PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 9 d. 15:43

Jau išduodami skaitmeniniai medžiotojo bilietai

Lietuva

Aplinkos ministerijos nuotr.

EtapliusŠaltinis: Pranešimas spaudai


313455

Medžiotojai jau gali pildyti prašymus laikyti medžioklės egzaminą ir išduoti skaitmeninį medžiotojo bilietą naudojantis Policijos elektroninių paslaugų sistema. Medžiotojų bilietų skaitmeninimas prisidės prie medžioklės sektoriaus skaidrumo ir valdymo efektyvumo didinimo.

Medžiotojai, pageidaujantys, kad turimas popierinis medžiotojo bilietas būtų perkeltas į skaitmeninę formą, turi Policijos licencijuojamos veiklos informacinėje sistemoje pateikti prašymus jį užregistruoti. Tokius paslaugų prašymus asmenys gali pateikti per elektroninius valdžios vartus arba per Policijos el. paslaugų portalą ePolicija.lt Kartu su šiuo prašymu reikia pateikti turimo popierinio medžiotojo bilieto skaitmeninę kopiją.

Kai turimas popierinis medžiotojo bilietas užregistruojamas ir tampa skaitmeniniu, išnyksta rizika, kad pametus bilietą vėliau teks rinkti įrodymus apie turėtą dokumentą. Skaitmeninio bilieto neįmanoma pamesti, jis nesušlaps ir nesusidėvės. Į medžioklę išsiruošusiems gyventojams elektroninio medžiotojo bilieto nereikės turėti su savimi – aplinkos apsaugos kontrolę vykdantys pareigūnai patys pasitikrins sistemoje, ar jis išduotas ir galioja.

Medžiotojai, neturintys galimybės pasinaudoti nurodytose informacinėse sistemose teikiamomis skaitmeninėmis paslaugomis, gali fiziškai pateikti medžiotojo bilietą Aplinkos apsaugos departamentui ir prašymą perkelti šį medžiotojo bilietą į skaitmeninį formatą. Komisija, įsitikinusi pateikto medžiotojo bilieto tikrumu, grąžina jį pateikusiam asmeniui ir per 2 darbo dienas užregistruoja šį medžiotojo bilietą Policijos licencijuojamos veiklos informacinėje sistemoje.

Asmenys, turintys popierinį medžiotojo bilietą, gali ir toliau medžioti ir neprivalo teikti prašymo išduoti skaitmeninį medžiotojo bilietą.

Policijos licencijuojamos veiklos informacinė sistema, kurioje kaupiami su teise medžioti susiję duomenys, turi sąsajas su E-sveikata, Administracinių nusižengimų registru, Nuteistųjų registru ir kitais valstybės registrais. Todėl asmenims, norintiems laikyti medžioklės egzaminą, nebereikės atvykti į Aplinkos apsaugos departamento padalinius ir teikti popierinių pažymų, kad neserga tam tikromis ligomis ir neturi fizinių trūkumų, trukdančių tinkamai elgtis su ginklu, nėra teisti už tyčinius nusikaltimus, nepadarė administracinių nusižengimų, susijusių su medžioklę ar žvejybą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų nesilaikymu, neteisėtu ginklo panaudojimu.

Valstybės rinkliavą už medžioklės egzamino laikymą ar medžiotojo bilieto išdavimą taip pat galima susimokėti per Policijos elektroninių paslaugų sistemą.

Policijos licencijuojamos veiklos informacinėje sistemoje bus ne tik suteikiama teisė medžioti, bet dėl įstatymuose numatytų priežasčių bus galima šią teisę laikinai atimti, grąžinti, ar panaikinti.

Svarbu žinoti, kad įsigaliojus Medžiotojo bilieto išdavimo, paėmimo ir grąžinimo tvarkos aprašo pakeitimams , tyrimo metu ar kol vyksta teisminis medžiotojo padaryto nusižengimo nagrinėjimas, teisė medžioti bus sustabdyta. Atsisakyta iki šiol buvusios nuostatos, kad administracinio nusižengimo, už kurį numatytas teisės medžioti atėmimas, tyrimo metu ar kol vyksta teisminis medžiotojo padaryto nusižengimo nagrinėjimas, medžiotojas gali be jokių apribojimų medžioti toliau turėdamas Aplinkos apsaugos departamento išduotą laikinąjį medžiotojo bilietą.

Kaip Policijos elektroninių paslaugų sistemoje teikiami prašymai, nustatyta Medžiotojo bilieto išdavimo, paėmimo ir grąžinimo tvarkos apraše ir elektroninių paslaugų aprašyme Policijos elektroninių paslaugų sistemoje.