PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 6 d. 12:49

J. Razma mano, kad mokesčių reforma nebus svarstoma šioje kadencijoje: prognozuočiau pesimistinį variantą

Lietuva

Jurgis Razma. ELTA / Dainius Labutis

Ignas DobrovolskasŠaltinis: ELTA.LT


317273

Seimo vicepirmininkas, konservatorius Jurgis Razma sako, kad mokesčių reformos įtraukimas į parlamento rudens sesijos darbų programą dar nereiškia, jog projektai bus svarstomi plenarinių posėdžių metu. Jis aiškina, kad tam reiktų plataus politinio sutarimo, o šiai dienai toks variantas nėra tikėtinas.

„Įtraukimas į darbų programą viešoje erdvėje labai sureikšmintas. Jeigu Vyriausybės projektas jau pateiktas ir nukreiptas į komitetą svarstyti, tai formaliai žiūrint reikia įrašyti darbų programą, bet tai nereiškia, kad būtinai projektai atsiras konkrečiose šios sesijos darbotvarkėse“, – penktadienį po Seimo valdybos ir prezidento Gitano Nausėdos susitikimo žurnalistams sakė J. Razma.

„Priklausys ar bus racionalus, platus politinis sutarimas, kuris duotų kažkokį reikalingą rezultatą. Jeigu jo nebus, projektų nebus darbotvarkėse. Šiai dienai prognozuočiau pesimistinį variantą, nes bijau, kad rinkimų laikotarpis kai kurioms partijoms neleis priimti reikalingų sprendimų ir reikės laukti kitos kadencijos“, – pažymėjo jis.

„Laisvietis“ Vytautas Mitalas pabrėžė, kad prie mokestinių pakeitimo klausimo Seimui grįžti nereikėtų, o iš reformos „nebeliko nieko gero“.

„Mano lūkesčiai, kad Seimas (...) nebesvarstytų mokesčių reformos, nekilnojamo turto mokesčio įvedimo ar to, kas liko iš mokesčių reformos. Nieko ten gero neliko ir estų pavyzdys parodo, kad jeigu eisime mokesčių didinimo keliu, tai ekonomikos augimas Lietuvoje gali ir sustoti“, – teigė V. Mitalas.

„Todėl prie mokesčių pakeitimo, ne reformos, grįžti nereikia“, – akcentavo jis.

ELTA primena, kad praeitais metais po ilgo laukimo Finansų ministerijos pristatyta ir Seime pateikta mokesčių reforma. Paketą sudarė septynių įstatymų projektų pakeitimai, iš kurių trys teikti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM). Buvo numatyti didesni mokesčiai daliai dirbančiųjų individualiai, daugiau asmenų priėmus reformą turėtų mokėti nekilnojamojo turto mokestį, keistųsi kai kurių lengvatų taikymo tvarka, būtų įvesta minimali nedarbo išmoka, tačiau reforma užstrigo.

Nors birželį po pateikimo buvo pritarta visam paketui, tačiau rugpjūčio pabaigoje posėdžiavusi koalicinė taryba sutarė apie prieštaravimų tarp valdančiųjų sukėlusią mokesčių reformą toliau diskutuoti atskirais etapais.

Spalio mėnesį buvo grįžta prie nekilnojamo turto (NT) mokesčio, svarstymo stadijoje jam buvo pritarta, projektą parėmus keliems socialdemokratams, tačiau projektui paramos neišreiškė koalicijos partneriai „laisviečiai“.

Socialdemokratų lyderė Vilija Blinkevičiūtė kitos Seimo kadencijos metu žada įgyvendinti mokesčių reformą ir pertvarkyti sistemą. Anot jos, mokesčiai turi būti visiems suprantami, teisingi ir jų turi būti pakankamai surinkta, kad būtų prieinamos viešosios paslaugos.

V. Blinkevičiūtė tikina norinti, kad mokesčių reforma ateinančios Seimo kadencijos metu būtų įgyvendinta jau pirmaisiais metais. Anot jos, socialdemokratai gavę pasitikėjimą iš rinkėjų, netrukus pradėtų darbus šiuo klausimu.