi, kad pirmoji JAV viceprezidentė moteris, be to, pirmoji juodaodžių ir Pietų Azijos kilmės šiame poste, dėl pusiausvyros pasirinks kandidatu į viceprezidentus baltaodį vyrą ir tokį demokratą, kuris galėtų atremti respublikonų puolimą, kad ji yra pernelyg kairioji. T. Walzas kaip tik atitinka šį apibūdinimą ypač dėl savo paprasto būdo ir kilmės iš Vidurio Vakarų valstijos, per šviesmečius nutolusios nuo Kalifornijos pakrantės elito, iš kur kilusi K. Harris, ir Rytų pakrantės.

Duetas nedelsdamas pradės rinkimų kampaniją pirmiausia intensyviu penkių dienų turu po svyruojančias valstijas ir jau antradienį vyks į Pensilvaniją, kuri būtų didžiausias prizas.

Naujausia pirmadienį paskelbta Masačusetso universiteto apklausa parodė, kad K. Harris nacionaliniu mastu trimis procentais pirmauja prieš D. Trumpą: ją palaiko 46 proc., o varžovą respublikoną – 43 proc. rinkėjų. Sausį D. Trumpas populiarumu keturiais procentais lenkė J. Bideną.