PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Rugsėjo 6 d. 14:31

JAV apkaltino penkis rusų karininkus dėl kibernetinių atakų Ukrainoje

Pasaulis

Kibernetinė ataka / Freepik

Rūta AndrošiūnaitėŠaltinis: BNS


317293

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį apkaltino penkis rusų karininkus dėl kibernetinių atakų prieš civilinę infrastruktūrą Ukrainoje prieš prasidedant Rusijos didelio masto invazijai.

Generalinio prokuroro pavaduotojas Matthew Olsenas sakė, kad šie Merilande apkaltinti Rusijos karinės žvalgybos tarnybos GRU nariai vykdė prieš Ukrainą nukreiptą kibernetinę kampaniją „WhisperGate“.

„Kampanija „WhisperGate“ apėmė taikymąsi į civilinę infrastruktūrą ir ukrainiečių kompiuterių sistemas, visiškai nesusijusias su kariuomene ar šalies gynyba“, – spaudos konferencijoje Baltimorėje sakė M. Olsenas.

FTB specialusis agentas Williamas DelBagno sakė, kad „WhisperGate“ kenkėjiškos programinės įrangos ataka 2022-ųjų sausį „gali būti laikoma pirmuoju karo šūviu“.

Ja siekta paralyžiuoti Ukrainos vyriausybę ir ypatingos svarbos infrastruktūrą taikantis į finansines sistemas, žemės ūkio sektorių, gelbėjimo tarnybas, sveikatos apsaugos ir švietimo sistemas, sakė W. DelBagno.

M. Olseno teigimu, ši kibernetinė kampanija vyko ne tik Ukrainoje ir apėmė atakas prieš kompiuterių sistemas Jungtinėse Valstijose bei kitose Ukrainą remiančiose NATO šalyse.

Birželį Merilande 22 metų civilis rusas Aminas Stigalas buvo apkaltintas sąmokslu įsilaužti į kompiuterių sistemas ir jas sunaikinti. Kaltinimai susiję su jo įtariamu dalyvavimu kampanijoje „WhisperGate“.

A. Stigalas ir minėti penki Rusijos GRU nariai slapstosi. JAV Valstybės departamentas bendrai už informaciją, kuri padėtų juos visus sulaikyti, siūlo 60 mln. dolerių (54 mln. eurų) atlygį.

A. Stigalo kaltinamajame akte rašoma, kad jis ir GRU nariai prieš Rusijos invaziją į Ukrainą išplatino „WhisperGate“ kenkėjišką programinę įrangą į dešimtis Ukrainos vyriausybinių agentūrų kompiuterių sistemų.

„Mirtini purvini triukai“

Pasak Teisingumo departamento, „WhisperGate“ turėjo atrodyti kaip išpirkos reikalaujanti programinė įranga, bet iš tikrųjų buvo „kibernetinis ginklas, sukurtas visiškai sunaikinti taikiniu pasirinktą kompiuterį ir susijusius duomenis“.

Nurodoma, kad iš kompiuterių sistemų ir svetainių išgavus įrašus apie pacientų sveikatą jie buvo sudarkyti ir skelbė: „Ukrainiečiai! Visa informacija apie jus tapo vieša, bijokite ir tikėkitės blogiausio.“

Pagrobtus duomenis taip pat siūlyta pirkti internete.

JAV prokuroras Erekas Barronas sakė, kad apkaltinti karininkai priklausė vienam GRU 29155-ojo padalinio poskyriui. Pasak prokuroro, šis padalinys yra „atsakingas už mirtinų purvinų triukų bandymus visame pasaulyje“.

Kaltinamajame akte nurodomos šių GRU karininkų pavardės. Tai pulkininkas Jurijus Denisovas, vadovaujantis 29155-ojo padalinio kibernetinėms operacijoms, ir keturi leitenantai: Vladislavas Borovkovas, Denisas Denisenka, Dmitrijus Gološubovas ir Nikolajus Korčaginas.

Kaltinamasis aktas paviešintas kitą dieną po to, kai JAV apkaltino Rusijos valstybės finansuojamą naujienų kanalą RT siekiu paveikti JAV 2024 metų prezidento rinkimus.

Generalinis prokuroras Merrickas Garlandas taip pat paskelbė, kad buvo demaskuoti 32 interneto domenai, kaip įtariama, naudoti kampanijai, kuria siekta užtikrinti Rusijos pageidaujamą JAV rinkimų rezultatą – anot JAV pareigūnų, respublikono Donaldo Trumpo pergalę.