PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Alfa2024 m. Spalio 14 d. 12:42

J. Bidenas sutiktų derėtis su Rusija, Kinija ir Š. Korėja dėl branduolinės grėsmės mažinimo

Pasaulis

Unsplash.com nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


323761

Vašingtonas yra pasirengęs be išankstinių sąlygų derėtis su Rusija, Kinija ir Šiaurės Korėja dėl branduolinės grėsmės mažinimo, sekmadienį sakė JAV prezidentas Joe Bidenas.

Tokį pareiškimą jis padarė sveikindamas 2024 metų Nobelio taikos premijos laureatus – Japonijos organizaciją „Nihon Hidankyo“, vienijančią branduolinių bombų sprogimus Hirošimoje ir Nagasakyje išgyvenusius žmones.

Šiam judėjimui premija buvo paskirta už „pastangas sukurti pasaulį be branduolinių ginklų ir už tai, kad jie įrodė, jog branduoliniai ginklai daugiau niekada neturi būti naudojami“, penktadienį paskelbė Osle įsikūręs Nobelio komitetas.

Rusija neseniai priėmė pakeitimų savo branduolinei doktrinai, pažemindama savo branduolinio atsako slenkstį.

„(Nei) mūsų šalims, nei pasauliui nenaudinga užkirsti kelio pažangai dėl branduolinių arsenalų mažinimo, – sakė J. Bidenas pranešime, paskelbtame Baltųjų rūmų interneto svetainėje. – Branduolinės grėsmės mažinimas yra svarbus ne nepaisant šiandienos pasaulio pavojų, o būtent dėl jų.“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, 2022-ųjų vasarį pasiuntęs savo kariuomenę į Ukrainą, ne kartą grasino panaudoti branduolinius ginklus prieš ukrainiečius ir prieš Vakarus.

Rugsėjo pabaigoje V. Putinas išplėtė scenarijus, pagal kuriuos Rusija galėtų imtis branduolinio atsako, įtraukdamas atvejus, kai būtų gaunama patikimos žvalgybinės informacijos apie didelio masto įsiveržimą pro sieną panaudojant lėktuvus, raketas ar dronus. Jis taip pat sakė, kad bet kokia branduolinį ginklą turinčios valstybės remiama ataka prieš Rusiją būtų laikoma bendru puolimu.

Kremlius teigė, kad toks žingsnis yra tiesioginis atsakas į diskusijas Jungtinėse Valstijose ir Jungtinėje Karalystėje apie tai, ar leisti Ukrainai Vakarų tiekiamomis įprastinėmis tolimojo nuotolio raketomis smogti taikiniams toli Rusijos teritorijoje.

Šiaurės Korėja tapo viena pagrindinių Rusijos sąjungininkių Kremliaus kare prieš Ukrainą ir tiekia rusų pajėgoms amuniciją bei raketas, be to, kaip pranešama, siunčia kariškių padėti rusams.

Kinija teigia, kad dėl Rusijos karo prieš Ukrainą laikosi neutralumo, bet rėmė Maskvą Vakarų sankcijų akivaizdoje ir tapo pagrindiniu dvejopos paskirties prekių šaltiniu Rusijos gynybos pramonei.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį įspėjo dėl tvirtėjančio Maskvos ir Pchenjano aljanso, pasirodžius pranešimams, kad Šiaurės Korėja tikriausiai siunčia į frontą Ukrainoje savo karių padėti rusams.