PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 28 d. 12:05

J. Kudimovo skundą dėl atimtos Lietuvos pilietybės teismas nagrinės rugsėjį

Lietuva

Lietuvos pasas / Alfa.lt

Paulius PerminasŠaltinis: BNS.LT


311646

Verslininko, buvusio KGB darbuotojo Jurijaus Kudimovo skundą dėl kovo mėnesį prezidento pasirašyto dekreto, kuriuo jam atimta Lietuvos pilietybė, nagrinės rugsėjį.

„Jurijus Kudimovas yra apskundęs Lietuvos prezidento dekretą, kuriuo jam atimta Lietuvos Respublikos pilietybė. Posėdis byloje numatytas rugsėjo 12 dieną“, – BNS šią savaitę nurodė Regionų administracinis teismas.

Apie tai, kad pilietybė turi būti atimta iš J. Kudimovo, imta kalbėti Valstybės saugumo departamentui nurodžius, jog jis Lietuvos pilietybę įgijo nuslėpdamas informaciją apie savo biografiją: nurodė netikslią informaciją apie įstaigas, kuriose mokėsi, darbovietes, be to, nepateikė informacijos apie tai, kad buvo Sovietų Sąjungos KGB žvalgybos darbuotojas.

Departamento teigimu, grėsmę Lietuvos saugumo interesams kelia J. Kudimovo ilgamečiai ryšiai su asmenimis, kurie siejami su Rusijos žvalgybos tarnybomis, aukštas pareigas Rusijoje einančiais pareigūnais, taip pat jo veikla Kremliaus režimui strategiškai svarbiuose ekonomikos sektoriuose bei sąsajos su Rusijos įtakos operacijomis užsienyje.

Pagal Pilietybės įstatymą, išimties tvarka įgytos Lietuvos pilietybės asmuo netenka, jeigu savo veiksmais kelia grėsmę Lietuvos saugumo interesams, viešai reiškia palaikymą valstybei, keliančiai grėsmę Lietuvos ar kitų Europos Sąjungos valstybių narių, jų sąjungininkų saugumo interesams.

Vadovaudamasis šia nuostata G. Nausėda Lietuvos pilietybę yra atėmęs ir iš ledo šokėjos Margaritos Drobiazko, ji su vyru Povilu Vanagu dalyvavo Rusijos prezidento atstovo spaudai žmonos rengiamuose projektuose, bei Rusijoje gyvenančios balerinos Ilzės Liepos už karo Ukrainoje rėmimą.

M. Drobiazko sprendimą, kuriuo iš jos atimta Lietuvos pilietybė, apskundė praėjusių metų spalį, tačiau teismo teigimu, posėdis šioje byloje dar nėra paskirtas.

Savo ruožtu Migracijos departamentas BNS patvirtino, jog I. Liepa pilietybės atėmimo neskundė.