PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 15 d. 21:00

J. D. Vance'as toliau stumia istoriją apie naminius gyvūnėlius neva valgančius migrantus

Pasaulis

J. D. Vance'as. EPA-ELTA nuotr.

EtapliusŠaltinis: BNS.LT


318632

JAV respublikonų kandidatas į viceprezidentus sekmadienį toliau stūmė istoriją, kad Ohajo mieste imigrantai neva valgo žmonių naminius gyvūnėlius, nors virtinė pareigūnų teigia, kad šis teiginys yra pavojingas ir niekuo nepagrįstas.

Į Baltuosius rūmus sugrįžti siekiančio Donaldo Trumpo pasirinktas kandidatas į viceprezidentus J. D. Vance'as anksčiau šį mėnesį išsakė netikėtą teiginį, kad Haičio imigrantai Springfilde, Ohajo valstijoje, valgo žmonių auginamas kates ir šunis.

J. D. Vance'as yra JAV senatorius, atstovaujantis Ohajui.

Antradienį per debatus su demokrate Kamala Harris (Kamala Haris) D. Trumpas šį teiginį pakartojo, o tai išprovokavo ne tik platų pasityčiojimą visoje šalyje ir užsienyje, bet ir grasinimus, dėl kurių teko uždaryti kai kurias Springfildo mokyklas ir ligonines.

„Mano rinkėjai man iš pirmų lūpų sako, kad jie mato tokius dalykus“, – televizijai CNN tvirtino J. D. Vance'as.

Jis neigė bet kokią atsakomybę už pastaruoju metu pasipylusią grasinimų virtinę prieš Springfildą, kaltę dėl jų suversdamas „psichopatams“ ir „nevykėliams“.

Springfildo meras, vietos šerifas ir valstijos gubernatorius respublikonas teigė neturintys jokių įrodymų, patvirtinančių J. D. Vance'o kalbas.

„Šios diskusijos apie tai, kad haitiečiai valgo šunis, kates ir kitus dalykus, turi liautis“, – sakė gubernatorius Mike'as DeWine'as televizijai ABC.

„Mes žinome, kad Springfilde esantys haitiečiai gyvena legaliai. Jie atvyko į Springfildą dirbti ir yra labai geri darbininkai“, – patikino jis.

Pastaraisiais metais Springfilde apsigyveno tūkstančiai haitiečių, o dauguma jų atvyko pagal federalinę programą, suteikiančią jiems laikiną statusą Jungtinėse Valstijose.

Kaimyninės Pensilvanijos valstijos gubernatorius Joshas Shapiro, demokratas, kadaise linksniuotas kaip galimas K. Harris kandidatas į viceprezidentus, sekmadienį apkaltino J. D. Vance'ą neapgalvotai kurstant gandų ugnį.

„Kai jie išeina ir meluoja apie šiuos dalykus, jie kelia pavojų savo tautiečiams amerikiečiams, – sakė jis CNN žurnalistei Danai Bash. – J. D. Vance'ui turėtų būti gėda. (...) Tai pavojingi dalykai.“

J. D. Vance'as neigė, kad jo pastabos kaip nors susijusios su grasinimais Springfildui.

„Smurtas yra bjaurus, – sakė jis. – Mes jį smerkiame.“

Tačiau dėl problemų tokiose vietose kaip Springfildas jis ne kartą kaltino Joe Bideno ir K. Harris administracijos pasienio politiką.

D. Trumpas, kaip ir J. D. Vance'as, toliau stiprina savo išpuolius prieš migrantus.

Penktadienį dalyvaudamas rinkimų kampanijos renginyje Kalifornijoje D. Trumpas pažadėjo, kad jei bus išrinktas, Springfildo lauks „dideli deportavimai“. Jis pažadėjo deportuoti milijonus dokumentų neturinčių migrantų visoje šalyje.

Tuo metu K. Harris penktadienį pasirodė Pensilvanijos valstijoje, bene svarbiausioje iš „svyruojančių valstijų“, kurios, kaip tikimasi, nulems lapkričio rinkimų rezultatus.

„Siūlau naujos kartos lyderystę“, – sakė 59 metų demokratė, pabrėždama priešpriešą D. Trumpui, kuriam yra 78 metai.