PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 18 d. 12:13

J. Borrellis paragino Sakartvelą atsisakyti LGBTQ teises ribojančio įstatymo projekto

Pasaulis

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrelis / Scanpix

Živilė AleškaitienėŠaltinis: ELTA


319219

ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis trečiadienį paragino Sakartvelą atšaukti „šeimos vertybių“ įstatymo projektą, kuris buvo pasmerktas kaip ribojantis LGBTQ asmenų teises, ir perspėjo, kad jis dar labiau sumažino šalies galimybes įstoti į bloką.

Sakartvelo parlamento priimtas įstatymas padidins „diskriminaciją“ ir „stigmatizaciją“, – Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas rašė platformoje „X“.

„Raginu Sakartvelą atšaukti šį teisės aktą, kuris dar labiau išveda šalį iš kelio į ES“, – rašė J. Borrellis.

ES jau perspėjo Sakartvelo vyriausybę, kad jos siekis tapti ES nare „faktiškai sustabdytas“, nes ji pradėjo priiminėti Europos vertybėms prieštaraujančias priemones.

Abejonių sukėlęs „šeimos vertybių“ įstatymas priimtas po kito – prieš nevyriausybines organizacijas nukreipto „užsienio įtakos“ įstatymo, sukėlusio masinius antivyriausybinius protestus ir vėlesnį susidorojimą su protestuotojais.

Per balsavimą, kurį boikotavo opozicija, valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“ įstatymų leidėjai 84 balsais prieš 0 pritarė įstatymo projektui, kurį turi pasirašyti provakarietiška prezidentė Salomė Zurabišvili arba, jei ji atsisakys, parlamento pirmininkas.

Įstatymas primena Rusijoje galiojančius teisės aktus, kuriais apribojamos LGBTQ asmenų teisės, ir „liečia santykių tarp tos pačios lyties asmenų ir incesto propagandos ribojimą švietimo įstaigose bei televizijos laidose“.

Žmogaus teisių gynimo grupės kritikuoja šią formuluotę dėl to, kad homoseksualūs santykiai prilyginami incestui.

Įstatymu taip pat uždraudžiamas lyties keitimas, homoseksualams ir transseksualams neleidžiama įsivaikinti, o užsienyje sudarytos tos pačios lyties asmenų santuokos Sakarvelo teritorijoje pripažįstamos negaliojančiomis.

2012 metais į valdžią atėjusi „Sakartvelo svajonė“ iš pradžių vykdė liberalią, provakarietišką politinę darbotvarkę, tačiau pastaraisiais metais ėmė stiprinti savo antivakarietiškas ir antiliberalias pozicijas.

Kritikai ją kaltina, kad ji artėja prie Kremliaus orbitos ir kelia pavojų Sakartvelo siekiui tapti ES nare.

JAV šią savaitę įvedė sankcijas Sakartvelo pareigūnams dėl smurto prieš provakarietiškus protestuotojus, nesėkmingai bandžiusius sustabdyti „užsienio įtakos“ įstatymą.