PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Pasaulis2024 m. Spalio 5 d. 10:05

J. Bidenas ragina Izraelį susilaikyti nuo smūgių Irano naftos objektams

Pasaulis

Joe Bidenas. / Scanpix

Stasys GimbutisŠaltinis: ELTA


322212

JAV prezidentas Joe Bidenas penktadienį paragino Izraelį susilaikyti nuo smūgių Irano naftos objektams, pažymėdamas, jog jis bando suburti pasaulį, kad būtų išvengta didėjančio plataus masto karo Artimuosiuose Rytuose pavojaus.

Tačiau jo pirmtakas Donaldas Trumpas, šiuo metu siekiantis dar vienos kadencijos JAV prezidento poste, nuėjo taip toli, kad pasiūlė Izraeliui „smogti“ Islamo respublikos branduoliniams objektams.

Pirmą kartą netikėtai pasirodęs Baltųjų rūmų konferencijų salėje, J. Bidenas pareiškė, kad Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu, priimdamas sprendimą dėl tolesnių veiksmų, „turėtų prisiminti“ JAV paramą Izraeliui.

„Jei būčiau jų vietoje, galvočiau apie kitas alternatyvas nei smūgiai naftos telkiniams“, – sakė žurnalistams J. Bidenas, paklaustas apie išvakarėse nuskambėjusius jo komentarus, kad Vašingtonas su savo sąjungininku diskutuoja apie tokių smūgių galimybę.

J. Bidenas pridūrė, kad izraeliečiai dar nenusprendė, ką jie darys, keršydami už antradienį Irano surengtą masinę balistinių raketų ataką prieš Izraelį.

Po J. Bideno pareiškimo ketvirtadienį pasaulyje šoktelėjo naftos kainos.

Bet koks ilgalaikis kainų augimas gali pakenkti demokratei JAV viceprezidentei Kamalai Harris, kovosiančiai su respublikonu D. Trumpu lapkričio 5 d. įvyksiančiuose rinkimuose, kadangi rinkėjams labiausiai rūpi pragyvenimo išlaidos.

Tuo tarpu D. Trumpas, dalyvaujantis agitaciniuose mitinguose Šiaurės Karolinoje, išdėstė kur kas griežtesnį požiūrį į tai, koks, jo manymu, galėtų būti Izraelio atsakas Iranui, turėdamas omenyje šią savaitę J. Bidenui pateiktą klausimą apie Izraelio galimybę nusitaikyti į Irano branduolinę programą.

„Jie jo paklausė: „Ką manai apie Iraną, ar smogtum Iranui?“ Ir jis sako: „Kol jie nepataikys į branduolinius objektus“. Tai yra dalykas, į kurį norite pataikyti, tiesa?" – pareiškė D. Trumpas per renginį Fajetvilyje, kuris yra netoli didelės JAV karinės bazės.

„Kai jie uždavė jam šį klausimą, turėjo būti atsakyta, kad pirmiausia reikia smogti branduoliams objektams, o dėl viso kito nerimauti vėliau“, – pridūrė D. Trumpas.